top of page

Η growth team της ΕΤΕ, η Lamda στους τραπεζίτες και το ντεμπούτο του νέου vice president
Καλημέρα σας,


Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία θα ανακοινώσουν σήμερα τον πληθωρισμό και όλοι κρατούν την ανάσα τους, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ηγεσία της οποίας βλέπει την αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης να «καίγεται» εκ της γεννήσεως της… Οπότε όπως πάει το πράγμα ο νέος γύρος αύξησης θα γίνει νωρίς-νωρίς τον Σεπτέμβριο. Η ύφεση είναι γεγονός πλέον για την αμερικανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όπως είναι αναμενόμενο σε αυτές τις καταστάσεις οι επενδυτές επέστρεψαν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, η τιμή του οποίου αυξήθηκε εχθές κατά 1,7%- 1,8%. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ως γνώστης των αγορών και σε μια προσπάθεια να τις καθησυχάσει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσε: «πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως η προσέγγιση μας είναι αξιόπιστη» και επανέλαβε απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν πρόωρες εκλογές: «Δεν θα θυσιάσω την πολιτική σταθερότητα της χώρας για να κερδίσω πολιτικό πλεονέκτημα, οι αγορές μας επιβραβεύουν γιατί είμαστε θεσμικά σοβαροί». Κι όλα αυτά τα μηνύματα στέλνονταιενόψει ενός δύσκολου «πολικού» χειμώνα… Από το «Δόξα τω Θεό» για τον τουρισμό στο «βόηθα Παναγιά» για αυτά που έρχονται.

 


## ΕΤΕ Ι: Η ομάδα δράσης  


Είχε δεν είχε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μας εξέπληξε, τουλάχιστον στο επίπεδο της απόφασης και των προθέσεων. Αναφέρομαι στην νέα ομάδα που δρα ήδη στην Εθνική Τράπεζα με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές. Η στήλη ρώτησε και έμαθε ότι η ομάδα αποτελείται από τα στελέχη της τράπεζας που έως σήμερα ήταν επιφορτισμένα με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και πλέον με δεδομένο ότι η ΕΤΕ καθάρισε με τα εν λόγω δάνεια, θα ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που θα αγοράσουν τα συγκεκριμένα assets από τους servicers.


## ΕΤΕ ΙΙ: Real estate και χαρτοφυλάκια


Κατάλαβα, λοιπόν, ότι με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στοχεύει να χρηματοδοτήσει κατόπιν αξιολόγησης τρίτους (από ιδιώτες ως επιχειρήσεις και funds) για την απόκτηση assets που οι servicers θα βγάζουν στη δευτερογενή αγορά με αιχμή το real estate είτε πρόκειται για μεμονωμένες πωλήσεις είτε ολόκληρα χαρτοφυλάκια (πακέτα). Δεν θα χρηματοδοτεί παλαιούς «κόκκινους» πελάτες. Η τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, διαθέτει σημαντική ρευστότητα οπότε ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.Όσο για τα μέλη της ομάδας (ξέρω ότι καίγεστε αλλά τα ονόματά τους θα σας τα πω προσεχώς), μαθαίνω ότι ήδη έχουν κάνει μια μικρή προεργασία…  


## ΕΤΕ ΙΙΙ: Οι ευκαιρίες…


Με άλλον αέρα εμφανίσθηκε ενώπιον των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος αφού υπερ-τόνισε ότι η τράπεζα καθάρισε με τις δεσμεύσεις έναντι της DG Comp και των άλλων γνωστών οργάνων πέταξε την βόμβα ότι η Εθνική έχει την στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες εάν και όταν αυτές προκύψουν. Εντός, εκτός και επί τα πέριξ, σχολιάζει η στήλη.


## Lamda: Ραντεβού με τις τράπεζες


Η διοίκηση της Lamda Development θα παρουσιάσει σήμερα στους τραπεζίτες 

το επικαιροποιημένο business plan για το Ελληνικό. Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ακόμη κι αν δεν πρόκειται για το τελικό-τελικό business plan, καθως μαθαίνω ότι και να χρειαστούν επικαιροποιήσεις αυτό θα γίνει το Φθινόπωρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί το ύψος της επένδυσης ανά έργο. 


## Intrum: Σήμερα κληρώνει για τα ξενοδοχεία


Κληρώνει σήμερα για τα 72 ξενοδοχεία που έχει βγάλει προς πώληση η Intrum Hellas. Λοιπόν, μαθαίνω ότι ο επενδυτής Κώστας Βελάνης έχει μπει δυναμικά στη διεκδίκηση όπως και η Apollo. Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός έχει πάει από παράταση σε παράταση…## Ντεμπούτο…


«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι ένα εγχείρημα μεγάλο. Έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και αυτό είναι και το ποιοτικό στοιχείο το οποίο πρέπει να επικοινωνήσουμε προς όλους μας τους μετόχους: παλιούς και νέους». Τάδε έφη ο νέος εκτελεστικός αντιπρόεδρος (ανέλαβε στις 29 Ιουνίου 2022) της Παγκρήτιας Τράπεζας Γιώργος Σάλλας στο σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης.


Υ.Γ: Καλό Σαββατοκύριακο!

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

166 views0 comments
bottom of page