top of page

Οι… παρατηρητές της Eurobank, το off line του Τσαμάζ, η doValue, το Ιερό real estate, το σφυρί Βωβού
Καλημέρα σας,


Καλώς τα πράσινα ομόλογα πυρηνικής ενέργειας! Η Γαλλία κάνει την αρχή στην εν λόγω αγορά και είναι έτοιμη μέσω της κρατικής επιχείρησης EDF να προχωρήσει στην έκδοση πράσινου ομολόγου πυρηνικής ενέργειας. Η ενεργειακή κρίση ανοίγει νέους δρόμους και βάζει στην άκρη για λίγο (;) τις ανανεώσιμες πηγές καθώς η Ευρώπη κατάλαβε ότι οι απόλυτες εξαρτήσεις (ρωσικό φυσικό αέριο) την καθιστούν έρμαιο εκβιασμών. Η στροφή στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μόλις ξεκίνησε και άμεσα με αντίστοιχα «πράσινα» ομόλογα θα μπουν στο παιχνίδι και άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία. Στα καθ` ημάς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, λίγο δηλαδή πριν σκορπίσουν όλοι για διακοπές. Οι τράπεζες, πλην της Πειραιώς, για πρώτη φορά ευθυγραμμίσθηκαν με τα διεθνή standards και θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου.

 


## doValue: Άρχισαν οι παρατάσεις


Το ότι δεν βγαίνουν τα business plan των εταιρειών διαχείρισης, κυρίως όσων δέχθηκαν στους κόλπους τους, τις πρώτες τιτλοποιήσεις (αυτές που έγιναν το 2019) είναι ευρέως γνωστό και τα επιχειρήματα έχουν βάση... Βέβαια, οι στόχοι των εισπράξεων ήταν βασισμένοι σε ικανοποιητικό ποσοστό στις ρυθμίσεις δανείων κάτι που όπως φαίνεται δεν προχώρησε με καλές επιδόσεις από την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων doValue. Εξ ου και η διοίκησή της έκανε αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για χορήγηση 6μηνης παράτασης, η προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του «Ηρακλή». Σύμφωνα, λοιπόν, με την εταιρεία οι στόχοι δεν πιάστηκαν διότι, πέραν της πανδημίας που σημαίνει ότι δεν έγιναν πλειστηριασμοί (ρυθμίσεις, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν), φταίει και η μειωμένη ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της ενεργειακής κρίσης… Μήπως το επιχείρημα είναι λίγο πρώιμο; Μα, όλοι (τράπεζες και servicers) δεν τονίζουν πως δεν υπάρχουν σημάδια καθυστέρησης στις πληρωμές; Και τι θα αλλάξει το επόμενο εξάμηνο με δεδομένο ότι η κρίση βαθαίνει; Προφανώς, οι πωλήσεις των δανείων σε τρίτους. Το ίδιο πρόβλημα, μαθαίνω, ότι αντιμετωπίζουν κι άλλοι servicers (θα επανέλθουμε).


## ΟΤΕ: Όταν δεν λειτούργησε το… δίκτυο

Λοιπόν, σήμερα θα σας μεταφέρω μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία εκτυλίχθηκε, πριν μερικές εβδομάδες στον ΟΤΕ. Όπως συμβαίνει σε πολλές εταιρείες ήταν προγραμματισμένη μια εσωτερική τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο εταιρικά θέματα και στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Οργανισμού προεξέχοντος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Τσαμάζ.  Έλα όμως που το δίκτυο δεν έλεγε να συνεργαστεί και η σύνδεση έπεφτε συνεχώς και για αρκετή ώρα. Μου είπαν ότι ο πρόεδρος επέδειξε αξιοζήλευτη υπομονή αλλά δεν το λες και ότι καλύτερο από την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνίας της χώρας.


## Ελληνικό: Σύσκεψη με τους Δημάρχους

Σύσκεψη έγινε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα και των δημάρχων του Ελληνικού και των όμορων Δήμων. Βασικό θέμα ήταν οι αντικειμενικές αξίες στο Ελληνικού, οι οποίες δεν έχουν βγει και υπάρχει πρόθεση το ζήτημα να τακτοποιηθεί τέλη Ιουλίου, το αργότερο αρχές Αυγούστου. Λέτε, να τρέξουν τόσο καλά οι δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω καύσωνα και θερινής ραστώνης; Ίδωμεν…


## Οι παρατηρητές της Eurobank

Αλλαγές δομικού χαρακτήρα έγιναν στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού της Eurobank. Κατόπιν αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου Φωκίωνα Καραβία τα μη εκτελεστικά μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής έγιναν παρατηρητές... Και εξηγούμαι: Τα μη εκτελεστικά μέλη που είχε η Επιτροπή μέχρι πρότινος δεν μπορούν για λόγους ορθής διακυβέρνησης να είναι μέλη της εν λόγω επιτροπής, η οποία είναι κατ` εξοχήν εκτελεστικού χαρακτήρα. Έτσι, οι κ.κ. Γιώργος Ζανιάς (πρόεδρος της τράπεζας), Γιώργος Χρυσικός (αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος) και Απόστολος Καζάκος (Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του ομίλου) έγιναν από μέλη,παρατηρητές!## Intrum: Την Παρασκευή οι προσφορές για το Tethys

Στην εκπνοή του Ιουλίου θα δεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο Tethys η Intrum Hellas. Το πακέτο έχει 72 ξενοδοχεία, 63 επιχειρήσεων. Η στήλη πληροφορείται ότι Apollo και Κ. Βελάνης φαίνεται να το θέλουν. Οι υπόλοιποι Deutsche bank, Brown, Καραμούζης-Λασκαρίδης θα φανεί…

 ## Τα φιλέτα της Εκκλησίας


Η εκκλησία, οι Ιερές Μητροπόλεις δηλαδή, είναι γνωστό (εδώ και 2.000 χρόνια) ότι είναι πτωχή/ες. Τουλάχιστον αυτό επικαλείται το προσωπικό της όταν ανοίγει συζήτηση (σ.σ. πρωθυπουργοί πάνε κι έρχονται στο Ιερώνυμο) για τα οικονομικά της εκκλησίας και γενικότερα την περιουσία διαθέτει. Έτσι, λοιπόν μέσω του ΕΣΠΑ διατίθεται 9 εκατ ευρώ για την ψηφιοποίηση της ακίνητης περιουσίας 20 Ιερών Μητροπόλεων, που σε τεμάχια ανέρχεται σε 25.500 ακίνητα, τα οποία θα ανέβουν σιγά-σιγά στο G-Cloud (με πλήρη στοιχεία καταγραφής). Οι ιερές business στο real estate θα προκύψουν για 1.000 ακίνητα-φιλέτα τουχαρτοφυλακίου και έπεται συνέχεια διότι υπάρχουν εκτάσεις ασύλληπτης αξίας. Βλέπω τα ξένα funds να αρχίζουν τα τάματα… και τις γονυκλισίες!


## Οι πλειστηριασμοί Βωβού


Σήριαλ χωρίς τέλος οι πλειστηριασμοί των ακινήτων για τον πάλαι ποτέ κραταιό κατασκευαστή Μπάμπη Βωβό, τον «βασιλιά» του Αμαρουσίου. Η Cepal στο τέλος Ιουνίου ανήρτησε στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών δύο νέα σφυριά για την εταιρεία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία» επί συγκροτήματος κατοικιών στην Κηφισιά. Οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν στις 2 Σεπτεμβρίου. Είναι από τους πρώτους της νέας σεζόν.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

131 views0 comments
bottom of page