top of page

Το team building στο Σούνιο, τράπεζες-RWE/ΔΕΗ, η MIG και το άλγος της Attica BankΚαλημέρα σας,


Όταν η Άνγκελα Μέρκελ μιλάει για τον Ρώσο πρόεδρο καλό είναι να την ακούμε – συμφωνούμε ή όχι - με προσοχή καθώς υπήρξε συνομιλήτριά του για πολλά έτη, έκλεινε μαζί του συμφωνίες εξασφαλίζοντας για την Γερμανία με (πολύ) φθηνό φυσικό αέριο άρα κάνοντάς την ιδιαίτερα ανταγωνιστική… Βέβαια, η κ. Μέρκελ έκανε παράλληλα και τα στραβά μάτια στις ατίθασες συμπεριφορές του Πούτιν όπως για παράδειγμα με την εισβολή στην Κριμαία. Αυτά πληρώνει σήμερα η Ευρώπη και δει η Γερμανία! Όσο για τον ενεργειακό πόλεμο άλλαξε από εχθές πίστα με την τρύπα που αίφνης άνοιξε στον Nord Stream I και όλοι ψάχνουν τον δολιοφθορέα…

Στην Ελλάδα μας πέραν της ενεργειακής κρίσης – στην οποία η πρόταση της ελληνικής πλευράς για πλαφόν στο φυσικό αέριο τυγχάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως έχετε ενημερωθεί ιδιαίτερης αναγνώρισης - την κυβέρνηση απασχολεί σοβαρά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και μαθαίνω ότι όλοι είναι επί ποδός… Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας έδειξε τα νησιά αλλά και την Κύπρο κουνώντας το δάκτυλο στη Δύση.

Στα καθ` ημάς:


## 10ετές ομόλογο: Η ανάσα (BoE) και το σωσίβιο

Η απόφαση της Bank of England (BoE) να στηρίζει την στερλίνα αλλά και τα ομόλογα με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 65 δις στερλινών έδωσε ανάσα στις αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίσθηκε στο 4%, είχε ξεπεράσει οριακά το 5%. Στην οδό Νίκης (υπουργείο Οικονομικών) μεταδίδουν ψυχραιμία καθώς μπορεί η ελληνική οικονομία να απέχει για ένα χρονικό διάστημα από τις αγορές (όσο είναι ανεπίτρεπτο λόγω υψηλού κόστους) ελέω του «μαξιλαριού» των 37 δις ευρώ που έχει δημιουργηθεί. Το ζήτημα, βέβαια, υπουργέ μου είναι να μην αρχίσουμε να το ροκανίζουμε…


## RWE/ΔΕΗ: Εν αναμονή προτάσεων από τις τράπεζες

Προτάσεις από τις τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank) αναμένουν, όπως πληροφορείται η στήλη, η γερμανική RWE και η ΔΕΗ για την χρηματοδότηση της πρώτης επένδυσης (GameChanger 14/09) που θα κάνουν από κοινού μέσω της εταιρείας «Μέτων Ενεργειακή» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κοζάνη. Το ύψος της πρώτης επένδυσης – από το σύνολο των 800 εκατ ευρώ – ανέρχεται σε 150 εκατ ευρώ και μέρος του δανείου, περίπου το 50% - θα προέλθει από το RRF.


## Eurobank: Διήμερο στο Cape Sounio

Στο μαγευτικό ως προς το τοπίο resort Cape Sounio θα καταλύσουν από σήμερα το βράδυ τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της Eurobank, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης (διοικητικό συμβούλιο και εκτελεστική επιτροπή) εκτός γραφείων για ανταλλαγή απόψεων, καθορισμό και παρουσίαση στόχων κ.ά. Οι εργασίες θα κλείσουν το Σάββατο με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.


## Attica bank/μέτοχοι: Μεγάλη ταλαιπωρία…

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μέτοχοι της Attica Bank, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ellington-ΤΜΕΔΕ έχουν ξεπεράσει και τον Αλέξη Τσίπρα στην γνωστή κοπιαστική και υπερήφανη διαπραγμάτευση των 17 ωρών την θρυλική εκείνη νύχτα του Ιουλίου του 2015 στις Βρυξέλλες. Τουλάχιστον, τότε παίζονταν η χώρα στα ζάρια, εδώ μιλάμε για την μικρή Attica Bank… Ας σοβαρευτώ. Μεταδίδεται μια μικρή αισιοδοξία ότι έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά από θέματα και μένουν ένα-δύο προς συζήτηση. Στο μεταξύ η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων (6μηνου) πήρε παράταση μέχρι την Παρασκευή. Όπως λέει και ένας πιστός φίλος της στήλης το θέμα έχει πάψει προ πολλού να πουλάει…


## Τρ. Πειραιώς: «Σπρώχνει» (και) την MIG στην Blantyre

Τον φάκελο της MIG ακούω ότι έχει ανασύρει η τράπεζα Πειραιώς και δρομολογεί, μετά τις εξελίξεις στην Attica Συμμετοχών, την μεταφορά της στην Blantyre, στο πλαίσιο της… απεξάρτησης από τις μη χρηματοοικονομικές συμμετοχές. Σας θυμίζω ότι το δανειακό άνοιγμα της MIG ανέρχεται στα 400-450 εκατ ευρώ. Η δουλειά είναι σύνθετη αλλά μου μετέφεραν ότι έχει μπει on track.


## RRF: Η 2η δόση και η συνέντευξη

Αίτημα στην Κομισιόν θα υποβάλει αύριο η χώρας μας με στόχο να πάρει την δεύτερη δόση ύψους 1,7 δις ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν τα κεφάλαια να έρθουν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους καθώς σχεδιάζεται να διατεθούν σε δράσεις με στόχο την ενεργειακή στήριξη: εξοικονομώ κατοικιών, επιχειρήσεων κ.ά.

Μάλιστα, αύριο (Παρασκευή) για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) θα δώσουν συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας. Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.


## Θα γίνει της ηλεκτρικής κουβέρτας

Το άφησα για το τέλος αλλά έχει το ενδιαφέρον του και καταδεικνύει σε πιο σημείο έχουν φθάσει οι καταναλωτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg έχει εκτοξευθεί η ζήτηση για ηλεκτρικές κουβέρτες κινεζικής προέλευσης και οι αγορές των Ευρωπαίων μέσω της πλατφόρμας Alibaba χτυπούν κόκκινο. Μόνο για τον Οκτώβριο (έως τώρα) υπάρχουν 10.000 παραγγελίες στην εν λόγω πλατφόρμα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Μεγάλη Βρετανία όπου οι πωλήσεις (μέσω της Amazon)αυξήθηκαν κατά 67% σε σχέση με πέρυσι. Βλέπω την κυβέρνηση να επιδοτεί σε λίγο την αγορά ηλεκτρικής κουβέρτας…Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

188 views0 comments
bottom of page