top of page

Η γκρίνια στην Lamda, η σύμβαση Aedas-Eurobank και το κυνήγι της Morgan Stanley στην Εθνική
Καλημέρα σας

Την αλλαγή της ατζέντας προσπαθεί η κυβέρνηση φέρνοντας μπροστά τα επικείμενα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ακούω ότι διακατέχεται από εκνευρισμό και ας ελπίσουμε ότι το μυαλό τους θα καθαρίσει γρήγορα προκειμένου να πάμε παρακάτω. Διότι όλα αυτά που συμβαίνουν μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ξένων οίκων αξιολόγησης, των ξένων επενδυτών και των αγορών. Από το κάδρο δεν λείπουν όπως όλοι καταλάβαμε από τις ομιλίες στην Βουλή και οι υπόγειες επιθέσεις και αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, με πρωταγωνιστές στο δίπολο επιχειρηματίες-πολιτικοί. Κι εδώ εδράζεται, όπως μου μετέφεραν, ο εκνευρισμός του Πρωθυπουργού. Το μόνο που έχει να σχολιάσει η στήλη είναι το εξής: Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια (όπως λέει και το άσμα). Κι αυτό διότι σε αυτή τη χώρα το κρατικο-δίαιτο επιχειρείν ζει και βασιλεύει για δεκαετίες… με την ανοχή της πολιτικής. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για αλλαγές…

 


## Το μήνυμα Πατέλη


Κι εν μέσω του πολιτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί έχουν την σημασία τους τα μηνύματα του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Μια ημέρα πριν ανοίξει τις εργασίες της η Βουλή ο κος Πατέλης με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση «μάχεται κατά του λαϊκισμού» και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και μετά τις εκλογές, οι οποίες όπως υπογραμμίζει θα γίνουν «του χρόνου».  


## Attica Bank: Πυκνή εβδομάδα


Στο τραπεζικό μέτωπο η εβδομάδα ανήκει στην Attica Bank. Ο λογαριασμός της DBRS εδόθη, η επερχόμενη CEO Ελένη Βρεττού πιάνει δουλειά από τώρα καθώς αρχικά το διοικητικό συμβούλιο θα την ορίσει μέλος του και μέχρι την Παρασκευή η διοίκηση πρέπει να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος business plan και capital plan. Το ύψος της ζημιάς – σύμφωνα με την DBRS – προσεγγίζει τα 600 εκατ ευρώ, δηλαδή στα αναμενόμενα. Μου λένε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι συντονισμένοι με στόχο να σπρώξουν (χωρίς αγριότητες) το τενεκεδάκι προς τα εμπρός ούτως ώστε να γίνει η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου τον Οκτώβριο, όπως τους συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το αν θα τα καταφέρουν είναι μια άλλη ιστορία… και σαφώς το βάρος πέφτει στους ώμους της νέας CEO.


## Eurobank: Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό


Η στήλη πληροφορείται ότι ολοκληρώθηκε η σύμβαση της Eurobank με τους κατασκευαστές και τα αρχιτεκτονικά γραφεία για την κατασκευή του Πύργου στο Ελληνικό, στον οποίο σε βάθος πενταετίας θα μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας. Η επένδυση έχει προσδιοριστεί στην περιοχή των 240 εκατ ευρώ. Την αρχιτεκτονική μελέτη του Πύργου έχει αναλάβει η αρχιτεκτονική εταιρεία Aedas.


## Lamda Developoment: Γκρίνια (;) από τους μετόχους


Οι κεραίες της στήλης έπιασαν έναν προβληματισμό και μια γκρίνια στους κόλπους των μετόχων της Lamda Development για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η διοίκηση της εταιρείας το εμβληματικό (επιχειρηματικά, πολιτικά, οικονομικά) έργο στο Ελληνικό. Το αν ο προβληματισμός θα φέρει εξελίξεις δεν το γνωρίζω (και δεν θέλω να σας γελάσω) αλλά μου μετέφεραν ότι υποβόσκει… Θα επανέλθω.


## Τρ. Κύπρου Ι: Οι διαβουλεύσεις της ΕΚΚ


Η στήλη θα σας μεταφέρει ό,τι μαθαίνει από το μέτωπο της Τράπεζας Κύπρου. Λοιπόν, κι ενώ μπαίνουμε σιγά-σιγά στον Σεπτέμβριο και αναμένουν οι Κύπριοι την επόμενη κίνηση από το Lone Star, η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις τόσο με την Τράπεζα όσο και με την εποπτική αρχή στην Ιρλανδία, Irish Takeover Panel. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γιώργος Θεοφανίδης έδωσε μια γεύση δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε στενά το θέμα».## Τρ. Κύπρου ΙΙ: Η Morgan Stanley «κυνηγά» την Εθνική


Κι ενώ στο νησί έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις και αναμένουν σε αναμμένα κάρβουνα την επόμενη κίνηση του Lone Star, στην Αθήνα οι διοικήσεις των τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, τράπεζα Πειραιώς) τηρούν σιγή ιχθύος και προσπαθούν να μεταδώσουν ένα κλίμα αδιαφορίας για το αν θα μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Το θέμα όπως λέει και μια έγκυρη πηγή της στήλης είναι ποιος θα κάνει την αρχή… Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δέχεται κυνήγι από τον διαχρονικό της σύμβουλο την Morgan Stanley για να δει την υπόθεση…
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

277 views0 comments
bottom of page