top of page

Tο μικρο-μέρισμα της ΕΤΕ, η MIG και η Blantyre, το RRF της Mytilineos και τα… νέα του Ερασίνειου
Καλημέρα σας,


Μια ανάσα πριν από το τέλος έφθασε ο Ιούλιος και η Ευρώπη ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά ελέω θερινών διακοπών. Την ίδια διάθεση επιδεικνύουν και οι επενδυτές καθώς είναι γνωστό ότι οι διακοπές του Αυγούστου είναι ιερές. Ωστόσο, πριν μας κουνήσουν μαντήλι για εξωτικές παραλίες Goldman Sachs και JPMorgan πέταξαν την βόμβα τους (σ.σ. κοινό μυστικό σε όλη την υφήλιο) ότι η ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με την GS και το τελευταίο τρίμηνο με βάση την εκτίμηση της JP Morgan.

Στο πολεμικό μέτωπο, η πορεία του οποίου θα κρίνει τα πάντα, Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πλέον ορατό ότι η Ευρώπη «εγκαταλείπει» με σικ τρόπο τον Ουκρανό πρόεδρο και αυτή η μεταστροφή ίσως αποτελέσει και την απαρχή της αποσυμφόρησης του γεωπολιτικού ζητήματος. Ίσως…  Δεν πέρασε καλά-καλά ένα 24ωρο που γράφαμε για την κατά το δοκούν σύμπνοια της Γερμανίας με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και ήρθε η Bild να μας… ισιώσει! Έγραψαν, λοιπόν, ότι ο Γερμανός φορολογούμενος επιδοτεί τους Έλληνες για να αλλάξουν ηλεκτρικές συσκευές! Θα μου πείτε το έγραψε η Bild. Σωστά, με τη διαφορά όμως ότι η εφημερίδα πουλάει σε καθημερινή βάση εκατομμύρια φύλλα και διαμορφώνει (δυστυχώς) άποψη! Στα καθ` ημάς τώρα:

 


## Η παραδοχή Στουρνάρα


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε εχθές ότι «οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν ευδοκιμούν σε δύσκολες περιόδους». Αυτό, όπως είπε, είναι το δίδαγμα από την περίπτωση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία. Το πήγε ένα βήμα παρακάτω και για πρώτη φορά μίλησε για την ανάγκη «ισχυρής κυβέρνησης», το πλεονέκτημα της οποίας είναι η λήψη αποφάσεων. Με δεδομένο ότι το όνομα του διοικητή έχει εμπλακεί αρκετές φορές στα σενάρια δημιουργίας μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τεχνοκράτη πρωθυπουργό η δήλωση έχει την αξία της εξ ου και η στήλη την αποτυπώνει. Άσε, που εμμέσως έκανε αβάντα και στην κυβέρνηση, η οποία παλεύει για την αυτοδυναμία… Αν τους αρέσει ή όχι (στον Μέγαρο Μαξίμου) το αφήνω στην έρευνα του Sketch.


## Τρ. Πειραιώς: Δύσκολη εξίσωση η MIG


Το να «σπρώξουν» την MIG στην Blantyre δεν είναι, όπως πληροφορούμαι, εύκολη υπόθεση για την τράπεζα Πειραιώς. Κι αυτό διότι η MIG δεν ομοιάζει με τα άλλα no core assets (νοσοκομεία, ακτοπλοϊκές κλπ) καθώς το δανειακό άνοιγμα στην τράπεζα κινείται στην περιοχή των 400-450 εκατ ευρώ και τα ενέχυρα είναι η AtticaΣυμμετοχών και η σερβική εταιρεία real estate RobneKuće Beograd (RKB), οπότε η υπόθεση είναι σύνθετη. Επομένως, όπως μου λένε, η μεταφορά της MIG στην Blantyre θα πάρει χρόνο καθώς πρέπει να επιλυθούν μια σειρά από εσωτερικές διαδικασίες.


