top of page

Ο… πυροσβεστήρας Σκυλακάκης, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και η Attica και η… υπομονή της οδού Αιόλου (ΕΤΕ)Καλημέρα σας


Ένας ακόμη πρωθυπουργός ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας και στις πρώτες του δηλώσεις ο Ρίσι Σούνακ έκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Στην Αθήνα από την άλλη η κυβέρνηση έχει μπει στην προεκλογική περίοδο και αρκετοί εκ των αξιωματούχων της έχουν αρχίσει να κοιτούν ποιο μήνα (σ.σ. από τους πρώτους του 2023) θα στήσουν τις κάλπες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τρομάζουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία έδειξαν ότι αυτή περιορίσθηκε για τέταρτο κατά σειρά μήνα λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης PMI βούτηξε 2,2 μονάδες στις 47,3.


Στα καθ` ημάς:


## RRF/τράπεζες: Πως πυροδοτήθηκε η απόφαση Σκυλακάκη

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη να κλειδώσει το επιτόκιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στο 0,35% δεν είναι τυχαία και υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι οι μικρές, κυρίως όμως οι μεσαίες επιχειρήσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν κατεβάσει τα… μολύβια των επενδυτικών σχεδίων.

Κι αυτό λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Σε αντίθεση με τις μεγάλες, για τις οποίες το επιτόκιο έχει φθάσει στο 1%, οι οποίες όμως έχουν λίπος και μπορούν να αντέξουν την αύξηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.


## Dimand: To the point ο επικεφαλής

Η «κούραση» και η στροφή σε πιο συντηρητική πολιτική που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη και χωρίς φως στο τούνελ ενεργειακή αλλά και η γεωπολιτική κρίση αποτυπώθηκε με σαφήνεια από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο.

Εν ολίγοις δήλωσε ότι τους επόμενους 18 μήνες η εταιρεία θα είναι πιο προσεκτική χωρίς ωστόσο να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης των 20 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το hold μέχρι νεωτέρας χαρακτηρίζει πολλές επιχειρήσεις και ήδη αποτυπώνεται στις τράπεζες.


## ΤΑΠΙΛΤΑΤ/Attica Bank: Στην δικαιοσύνη

Λοιπόν, η βάσανος με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. του παρελθόντος) της Attica Bank με τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχει τέλος…


Και εξηγούμαι: Το 2015 το ΤΑΠΙΛΤΑΤ έβαλε από τα διαθέσιμά του 55,5 εκατ ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank και όπως καταλαβαίνετε η επένδυση έπεσε στην μαύρη «τρύπα».


Στο σήμερα: η υπόθεση οδηγείται στη δικαιοσύνη με αμετάκλητο βούλευμα και τα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που ψήφησαν υπέρ της επένδυσης θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.


## Επανέκδοση ομολόγου

Με ένα ομολογουμένως έξυπνο τρικ το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχωρούν σήμερα στην επανέκδοση ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου (euribor 3μηνου συν 1,23%) προκειμένου να κρατήσουν ανοικτή τη γραμμή με τις αγορές.


Κι αυτό διότι οι μας βλέπουν και οι οίκοι αξιολόγησης από τους οποίους περιμένουμε την επενδυτική βαθμίδα.


## ΕΤΕ/Εθελουσία: Δύσκολο project

Το επικείμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τη διοίκησή της καθώς οι εργαζόμενοι από προηγούμενα προγράμματα έχουν δείξει απρόθυμοι να τα ακολουθήσουν.


Το ζήτημα απασχολεί το στρατηγείο της οδού Αιόλου, ωστόσο μαθαίνω ότι έχουν αποφασίσει να επιδείξουν υπομονή αλλά και να αξιοποιήσουν αυστηρά μέτρα πίεσης προκειμένου να πετύχει…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

175 views0 comments
bottom of page