top of page

Ποιος αγοράζει Τρ. Κύπρου, το mega project "Πεταλιοί" και το… toxic λάθος του Euclid
Καλημέρα σας

Αναβρασμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το σύνθημα εφεξής είναι: φυγή προς τα εμπρός (παλιό, δοκιμασμένο όχι όμως πάντα με επιτυχία). Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί, όπως λένε, την ευκαιρία αναστροφής του κλίματος καθώς ο κόσμος δεν ασχολείται με τις παρακολουθήσεις αλλά με τους λογαριασμούς. Πόσω μάλλον τώρα που τα έξοδα θα αρχίσουν να τρέχουν (σχολεία, φροντιστήρια, αθλοπαιδιές κλπ). Την ίδια αγωνία ζουν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως όσοι ζουν στις Βόρειες χώρες όπου σιγά-σιγά θα χρειαστεί να ανάψουν την θέρμανση. Η Γερμανία, λοιπόν, από εχθές ανακοίνωσε το πρόγραμμα «θερμοστάτης» και καλεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το μοντέλο (όχι ζεστό νερό, όχι θέρμανση στους διαδρόμους κ.ά) που θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου στο δημόσιο τομέα.

 


## Το toxic ατόπημα του Τσακαλώτου


Αν και η πολιτική είναι αγαπημένη ασχολία της στήλης Sketch υποκύπτω στον πειρασμό και θα σχολιάσω τη δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση με την επιδότηση 1,9 δις ευρώ, επιδοτεί τους πλούσιους φίλους της… Συγγνώμη, υπουργέ μου αν η κυβέρνηση (η οποιαδήποτε) έδινε τα λεφτά στο χέρι των πολιτών κι εκείνοι πλήρωναν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα πήγαιναν πάλι τα χρήματα στους πλούσιους (επιχειρήσεις); Ή τότε θα ήταν κοινωνική πολιτική; Για σκεφθείτε το, έτσι για αλλαγή… (think out of the box)!


## Project Πεταλιοί: οι βίλες και ο luxury operator


Αθόρυβα η Grivalia Hospitality τρέχει τη διαδικασία για το mega «project Πεταλιοί», το οποίο αποκάλυψε πρώτο το morningView στις 7 Ιουλίου 2022, όταν μετρούσε μόλις πέντε ημέρες στον αέρα. Λοιπόν, μου μετέφεραν ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει βρει το νήμα συνεννόησης και συντονισμού με τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και το δημόσιο καθώς υπάρχουν μια σειρά από γραφειοκρατικά θέματα, φαίνεται φως στο τούνελ. Η επένδυση θα περιλαμβάνει ένα luxury ξενοδοχείο, το οποίο θα σφραγίσει ένα διεθνούς εμβέλειας brand και πολυτελείς βίλες, η λειτουργία των οποίων θα βασίζεται στο «πράσινο». Σας υπενθυμίζω ότι Grivalia Hospitality ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας για την απόκτηση του 90% του project Πεταλιοί και πως την προσεχή Δευτέρα η εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ» έχει γενική συνέλευση.


## Τρ. Κύπρου Ι: Αυξάνει το ποσοστό το Senvest Capital


Στην μεγαλόνησο έχει ανοίξει για τα καλά το παιχνίδι της Τράπεζας Κύπρου και οι δυτικής προέλευσης μέτοχοι παίρνουν θέσεις. Και εξηγούμαι: Από την Δευτέρα ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της BOCH, το αμερικανικό Senvest Capital, αγόρασε 1 εκατομμύριο μετοχές, ήτοι 0,68%, της τράπεζας. Πλέον, το ποσοστό που ελέγχει στο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα του νησιού ανέρχεται σε 7,79%. Επενδυτικά η κίνηση χαρακτηρίζεται σωστή καθώς η πολιορκία από το Lone Star ανεβάζει τις αποδόσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται το Senvest να βοηθά την άμυνα της Τράπεζας Κύπρου.


## Τρ. Κύπρου ΙΙ: Στον… πάγο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου


Η στήλη Απελεύθερος αποκάλυψε στις 22 Αυγούστου ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου εξετάζει, μέσω των συμβούλων του, την πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων υπό το πρίσμα της βελτιστοποίησης της δομής κεφαλαίων και της ανταμοιβής των μετόχων. Πράγματι η είδηση ισχύει, ωστόσο όπως εξηγεί πηγή στο MorningView δεν μπορεί να τρέξει η διαδικασία μέχρι να εκπνεύσει ο χρόνος που έχει το Lone Star (σ.σ. μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου) για να προχωρήσει σε νέα προσφορά. Και πάλι όμως μετά την λήξη της προθεσμίας το εγχείρημα είναι 50%-50%.


## Πέρασε στα ψιλά


Πέρασε, όντως στα ψιλά, ενώ αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα και δείχνει ότι οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που ανακοινώνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) δεν είναι ανταποδοτικές για τον καταναλωτή. Ο λόγος για την έκθεση της Eurostat βάσει της οποίας η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις υψηλές ταχύτητες internet, την στιγμή που το 70% των καταναλωτών στην Ευρώπη απολαμβάνει υπηρεσία υψηλών ταχυτήτων. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις στο 20% των νοικοκυριών! Και πληρώνουμε ακριβά σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους και κάνουμε αμάν και πως να συνδεθούμε… Άραγε, διαβάζουν την έκθεση της Eurostat στον ΟΤΕ, τη Vodafone και την Wind;Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

171 views0 comments
bottom of page