top of page

“Κόκκινο πανί” ο mr Domotel, το big plan για τα ATMs, η εθελουσία της Πειραιώς και το web της AtticaΚαλημέρα σας,


Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους… Η φράση ανήκει στην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και επί της ουσίας περιγράφει με τι είναι αντιμέτωποι οι ηγέτες, κυρίως της Γηραιάς Ηπείρου. Προς το παρόν στους δρόμους έχουν βγει οι Ρώσοι, οι οποίοι – όσοι μπορούν – εγκαταλείπουν τη χώρα είτε από αέρος, είτε οδικώς. Έλεος. Κάποιος να κλείσει το κουτί της παράνοιας και γρήγορα… Στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν και ξαν-μετρούν μαζί με τους δημοσκόπους τα «κουκιά» καθώς τους επόμενους μήνες πρέπει να κάνουν υπερ-προσπάθεια (σ.σ. δεν είναι μόνο στο χέρι τους υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες τους οποίους φοβούνται) για την αυτοδυναμία. Αλλιώς θα μπλέξουμε για μια ακόμη φορά.

Στα καθ` ημάς:


Αλεξανδρούπολη: Καλώς τα, τα Αμερικανάκια

Πέρασε η ΔΕΘ, οι κακές γλώσσες απέδιδαν την παράταση που είχε δοθεί το καλοκαίρι στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 67% του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, στο γεγονός ότι ένας εκ των ενδιαφερόμενων είχε ζητήσει παράταση για μετά την εκδήλωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προφανώς, κάποια θεματάκια ήταν ακόμη ανοικτά… Πάμε στο σήμερα. Το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε δύο προσφορές: μία από την κοινοπραξία International Port Investment Alexandroupolis (Black Summit Financial Group- Euroports-EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και μία από την εταιρεία Liberty Port Holding, θυγατρική της Quintana Infrastructure. Το λιμάνι αποτελεί κρίσιμη γεωστρατηγική πύλη και η αξία του πλέον για τους Αμερικανούς είναι ανεκτίμητη.


Attica Bank/μέτοχοι: «Ιδρώνουν» πάνω από τα PC

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων της Attica Bank μην τυχόν και συμφωνήσουν, με τον επόπτη να τους έχει δώσει μια τελευταία διορία έως σήμερα… Οπότε κοντός ψαλμός αλληλούια. Μου μετέφεραν όμως κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα ΤΧΣ και Ellington-ΤΜΕΔΕ συζητούσαν για το μέλλον της τράπεζας (σ.σ. η οποία παρεμπιπτόντως κρέμεται από μια κλωστή) μέσω διαδικτυακής σύνδεσης και όχι διά ζώσης! Αν πράγματι συνέβαινε αυτό για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του χάσματος…


Το ευρύτερο σχέδιο για τα ATMs

Το θέμα που έγραψε η στήλη την Τρίτη (Gamechanger 21/09) είχε απήχηση και απασχόλησε την αγορά… τραπεζική και μιντιακή. Λοιπόν, σας έχουμε φρέσκα κουλούρια. Τα off-site ATMs είναι μόνο μία φέτα της νέας στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες. Διότι πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) έχουν ανοίξει μια συζήτηση για κοινή πολιτική επί του συνόλου των ATMs (off-site και καταστημάτων). Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και εξετάζονται μια σειρά από εναλλακτικές, με στόχο την από κοινού outsourcing ανάθεση όλων των ATMs.


Περισσότερα, δεν θα σας πω τώρα… αλλά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν καθώς βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και βλέπω τους «κοινωνικά ευαίσθητους» βουλευτές να αρχίσουν εκ νέου την επαναστατική γυμναστική. Αν θυμάστε το καλοκαίρι μάχονταν για τα καταστήματα αλλά το ξέχασαν (γρήγορα) όταν ο πρωθυπουργός ξέκοψε τις πρόωρες εκλογές.


Μαθαίνω, όμως, ότι η ΟΤΟΕ ήδη ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.


Η εθελουσία της Πειραιώς

Κρατάει τον πήχη στο ύψος των 160.000 ευρώ για την εφάπαξ αποζημίωση η τράπεζα Πειραιώς στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινώσει σήμερα. Γι` αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν τα λες και λίγα. Οι αιτήσεις από το προσωπικό θα μπορούν να γίνουν μέχρι την 17η Οκτωβρίου 2022. Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει πριμοδότηση 5% για τις αιτήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο δεκαήμερο.


Στις έξτρα παροχές ξεχωρίζουν: Η συνέχιση για 5 έτη της κάλυψης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος της Τράπεζας για τους εργαζόμενους και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους και η διατήρηση προνομιακών όρων προσωπικού σε δανειακές υποχρεώσεις. Βασικά κριτήρια του προγράμματος είναι: το ύψος του μικτού μηνιαίου μισθού, η ηλικία, τα έτη υπηρεσίας στον όμιλο και ο τομέας απασχόλησης του εργαζόμενου- εάν απασχολείται, δηλαδή, σε κεντρικές μονάδες ή στο δίκτυο καταστημάτων. Επίσης, θα υπάρξουν προσαυξήσεις λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των τέκνων και η χρονική απόσταση έως τη συνταξιοδότηση.


Κόκκινο πανί

Ενδιαφέρουσες ουρές φαίνεται ότι έχει το deal της Goldman Sachs Asset Management που αφορά στην απόκτηση των τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην Χαλκιδική. Εχθές η στήλη Απελεύθερος σας ενημέρωσε για τα της τραπεζικής χρηματοδότησης του deal και όπως πληροφορούμαι το δάνειο έχει κλειδώσει.


Το λαβράκι που έβγαλε όμως η υπόθεση από την πλευρά των τραπεζών είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Domotel Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος (σ.σ. και CEO επίσης της DHR Servicers που δραστηριοποιείται στο χώρο του hotel management και της συμβουλευτικής ), που είχε το mandate από την GSAM να βρει τα ξενοδοχεία, αποτελεί «κόκκινο πανί» για το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι περιπέτειες της Δομοτεχνικής με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι, όπως φαίνεται, ακόμη νωπές… και προκαλούν ρίγη στους τραπεζίτες.


Εξ ου και πληροφορούμαι ότι η εταιρεία του κ. Αλεξόπουλου δεν θα είναι operator στην επένδυση της GSAM, ούτε ο ίδιος CEO αυτής και προς το παρόν έχει ρόλο εξωτερικού συμβούλου. Όσο πάει και απομακρύνεται από το deal…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

245 views0 comments
bottom of page