top of page

Τίτλοι τέλους για ΤΕΝΕΡΓ-Macquarie, πού κλωτσάει η mega bank και το κουίζ του μήνα
Καλημέρα σας,


Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι από την αρχή της ενεργειακής κρίσης μέχρι τώρα έχουν καταφέρει, χωρίς καμία δόση υπερβολής, μια «τρύπα στο νερό». Κοινώς ο καθένας την πάρτη του αλλά το πρόβλημα αγγίζει όλους και δη τους πολιτικούς τους αρχηγούς που θα δουν τάσεις και κόμματα όπως της Ιταλίδας πολιτικού Τζόρτζια Μελόνι να γιγαντώνονται όσο οι λογαριασμοί ενέργειας ξεφεύγουν και τα ψώνια στο super market προκαλούν άγχος. Στην κεντρική εικόνα η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς από αύριο η Gazprom θα μειώσει στο 20% την ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream I. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αρχίσει να μιλούν ανοικτά για την ύφεση ενόψει της αυριανής αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την FED ενώ την ίδια στιγμή οι αναλυτές τους δείχνουν και την γερμανική οικονομία, η οποία όπως αναφέρουν βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης. Στην Ελλάδα από την άλλη από το μόνο που δεν απειλείται η οικονομία είναι η ύφεση, τουναντίον τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το ΑΕΠ μπορεί να γράψει για το σύνολο του έτους ρυθμό ακόμη και +6%. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τα προβλήματα που υποβόσκουν στο μαλακό υπογάστριο της οικονομίας…

 


## Το τυράκι του TPI


Τα γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ήρθε η Moody`s να βάλει και την σφραγίδα της. Το πρόγραμμα ασπίδα στον κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το γνωστό ως Transmission ProtectionInstrument (TPI) έχει ένα ξεχωριστό «τυράκι». Η αξιολόγηση των αιτημάτων που (ενδέχεται) να υποβληθούν από τις χώρες θα γίνεται από την ΕΚΤ και όχι από τα άλλα όργανα (τυπικά και άτυπα) της ευρωζώνης. Που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο σκληρή… Αυτό, λοιπόν, επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody`s και καταγράφουν στο report την θετική επίδραση του εν λόγω εργαλείου και της αύξησης των επιτοκίων στις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου. Ήδη, οι ελληνικές τράπεζες μετρούν τα κέρδη.


## ΤΕΝΕΡΓ Ι: Τίτλοι τέλους με την Macquarie

Τα έφεραν από `δώ, τα έφεραν από `κει και εν τέλει έβαλαν τίτλους τέλους στις διαπραγματεύσεις. Η στήλη σήμερα σας μεταφέρει μετά βεβαιότητος ότι το dealμεταξύ της Τέρνα Ενεργειακής και του αυστραλιανού ομίλου Macquarie ναυάγησε μετ` επαίνων. Λοιπόν, οι Αυστραλοί κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά αλλά το χάσμα με τον Γιώργο Περιστέρη όσον αφορά το τίμημα δεν γεφυρώθηκε. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι οι Αυστραλοί έδιναν 22 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς καμία περαιτέρω συζήτηση. Σας θυμίζω ότι ξεκίνησαν από τα 20-21 ευρώ ανά μετοχή. Και μετά από εμπρός-πίσω και συζητήσεις επί συζητήσεων ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο (διοίκηση ΤΕΝΕΡΓ με διοίκηση Macquarie) το θέμα έκλεισε οριστικά.


## ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Τι γίνεται με την First Sentier

Δεσμευτική προσφορά έχει καταθέσει όμως και ο έτερος αυστραλιανός όμιλος First Sentier, ο οποίος μπήκε σφήνα στις συζητήσεις και εκτιμάται ότι έχει αξιώσεις… εκτός κι αν ο επιχειρηματίας Γ. Περιστέρης έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην πώληση της Τέρνα Ενεργειακής. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σας θυμίζω ότι οι Αυστραλοί της First Sentier γνωρίζονται με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς κατεβαίνουν μαζί για την σύμβαση της Αττικής Οδού.


## Η Εθνική, οι Άραβες και η mega bank

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν φήμες με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα. Ας τα πάρουμε με την σειρά:

1) Ξαναφουντώνει η φημολογία ότι ο Σαουδάραβας Πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν (mr MBS για το διεθνές τζετ σετ), ο οποίος θα βολτάρει σήμερα στην Αθήνα, έχει βάλει στο στόχαστρό του ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας.

2) Τώρα που η Εθνική είναι εκτός βαρών θα μπορούσε να αναβιώσει σενάριο συγχώνευσής της με την τράπεζα Πειραιώς και να δημιουργηθεί μια megabank.

Το πρώτο σενάριο με τα 5 δις ευρώ επενδύσεις που θα κάνει ο Prince στην Ελλάδα έχει βάση ως προς το ύψος των κεφαλαίων αλλά περισσότερο προς τα καλώδια, τα ψηφιακά και τα αμυντικά τον βλέπουν. Όσο για το δεύτερο σενάριο μου λένε ότι κλωτσάει για μια ακόμη φορά – έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν - στις πολιτικές και εργασιακές αντιδράσεις καθώς θα πρέπει να φύγει πολύς (μα πολύς) κόσμος… και η κυβέρνηση δεν θέλει καμία ταραχή τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.## Attica Bank: Και letter δέσμευσης από τους μετόχους

Ακούω ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με το capital και το business plan θα πρέπει να προσκομιστεί και μια «επιστολή δέσμευσης» από την πλευρά των μετόχων, για την ορθάνοικτη υπόθεση της Attica Bank. Και μου μετέφεραν ότι την γράφουν ήδη…## Κουίζ


Ο πρόεδρος είναι τεχνοκράτης με βαθιά γνώση της οικονομίας, ο CEO επίσης αλλά ο πρόεδρος όταν ερωτάτε για τον CEO του, λέει ότι είναι καλό παιδί, εργατικός χωρίς όμως νεύρο… Και ο παραδοσιακός κραταιός όμιλος που διοικούν το έχει (το νεύρο) ανάγκη…
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

1,156 views0 comments
bottom of page