top of page

Ποιους τσιτώνει ο Mazzuccheli (ΤΧΣ), η νέα άφιξη Pignataro, η Attica Bank και το EOSΚαλημέρα σας


Η γερμανική πολιτική έναντι της Κίνας είναι ξεκάθαρη εδώ και δεκαετίες και στηρίζεται στο εμπόριο. Εξάλλου, η πολυπληθής αγορά της Κίνας αποτελεί σημαντικό ποσοστό του γερμανικού ΑΕΠ.

Τώρα υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μπαίνει σε άλλη οικονομική διάσταση, βαθαίνει με πρώτη πράξη την είσοδο του κινεζικού γίγαντα Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου.

Γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις (σ.σ. τα έχουμε ζήσει κι εμείς με την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά), οι οποίες όμως δεν φαίνεται να πτοούν τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς.


## Οι αγορές ζυγίζουν τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των αγορών.

Στα ατού του η συμμετοχή στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η μετριοπάθειά του αλλά και οι σημαντικές ως προς το lobbing σπουδές του στο γνωστό πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνο.

Στα μείον του το κατά πόσον θα είναι «ευάλωτος» στις πολιτικές πιέσεις δεδομένου ότι είναι το νούμερο δύο (αναπληρωτής αρχηγός) του πολιτικού δεξιού κόμματος Λέγκα.


## Attica Bank: Προσπαθούν να πιάσουν το νήμα

Ο καιρός μαζεύει και οι μέτοχοι της Attica Bank πρέπει να ολοκληρώσουν ουσιαστικά την καταρχήν συμφωνία. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και είναι σε ανοικτή γραμμή τόσο με την Ellington όσο και με τη διοίκηση της τράπεζας.

Οι κεραίες της στήλης επιμένουν να πιάνουν μια κωλυσιεργία από το στρατόπεδο της Ellington…

Έχουν, όπως μου μετέφεραν, ακουστεί και ατάκες τύπου «ποια Attica Bank; Οι δουλειές είναι αλλού»…

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάτι, τουλάχιστον προς το παρόν…


## ΤΧΣ/κυβέρνηση: Τους τσιτώνει ο Mazzuccheli

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ο Ιταλός Marco Mazzuccheli, ο οποίος κατέχει θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκνευρίζει συνεχώς το σύστημα.

Και εξηγούμαι: Ακούω ότι όταν οι Ιταλοί του Ion Group εξέφρασαν την απόφασή του να καταθέσουν πρόταση για το 27% της τράπεζας Πειραιώς ο Ιταλός σήκωσε μεγάλες αντιρρήσεις με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» για λίγο την ροή της διαδικασίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν όπως πληροφορούμαι να βρουν τα αίτια της συνεχούς άρνησης του Ιταλού.


## Ion Group: Τον Νοέμβριο (και πάλι) στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρεθεί εκ νέου τον Νοέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος του Ion Group Andrea Pignataro.

Η επίσκεψη θα γίνει μετά την απόφαση του ΤΧΣ με ποιον τρόπο θα γίνει η διάθεση των ποσοστών είτε για την Εθνική είτε για την Πειραιώς.

Τότε, λοιπόν, οι Ιταλοί εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά θα αποκτήσουν και το exclusivity που έχουν ήδη ζητήσει.

Μαθαίνω, όμως, ότι μέχρι τότε θα σκάσει και άλλη πρόταση…

Μείνετε συντονισμένοι.


## EOS: 300 εκατ ευρώ για το δεύτερο fund

Το δεύτερο fund που ετοιμάζει το EOS Capital συμφερόντων του Απόστολου Ταμβακάκη έχει βάλει ως στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ ευρώ.

Την στρατηγική της επόμενης ημέρας με στους κλάδους-στόχους περιέγραψε στο Olympia Forum III ο senior partner του EOS Capital Γιάννης Παπαδόπουλος.

Στο μεταξύ ετοιμάζεται η αποεπένδυση από μια ακόμη εταιρεία.


## MREL: Ιδανικά πριν τα αποτελέσματα 9μηνου

Την Παρασκευή σας ενημερώσαμε ότι τόσο η τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική έχουν βολιδοσκοπήσει τις αγορές για την έκδοση ομολόγων Senior Preferred ή Tier II στο πλαίσιο εναρμόνισης με τους εποπτικούς κανόνες.

Το ιδανικό θα ήταν να έχουν ξεμπερδέψει με τις φετινές εκδόσεις, παρά την ανεκτικότητα του επόπτη, πριν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.

Το επιτόκιο για το ομόλογο της Alpha Bank που διαμορφώθηκε στο 7,25% δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές ως προς την τιμολόγηση.

Η Eurobank που βγήκε με έκδοση το καλοκαίρι κλείδωσε επιτόκιο 4,5% με τη διαφορά ότι μεγάλο μέρος της έκδοσης το στήριξε ο βασικός της μέτοχος, το Fairfax.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

160 views0 comments
bottom of page