top of page

Ο Μητσοτάκης και ο Paulson, ο σύμβουλος του ΤΧΣ, το βαρόμετρο Lone Star και το σφυρί ΤζούμαΚαλημέρα σας,


Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Στην Ευρώπη το κρας τεστ της αμοιβαιότητας θα κριθεί στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με τις διαφορές επί των προτάσεων της Κομισιόν, κυρίως στο μέτωπο της φορολόγησης των κερδών που αποκομίζουν οι εταιρείες ενέργειας, να παραμένουν... Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν… ταμείο από τις εμφανίσεις του Πρωθυπουργού σε ΔΕΘ και Νέα Υόρκη και τους προκύπτει κέρδος. Στα επιχειρηματικά εκτός των συνόρων αλλά όχι μακριά μας, στην Κύπρο αναμένουν τι θα πράξει το Lone Star, αν θα κάνει ή όχι νέα πρόταση για την τράπεζα Κύπρου. Εντός των συνόρων φαίνεται ότι ήρθε η ώρα του deal της Τέρνα Ενεργειακής με τον (αυστραλιανό) όμιλο First Sentier αλλά εξελίξεις στην Attica Bank.


## John Paulson/ΠΘ Ι: Ο διάλογος στην Νέα Υόρκη

Όπως κάθε σώφρων επενδυτής έτσι και ο γνωστός John Paulson, πρόεδρος του Paulson&Co. Inc, θέλησε να ενημερωθεί για τις επενδύσεις του επί ελληνικού εδάφος. Γι` αυτό βρέθηκε στη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Council on Foreign Relations. Ήταν στο κοινό, πήρε το μικρόφωνο και ρώτησε – έκλεισε μάλιστα τον κύκλο των ερωτήσεων - τον πρωθυπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει. Μην ξεχνάτε ότι ο ιδιόρρυθμος επενδυτής κατέχει το 18,62% των μετοχών της τρ. Πειραιώς, το 7,3% της Alpha Bank και περίπου το 10% της ΕΥΔΑΠ.


## John Paulson/ΠΘ ΙΙ: Η απάντηση για την οικονομία

«Σε ευχαριστώ Τζον που ακολουθείς και μάλιστα με προσοχή την Ελλάδα», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και του ανέλυσε τους άξονες της οικονομικής στρατηγικής: Πρώτος στόχος είναι η περαιτέρω αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με μείωση της φορολογίας. Δεύτερος, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να γίνει περισσότερο φιλική στις επενδύσεις με το σωστό όμως εργασιακό προφίλ ως προς την αύξηση των μισθών. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ψηφιακό δημόσιο, το οποίο στηρίζει τις επενδύσεις. «Μπαίνοντας στο gov.gr μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα», είπε ο πρωθυπουργός.


## John Paulson/ΠΘ III: Οι τράπεζες και η σταθερότητα

Και σαφώς ο ΠΘ αναφέρθηκε εκτενώς στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) μέσω του «Ηρακλή». Κανείς, όπως είπε, δεν θέλει να ακούει για τραπεζική κρίση στην Ελλάδα. Καταφέραμε να διαχειριστούμε τα NPLs, το ύψος τον οποίο όταν αναλάβαμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν εκτός πραγματικότητας… Κλείνοντας την απάντησή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων απαιτεί μια ακόμη κυβερνητική περίοδο (από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας).

Λεπτομερής και από πρώτο χέρι η ενημέρωση που πήρε ο mr Paulson.


## Τράπεζες: Τα road show στις ΗΠΑ

Βαλίτσες για την Αμερική ετοιμάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να βρεθούν στο συνέδριο που οργανώσει η Wood, την 5η Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη. Στο συνέδριο της BofA Merrill Lynch που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (20 Σεπτεμβρίου) στο Λονδίνο οι ξένοι fund managers επικέντρωσαν την προσοχή τους όσον αφορά την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες στην πολιτική σταθερότητα ενόψει των εκλογών της Άνοιξης του 2023 αλλά και στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στο εισόδημα και κατ` επέκταση στην εξυπηρέτηση των δανείων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν οι διοικήσεις μεταδίδουν πως δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα…


## Lone Star/Τρ. Κύπρου: Ο χρόνος τελειώνει

Το αν θα κάνει ή όχι νέα πρόταση το αμερικανικό fund, Lone Star, για την απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου θα κρίνει πως θα κινηθούν για το θέμα οι ελληνικές τραπεζικές μηχανές… Στην υπόθεση εργασίας ότι το Lone Star προχωρά σε νέα πρόταση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, τότε μαθαίνω ότι είναι βέβαιο πως θα αναλάβουν το ρόλο του «λευκού ιππότη» δύο ελληνικές τράπεζες, η μία εξ ανάγκης ή άλλη επειδή έχει στρατηγική. Η μία μου λένε (επιμένουν μάλιστα) ότι θα είναι η Εθνική. Την άλλη θα σας την αποκαλύψουμε εν ευθέτω χρόνο… Υπομονή.


## ΤΧΣ: Μέσα στην εβδομάδα ο σύμβουλος

Πολύ δουλειά έχει πέσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από την μια συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες μετόχους (Ellington-ΤΜΕΔΕ) της Attica Bank και από την άλλη πληροφορούμαι ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν τον σύμβουλο για την στρατηγική αποεπένδυσης. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή συμβούλου αποτίμησης της συμμετοχής του Ταμείου αρχικά στην Εθνική Τράπεζα. Μου μετέφεραν ότι η δεύτερη διαδικασία θα πάρει 2-2,5 εβδομάδες.


## Το σφυρί του Τζούμα

Για την 5η Οκτωβρίου, την επόμενη εβδομάδα δηλαδή, έχει προγραμματίσει η Intrum Hellas κατοικίες-διαμερίσματα και δύο αποθήκες και μια θέση παρκινγκ που ανήκουν στον οφειλέτη Σωτήριο Τζούμα, τον γνωστό, σύμβουλο, επικοινωνιολόγο, συγγραφέα. Τα προς πλειστηριασμό assets βρίσκονται σε περιοχή πλησίον του Καλλιμάρμαρου και η οφειλή για την οποία η εταιρεία διαχείρισης προχωρά τον πλειστηριασμό ανέρχεται σε 110.000 ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το πρώτο διαμέρισμα διαμορφώνεται στα 230.000 ευρώ, για το δεύτερο στα 252.000 ευρώ και για τις αποθήκες στα 3.000 ευρώ και 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό βαρών η πρώτη προσημείωση υποθήκης έγινε το 2002 από την τότε Nova Bank.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

219 views0 comments
bottom of page