top of page

Τι πωλεί η Vivartia, στο +30% το κόστος του Ελληνικού, τα NPEs της Τρ. Κύπρου και το mail Πατέλη




Καλημέρα σας


Θα… πήξουμε στην παρακολούθηση των παρακολουθήσεων τις επόμενες δύο εβδομάδες και στο παιχνίδι μπήκαν και δημοσιεύματα από ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times), με τη διαφορά ότι δεν αποτελούν προϊόν ρεπορτάζ αλλά άρθρο γνώμης (θα επανέλθουμε...). Όπως καταλαβαίνετε πριν προλάβουμε να κάτσουμε στα γραφεία μας το κλίμα γίνεται όλο και πιο τοξικό και περίεργο. Ας ελπίσουμε πως την Παρασκευή στην Βουλή θα καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε, κυρίως γιατί έγινε… Περισσότερα για το θέμα θα διαβάσετε στον Sketch, ο οποίος έχει πάρει πάνω του το ζήτημα και θα μας ενημερώνει όλους σε καθημερινή βάση. Στα της οικονομίας ο πληθωρισμός καλπάζει σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που ταράζει τις χρηματιστηριακές αγορές ενώ το ενδιαφέρον των ξένων πολιτικών αναλυτών στρέφεται στις εξελίξεις στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Μέσα στο διεθνές γκρίζο ήρθε και ένα καλό νέο από τις Total και ENI όσον αφορά το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο Κρόνος της κυπριακής ΑΟΖ. Βέβαια, το γεγονός προκαλεί αυτονόητα τον ερεθισμό της Άγκυρας. Στα καθ` ημάς:

 


## CVC: Τι πωλεί η Vivartia


Η στήλη σας έχει ενημερώσει εγκαίρως ότι το πλήγμα στις γαλακτοβιομηχανίες είναι διπλό: αφενός έχει αυξηθεί η τιμή στο γάλα, αφετέρου η σημαντική αύξηση στις ζωοτροφές έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό το ζωικό απόθεμα (σ.σ. τι να κάνουν οι άνθρωποι τα πωλούν). Το πρόβλημα όπως λένε στις τράπεζες είναι σοβαρό και πλήττονται τόσο η Vivartia (ΔΕΛΤΑ) όσο και η ΦΑΓΕ. Πληροφορούμαι ότι στο επιτελείο του CVC που παρακολουθούν την πορεία της Vivartia/ΔΕΛΤΑ πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην πρώτη κίνηση περιορισμού του κινδύνου, βγάζοντας προς πώληση μη παραγωγικά ακίνητα που ανήκουν στην γαλακτοβιομηχανία. Πρόκειται για παλαιά ακίνητα, εμπορικής χρήσης, τα οποία σήμερα δεν τα χρησιμοποιεί.


## Lamda/Ελληνικό: +30% το κόστος κατασκευής



Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξαναβρεθούν η διοίκηση της Lamda Development με τους επικεφαλής corporate των πιστωτριών τραπεζών Eurobank και Πειραιώς με αντικείμενο τις πτυχές του επικαιροποιημένου business plan που τους παρουσίασε η εταιρεία τον Ιούλιο. Επίσης, εντός του Σεπτεμβρίου στο σχήμα θα μπει – επισήμως, δηλαδή με χρηματοδότηση – η Alpha Bank. Μαθαίνω ότι στο business plan η Lamda έχει ενσωματώσει αύξηση τιμών κατά 30% στο κατασκευαστικό κομμάτι του Ελληνικού, εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.


## Τρ. Κύπρου: Η κατάσταση με τα NPEs


Για την προετοιμασία των ελληνικών τραπεζών για την Τράπεζα Κύπρου σας ενημερώσαμε εχθές και όπως μαθαίνω ήδη οι σύμβουλοι (ξένες επενδυτικές τράπεζες UBS, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Citi) έχουν ήδη ενημερωθεί. Στα συν της κυπριακής τράπεζας στο υψηλό μερίδιο αγοράς 42% στις χορηγήσεις και 36% στις καταθέσεις. Στα υπό εξέταση (μην πω στα μείον διότι και οι ελληνικές κάπου εκεί κινούνται) ο δείκτης NPEs που διαμορφώθηκε στο 6,5% στις 31 Μαρτίου 2022 με στόχο την μείωσή του στο 5% στα τέλη του έτους.


## Το νέο mail Πατέλη στους επενδυτές


Με τον αέρα της εξόδου από την μεταμνημονιακή εποπτεία ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης απέστειλε εχθές το (περιοδικό) ενημερωτικό σημείωμα προς τους ξένους επενδυτές. Ο τίτλος του νέου mail Πατέλη θα μπορούσε να είναι η φράση «Here’s to investment grade in 2023!», με την οποία κλείνει το σημείωμά του. Ο κ. Πατέλης προβάλλει τέσσερα θέματα:


1) Την ιστορία της ανάκαμψης των ελληνικών εξαγωγών. Το 2010 η Ελλάδα εξήγαγε αγαθά και υπηρεσίες που αντιστοιχούσαν στο 20% του ΑΕΠ της, κατατάσσοντας τη χώρα την τελευταία θέση μεταξύ των ομοειδών χωρών. Το 2021 το μερίδιο υπερδιπλασιάστηκε στο 41% του ΑΕΠ, ένα μερίδιο που είναι υψηλότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και πολύ κοντά σε αυτό της Πορτογαλίας. Πρόκειται για μια ιστορία όχι μόνο ποσότητας, αλλά και ποιότητας: σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το μερίδιο της Ελλάδας στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας (προϊόντα με υψηλή ένταση Ε&Α) πλησιάζει εκείνο της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη «υπήρξε μια σημαντική στροφή της πολιτικής προς τη στήριξη των εξαγωγών που περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και του κεφαλαίου, τη διευκόλυνση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κ.λπ. Πολλές από αυτές τις πολιτικές δεν έχουν ακόμη αποδώσει πλήρως τους καρπούς τους».


2) Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Ιούνιο. Τα νέα στοιχεία από την έρευνα εργατικού δυναμικού δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθαρών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018-2021 ήταν θέσεις εργασίας υψηλότερης ειδίκευσης.


3) Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν: προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων των ανέργων- τρία ξεχωριστά προγράμματα για την βοήθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τιμολόγησης, της υποδομής cloud, προηγμένα μηχανήματα POS κ.λπ.)- και την έναρξη ενός ERP - Enterprise Resource Planning για την ελληνική κυβέρνηση.


4) Η Ελλάδα βγήκε επισήμως από το λεγόμενο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ, κλείνοντας ένα επώδυνο κεφάλαιο 12 ετών στην ιστορία της χώρας.


O κ. Πατέλης κλείνοντας το σημείωμά του αναφέρει: «Here’s to investment grade in 2023!».







Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.





166 views0 comments
bottom of page