top of page

Τα τσαλίμια της Σερρών και η απειλή της ΤτΕ, ο νέος «πόλεμος» ΥΠΟΙΚ-τραπεζών και το ραχάτι των ΟΤΑΚαλημέρα σας

Μια σημαντική απόφαση έλαβαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την τεχνολογική απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τις ασιατικές χώρες.

Εγκρίθηκε πρόγραμμα 43 δις ευρώ για παραγωγή μικροτσίπ. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα οικονομικής και επιχειρηματικής ενηλικίωσης της Ευρώπης καθώς αρκετές βιομηχανίες θα δημιουργήσουν εργοστάσια επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Κάτι κινείται, έστω και αποσπασματικά…

Στο πολεμικό μέτωπο με ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεφωνική συνομιλία, τα επόμενα 24ωρα, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα καθ` ημάς:

## Κυβέρνηση vs τραπεζών: Νέος γύρος

Η στήλη σας έχει ενημερώσει εδώ και κάποιες εβδομάδες ότι θα υπάρξει νέος γύρος (σ.σ. ενόψει του προεκλογικού) αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Πληροφορούμαι ότι ενδεχομένως και σήμερα (σ.σ. τόσο άμεσα μετά τις ατάκες του ΠΘ) θα γίνει η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Χρ. Σταϊκούρα και των τραπεζιτών.

Τα καυτά πεδία της συζήτησης είναι: τα επιτόκια καταθέσεων που δεν αυξάνονται (γιατί άραγε;, οι χρεώσεις στις συναλλαγές, οι ρυθμίσεις και σαφώς θα ζητηθεί από τους CEOs να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες κάνουν ήδη ασκήσεις θάρρους για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις…

## Στήριξη στεγαστικών

Και επειδή ως γνωστόν όλα σε αυτή τη ζωή είναι δούναι και λαβείν, οι τράπεζες στο τέλος της ημέρας θα πάρουν τον μποναμά τους.

Ήδη, ετοιμάζονται προτάσεις και σχέδια για την κρατική επιδότηση (GameChanger 15 Νοεμβρίου) της επιπλέον επιβάρυνσης στις δόσεις των δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ισχύς του μέτρου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

Έτσι, για να πάμε στην κάλπη όλοι χαρούμενοι…

## Τα τσαλίμια της Σερρών και η άδεια

Οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης και Αλ. Εξάρχου έχουν μέσω της κοινής εταιρείας αποστείλει στην Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών την πρότασή τους για την εξαγορά αλλά οι Σέρρες περί άλλων τυρβάζουν…

Κοινώς δεν έχουν απαντήσει ακόμη. Η στήλη πληροφορείται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στείλει στις Σέρρες μήνυμα πως αν δεν τελειώνουν σύντομα και δεν αποδεχτούν την πρόταση τότε θα τους πάρει την τραπεζική άδεια!

Το ζήτημα ακούω ότι θα λήξει τις επόμενες ημέρες (σ.σ. δεν γνωρίζω προς πια κατεύθυνση και δεν θέλω να σας γελάσω).

Η απειλή, όμως, για αφαίρεση της άδειας είναι δυνατό χαρτί ακόμη και για τους υπερήφανους Σερραίους.

## 24 δις δάνεια την επόμενη 3ετία

Με βάση την μελέτη που παρουσίασε η Eurobank για τους 5 πυλώνες ανάπτυξης και επενδύσεων την επόμενη τριετία το τραπεζικό σύστημα θα δώσει 24 δις ευρώ δάνεια για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Στις υποδομές, real estate και στις αστικές αναπλάσεις θα δοθούν 5,5 δις ευρώ δάνεια. Στην Ενέργεια 4,5 δις ευρώ, στις τηλεπικοινωνίες/ψηφιακή αναβάθμιση 7 δις ευρώ, στον τουρισμό/ξενοδοχεία 3 δις ευρώ και στην βιομηχανία (κυρίως μεταποίηση) 4 δις ευρώ.

Μένοντας στην μεταποίηση όπως είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φ. Καραβίας για πρώτη φορά παρατηρείται αντιστροφή της αποβιομηχάνισης με αιχμή την μεταποίηση.

## Επενδυτικό πρόβλημα ΟΤΑ

Εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει χαμπάρι ότι τα αφεντικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν κάνουν τη δουλειά τους;

Και εξηγούμαι: Την ώρα που υπάρχουν κεφάλαια για επενδύσεις (στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) τόσο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες δεν αξιοποιούν σχεδόν ούτε ένα ευρώ σε έργα/επενδύσεις με ανταποδοτικό χαρακτήρα στην οικονομία και την κοινωνία.

Μήπως ήρθε η ώρα να τους τραβήξουν το αυτί; Διότι για παράδειγμα θέλουμε τουρισμό, φτιάχνουμε τα αεροδρόμια αλλά το νησί δεν έχει υποδομές (δρόμους, κλπ).

Δεν γίνεται αυτά να τα λένε στις τράπεζες και στην Ηρώδου Αττικού να μην κάνουν τίποτα…

## Alpha Bank: Το σφυρί στην ΑΝΘΙΔΗΣ ΑΕ

Όλοι μας γνωρίζουμε την κάβα «Ανθίδη». Λοιπόν, η εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «ΑΝΘΙΔΗΣ ΑΕ» βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πλειστηριασμό οικοπέδου και κτίσματος που διατηρεί στο Κορωπί.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Alpha Bank.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,49 εκατ ευρώ και το σφυρί θα χτυπήσει στις 21 Φεβρουαρίου 2023.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

113 views0 comments
bottom of page