top of page

Οι νέες business του Λάτση, το ταρατατζούμ με τον MBS, και το κυνήγι του mr BC Partners
Καλημέρα σας,


Κάτι ενωτικό φαίνεται να πνέει στον ευρωπαϊκό αέρα κι ας ελπίσουμε ότι η γραμμή θα γίνει ενιαία ένεκα της ενεργειακής κρίσης. Τώρα αν θα φορεθεί και σε άλλα επίσης σημαντικά θέματα δεν παίρνω κι όρκο… Στο πολεμικό μέτωπο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, η Γηραιά Ήπειρος απάντησε εχθές στην απόφαση της Gazprom να μειώσει στο 20% την ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Steam I με την παράταση των κυρώσεων μέχρι την 31ηΙανουαρίου 2023. Στην Αθήνα οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο τρέχουν και τις εντυπώσεις κερδίζει το πολυπληθές (30 άτομα) επιχειρηματικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον MBS, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος πέρασε εχθές το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 


## Στην luxury Μεγάλη Βρεταννία


Κι επειδή η στήλη κρατά ένα μικρό καλάθι για το επενδυτικό largeτων κεφαλαίων από την Σαουδική Αραβία ας πάμε στα πιο light της επίσκεψης. Ο Prince MBS, διάδοχος του Θρόνου, μου λένε ότι έχει καταλύσει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και εκεί σήμερα το μεσημέρι θα υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας με την Ελλάδα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές παίζει ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης υπό το άγρυπνο βλέμμα του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.


## Όταν η Γερμανία βλέπει ύφεση

Τελικά, οι Γερμανοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευέλικτοι και προσαρμοστικοί όταν ένα πρόβλημα τους αφορά. Και αναφέρομαι στην στήριξη που δίνουν μαζί με την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Κύπρο στην πρόταση της Ελλάδας (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη) για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας). Βλέποντας στο Βερολίνο την ύφεση να έχει χτυπήσει την πόρτα της γερμανικής οικονομίας συντάσσονται ακόμη και με την Ελλάδα… Ποιος θα περίμενε τέτοια σύμπνοια λίγα χρόνια πριν… Βέβαια, είναι θέμα συγκυρίας και όχι σταθερής πολιτικής. Πάλι με χρόνια με καιρούς θα αρχίσουν τα δικά τους…


## Eurobank: Κέρδη 15-20 εκατ. από τα ακίνητα

Τα ακίνητα αποδεικνύονται για τις τράπεζες ένας μικρός θησαυρός, όταν είναι μεγάλα και συμμαζεμένα ως προς τις εκκρεμότητες (π.χ. άδειες κλπ). Ενόψει των αποτελεσμάτων του δεύτερου 3μηνου της Eurobank, την Παρασκευή, η στήλη πληροφορείται ότι τα κέρδη της τράπεζας από την πώληση 2-3 μεγάλων ακινήτων διαμορφώνονται στα 15-20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγάλο ακίνητο (πρώην Metro) που πωλήθηκε στην Σκλαβενίτης έναντι 83 εκατ. ευρώ αλλά και το ArcadiaBusiness Center που αγοράστηκε από την Viva έναντι 25 εκατ. ευρώ.


## Και ο Λάτσης στην ηλεκτροκίνηση

Από το deal της nrg με την εταιρεία Automotive Solutions με αντικείμενο την ηλεκτροκίνηση φθάσαμε στο deal της θυγατρικής των ΕΛ.ΠΕ  ElpeFuture και Aiglon, του ομίλου Συγγελίδη. Σε πρώτο στάδιο η συμφωνία ElpeFuture και Aiglon αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (BEV) της DS Automobiles, της premiumμάρκας του ομίλου Stellantis. Η πίτα της ηλεκτροκίνησης είναι μεγάλη και ένας-ένας οι ισχυροί ενεργειακοί παίχτες από τον Βαρδινογιάννη μέχρι τον Λάτση παίρνουν θέση.


## Τσακίρης: «Δυστυχώς υπάρχουν μόνο οι τράπεζες»

Ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί της κυβέρνησης την πετάνε την μπηχτή τους όταν ερωτώνται για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Σειρά είχε εχθές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος στην παρουσίαση των πεπραγμένων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανέφερε: «Δυστυχώς οι τράπεζες είναι το μόνο κανάλι διανομής τραπεζικών προϊόντων στην Ελλάδα».## Άρχισε το κυνήγι ο Νίκος Σταθόπουλος

Στήνεται σιγά-σιγά ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος NOVA, από την BC Partners. Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει βγει με αξιώσεις στην αγορά και ψάχνει στελέχη για να ενδυναμώσει όλες τις βαθμίδες της εταιρείας. Και όπως καταλαβαίνετε χτυπά τις πόρτες του ανταγωνισμού, ξεκινώντας από την COSMOTE.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

160 views0 comments
bottom of page