top of page

Οι εθελουσίες σε doValue και Cepal, αυξήσεις στους τόκους καταθέσεων και οι Σαουδάραβες του PIFΚαλημέρα σας

Στο Λονδίνο κτυπά η καρδιά της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα στο συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ.

Στην βρετανική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη από εχθές το βράδυ οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, επιχειρηματίες και στελέχη.

Σήμερα το συνέδριο έχει στο επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες ενώ θα υπάρξουν συζητήσεις/συνεντεύξεις με τον Πρωθυπουργό και τον οικονομικό σύμβουλό του Αλέξη Πατέλη.

Αύριο ξεκινούν οι συναντήσεις των ξένων fund managers με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Noval, Cenergy, Motol Oil, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Μένοντας λίγο ακόμη στις επαφές στην Βρετανική πρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βασιλιά Κάρολο Γ` με αντικείμενο συζήτησης το Τατόι. Θα το κάνουμε σαν την έπαυλη Dumfries House, που βρίσκεται στην Σκωτία και η αξιοποίηση της οποίας με σύγχρονο, πράσινο και έξυπνο τρόπο φέρνει εκατομμύρια στερλίνες στο βρετανικό δημόσιο.

Στα καθ` ημάς:

## Τράπεζες/κυβέρνηση: Μόλις ξεκίνησαν

Το ρεπορτάζ για το τι ζήτησαν οι τράπεζες από τον ΥΠΟΙΚ και τι εκείνος από αυτές στο ραντεβού της προηγούμενης Πέμπτης θα το διαβάσετε στα news&analysis.

Το θέμα όμως είναι ότι στο παρασκήνιο γίνεται της κολάσεως μέχρι να τα βρούνε. Διότι έτσι γίνεται πάντα και αυτή τη φορά οι τράπεζες ποντάρουν στην προεκλογική περίοδο όπου πάντα μια κυβέρνηση γίνεται πιο γαλαντόμα…

Οπότε μην αποκλείσετε ότι το κόστος θα το μοιραστούν τράπεζες και δημόσιο.

Υπομονή λίγες εβδομάδες.

## Επιτόκια καταθέσεων: Έρχονται αυξήσεις

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τις Εθνική και Πειραιώς για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Οι Alpha Bank και η Eurobank έχουν ήδη προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις. Αυτό όμως δεν αποκλείει να δούμε αντίστοιχες κινήσεις και από αυτές.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα με στόχο την συνεννόηση με την κυβέρνηση και για τα στεγαστικά δάνεια που θα κάνουν οι τράπεζες.

Το… τυράκι, λοιπόν, θα δοθεί, μετά η μπάλα μεταφέρεται στην πλευρά του δημοσίου.

Σας αναφέρω ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιέζει τις τράπεζες να κινηθούν πιο επιθετικά στην αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις διότι οι αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα αλλά και από την κοινωνία είναι ισχυρές.

## doValue: Στις ράγες η εθελουσία

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τρέχει άμεσα, όπως πληροφορείται η στήλη, η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων doValue.

Η εταιρεία έχει «μπουκώσει» στους εργαζόμενους (σ.σ. πήρε και προσωπικό από τη μονάδα διαχείρισης NPEs της Εθνικής στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Frontier I) και πλέον αρχίζει το… ψαλίδι.

Όπως λέει και έναν φίλος της στήλης, τα business plan έχουν πέσει έξω, η δουλειά αναμένεται να περιοριστεί όσον αφορά τους πλειστηριασμούς τους επόμενους προεκλογικούς μήνες, άρα αφορμή για συμμάζεμα.

Μαθαίνω ότι αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζει και η CEPAL.

## Εθελουσία ΕΤΕ/Πειραιώς

Μια μικρή παράταση ακούω ότι θα πάρει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που τρέχει εδώ και κάποιες εβδομάδες η Εθνική Τράπεζα και το οποίο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό παραμένει ανοικτό έως και σήμερα.

Σας έχω νέα όμως και από το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τράπεζα Πειραιώς.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα φθάνουν τις 300-350.

## ΤΧΣ/PIF: Ήγγικεν η ώρα

Την Τετάρτη (μεθαύριο) λήγει και τυπικά η ισχύς του exclusivity που δόθηκε (σ.σ. όπως δόθηκε διότι δεν ήταν και απόλυτα σύμφωνο με τους κανόνες) στο κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, Public Investment Fund.

Οι Άραβες δεν έχουν προχωρήσει στο μεσοδιάστημα τη διαδικασία λήψης του fit&proper.

Η στήλη όμως πληροφορείται ότι μπορούν να πάρουν το fit&proper και μετά εφόσον αφενός ενδιαφερθούν για το ποσοστό της Εθνικής που θα αποφασίσει να πωλήσει το ΤΧΣ αφετέρου καταφέρουν να το αποκτήσουν.

Πηγές της στήλης αναφέρουν ότι το PIF δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του…

Κάτι θα ξέρουν.

## Συνεταιριστική Σερρών: Last call

Την Παρασκευή γράφαμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών αν δεν προχωρήσει στην εξεύρεση επενδυτή.

Και ο μόνος επενδυτής που έχει κάνει πρόταση για την απόκτησή της είναι η επενδυτική εταιρεία Thrivest Holdings των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου.

Σύντομα οι ανακοινώσεις…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

330 views0 comments
bottom of page