top of page

Οι 2.000 μετοχές του Ολλανδού, το δάνειο της Ellington,το ταξίδι Μυλωνά & οι σύμβουλοι της ΒρεττούΚαλημέρα σας

Η στήλη σας καλωσορίζει στο νέο της τεχνολογικό περιβάλλον και σας εύχεται το user experience να σας ικανοποιήσει.

Τουλάχιστον, είναι πρωτοποριακό!

Ας γυρίσουμε στην πεζή, μονότονη και out of the blue πραγματικότητα της Ευρώπης. Η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έβαλε πολύ ψηλά τον κόφτη ασφαλείας και συγκεκριμένα στα 275 ευρώ.

Ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφθούν και να κατεβάσουν το ανώτατο όριο. Θα μου πείτε αν το δει κανείς στατικά (σ.σ. όπως συνήθως, πλην της πανδημίας, τα βλέπει η ευρωπαϊκή ηγεσία) σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Πριν πάμε στα νέα της αγοράς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το δυσάρεστο θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και αναφέρομαι στην κακοποίηση παιδιών. Το μόνο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση αλλά και η δικαιοσύνη είναι να πάνε τις έρευνες μέχρι τέλους. Το χρωστάμε όλοι στα παιδιά.

Στα καθ` ημάς:


## ΤΕΝΕΡΓ/First Sentier: Δουλεύουν νυχθημερόν

Δεν έχουν σηκώσει κεφάλι μαθαίνω οι εμπλεκόμενοι στο deal της Τέρνα Ενεργειακής με την First Sentier.

Σύμβουλοι, δικηγόροι, τράπεζα δουλεύουν νυχθημερόν καθώς η δομή της επικείμενης εξαγοράς είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες.

Μου μετέφεραν ότι όλοι είναι προσηλωμένοι με στόχο τα Χριστούγεννα να ανοίξουν οι σαμπάνιες.

Όσο για την Εθνική που θα τρέξει την χρηματοδότηση εύχονται να κάνουν ποδαρικό στο 2023 με αυτό το δάνειο.


## Alpha Bank: Ο Ολλανδός ξεπέρασε τον Πόλσον

Το ότι η Reggeborgh Invest επιδιώκει την ενδυνάμωση της διείσδυσής της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ευρέως γνωστό. Όπως επίσης ότι θέλει να αυξήσει το ποσοστό της στην Alpha Bank.

Η στήλη πληροφορείται ότι ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν έχει πάρει ήδη κεφάλι στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας έναντι του Αμερικανού Τζον Πόλσον.

Τους χωρίζουν, όχι η άβυσσος, αλλά μόλις 2.000 μετοχές.


## Ellington Solutions: Δάνειο από ξένη τράπεζα;

Πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή ότι η Ellington, μέτοχος της Attica Bank, με στόχο να καταστεί μεγαλομέτοχος κάποια στιγμή, έχει απευθυνθεί σε ξένη τράπεζα για χρηματοδότηση.

Το παρασκήνιο λέει ότι η συζήτηση έχει προχωρήσει, ωστόσο γίνονται παζάρια για το επιτόκιο.

Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ellington κατεβαίνει μαζί με το ΤΜΕΔΕ και η ΑΜΚ της τράπεζας από τα τέλη Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2023.


## Attica Bank: UBS και Euroxx

Η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS και η ελληνική χρηματιστηριακή Euroxx θα συμβουλεύσουν την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica Bank Ελένη Βρεττού για την εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων (σ.σ. σε βαθύ κόκκινο) δανείων.

Οι προτάσεις των συμβούλων αναμένονται με τη νέα χρονιά και μαθαίνω ότι οι πωλήσεις θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο.


## ΔΕΗ: Μέρισμα το 2024

Παρά την αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα λόγω της ενεργειακής κρίσης η ΔΕΗ κατάφερε για το 3ο τρίμηνο του 2022, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφωθεί στα 215 εκατ. ευρώ από 155 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Η εταιρεία προβλέπει το 2023 να είναι κερδοφόρο έτος και στοχεύει στη διανομή μερίσματος το 2024 από την κερδοφορία του 2023.

Η διανομή μερίσματος θα ωφελήσει κυρίως το Ελληνικό Δημόσιο.


## ΕΤΕ: Corporate στην Βόρεια Μακεδονία

Στην Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε εχθές η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, Π. Μυλωνάς, Β. Καραμούζης κ.ά. όπου συναντήθηκε με τοπικούς οικονομικούς παράγοντες.

Η ΕΤΕ διαθέτει θυγατρική και πληροφορούμαι ότι στόχος είναι η ανάπτυξη εργασιών corporate. Η θυγατρική είναι επί του παρόντος επικεντρωμένη στις εργασίες του retail.

Τα Βαλκάνια κερδίζουν πόντους.


## Στο σφυρί οι ελιές του Γκρίσιν

Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες του πάλαι ποτέ κραταιού επιχειρηματία (ρωσικής καταγωγής) Βασίλη Γκρίσιν, αφεντικού της χρεoκοπημένης «Άλφα Γκρίσιν».

Το νέο σφυρί θα χτυπήσει την 30η Νοεμβρίου 2022 και αφορά ένα αγροτεμάχιο με 20 ελαιόδεντρα που έχει ο πρώην επιχειρηματίας στους Παξούς.

Το αγροτεμάχιο έχει έκταση 4.457,78 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 81.303 ευρώ.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων doValue.


## Τράπεζες/Κομισιόν: Καμπανάκι για νέα NPEs

Στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν κρατά μια επιφύλαξη για την πορεία της εξυπηρέτησης των δανείων λόγω της πίεσης που δέχονται τα εισοδήματα από τον Πληθωρισμό.

Γίνεται, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

169 views0 comments
bottom of page