## Ερασίνειο: Αρχές του 2023


Μεταξύ κελεμπίας και deals ήρθε στο φως της δημοσιότητας και η εταιρεία Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική, που εδρεύει στο Κορωπί και από το 2007 μέχρι σήμερα το έργο αποπεράτωσης του νοσοκομείου δεν ολοκληρώθηκε.  Πρόκειται για μια πονεμένη επιχειρηματική ιστορία που έχει περάσει από σαράντα κύματα, πολλούς επενδυτές για να φθάσει το 2018 σε πλειστηριασμό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Λοιπόν, η εταιρεία (το  πρότυπο ογκολογικό νοσοκομείο όπως αναφέρεται στα non paper που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου) βαρύνεταιμε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 33 εκατ ευρώ. Το δάνειο χορηγήθηκε στο 2007 από τις τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Αγροτική και Αττικής και το 2018 καταγγέλθηκε. Στο σήμερα η στήλη πληροφορείται ότι η Eurobank βρίσκεται στην φάση επίλυσης μιας σειράς από τεχνικών και νομικών εκκρεμοτήτων με στόχο να το πουλήσει και εκτιμάται ότι όλα θα έχουν τακτοποιηθεί στις αρχές του 2023. Ρωτώντας (έτσι μαθαίνεις, έτσι πας και στην πόλη…) αν υπάρχει ενδιαφέρον από αραβικά κεφάλαια η απάντηση που έλαβα ήταν: 1) Όχι επίσημα και 2) Υπάρχουν κι άλλοι επενδυτές που το θέλουν. Τα συμπεράσματα δικά σας


## Το μικρο- μέρισμα της Εθνικής


Με τους μετόχους θα… συναντηθεί σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στην τακτική γενική συνέλευση. Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους επόπτες προκειμένου να της επιτρέψουν τη διανομή μερίσματος για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Μόνο που όπως μαθαίνω το μέρισμα θα είναι μικρό και τα σχέδια είναι πιο φιλόδοξα για την χρήση του 2023. Όπως λέει ο CEO στους αναλυτές «πρέπει πρώτα να περπατήσουμε και μετά να τρέξουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Αύριο η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.


## Ρουμανία: Η Alpha και η Vista


Δύο ελληνικές τράπεζες υπάρχουν στην Ρουμανία: η Alpha Bank, η οποία κατάφερε παρά τα απανωτά μνημόνια και τις δεσμεύσεις τους να κρατήσει την θυγατρική και να την αναπτύξει και η Vistaσυμφερόντων Βαρδινογιάννη. Μαθαίνω από τις πηγές μου στο Βουκουρέστι ότι και οι δύο τράπεζες είναι δραστήριες και όπως ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την επίσκεψή του στη ρουμανική πρωτεύουσα στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της θυγατρικής.## Mytilineos: Το υδρογόνο στο RRF


Όπως αντιλαμβάνεστε οι business που προσπαθεί να κάνει ο όμιλος Mytilineos με την Ajlan & Bros. HoldingGroup, στήνονται εδώ και μήνες. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι η ελληνική εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει – επίσης εδώ και μήνες - τις τράπεζες για την είσοδό της στο υδρογόνο καθώς επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του RRF.## Τα σφυριά ΣΕΛΜΑΝ και Τσαγκαράκη


Για αύριο είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός ακινήτου-βιομηχανικού/βιοτεχνικού χώρου της άλλοτε κραταιής βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου ΣΕΛΜΑΝ. Πρόκειται για τα εργοστάσια της βιομηχανίας στην Κομοτηνή, τα οποία βγαίνουν στο σφυρί από ιδιώτη πιστωτή με τιμή πρώτης προσφοράς 12,820 εκατ ευρώ. Στο μεταξύ σήμερα χτυπάει το σφυρί και για τα ακίνητα στα Νότια Προάστια του γνωστού (στους κύκλους του Κολωνακίου και όχι μόνο) κοσμηματοπώλη Γ. Τσαγκαράκη.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

140 views0 comments
bottom of page