top of page

Επικό το άδειασμα του ΠΘ σε Σταϊκούρα, γέλια αλλά και κλάματα για τα ραντεβού στο ΛονδίνοΚαλημέρα σας

Επιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανοδική νομισματική πολιτική ως ανάχωμα στον ισχυρό πληθωρισμό.

Για του λόγου του αληθές η πρόεδρός της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα επιτόκια αποτελούν το κύριο εργαλείο καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Αποτελούν, επίσης, θηλιά στον λαιμό των ευρωπαίων δανειοληπτών θα λέγαμε εμείς…

Επιμένει (σ.σ. η λέξη έχει την τιμητική της σήμερα) ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όταν βρίσκετε εκτός Ελλάδος και απευθύνεται σε οικονομικό κοινό, πως η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση με δύο θητείες προκειμένου να αλλάξει η πορεία της χώρας.

Δεν έχει άδικο, αρκεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος να μην «παγώσει» τις επενδύσεις.

Στα καθ` ημάς:

## Λονδίνο Ι: Άδειασμα Μητσοτάκη στον Σταϊκούρα

Επικό χαρακτήριζαν στην στήλη αυτόπτες μάρτυρες το άδειασμα που έκανε ο Πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση που είχε στο Συνέδριο των Morgan Stanley/XA (σ.σ. μαθαίνω ότι το αμφιθέατρο στα κεντρικά της Morgan Stanley ήταν γεμάτο) καθησύχασε τους επενδυτές και διέψευσε κατηγορηματικά την απειλή που εκτόξευσε ο Χρ. Σταϊκούρας στους τραπεζίτες (σ.σ. στο ραντεβού της προηγούμενης Πέμπτης) ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών.

Απειλή που άφησε άναυδους τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και η διαρροή της προκάλεσε ανησυχία στους ξένους επενδυτές.

Η επανάσταση πνίγηκε στην Λαμία!

## Λονδίνο ΙΙ: 300 ραντεβού για 10 εταιρείες

Οι τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) και οι μεγάλες εταιρείες από τον κλάδο της Ενέργειας (Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ) αλλά και η Autohellas (σ.σ. μου μετέφεραν ότι βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδυτών) κατάφεραν να κλείσουν 300 ραντεβού με fund managers και εκπροσώπους επενδυτών.

Οι ερωτήσεις που κυριάρχησαν για τις τράπεζες ήταν για το αν θα συνεχιστεί η ζήτηση των corporate δανείων και το 2023 και αν θα περάσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση από την πλευρά των Ελλήνων CEOs ήταν θετική με αιχμή τις χρηματοδοτήσεις μέσω του RRF και στην δεύτερη ότι κάτι (όχι όλο) θα περάσει και στις καταθέσεις.

## Λονδίνο ΙΙΙ: Γκρίνια για τα φτωχά ραντεβού των μικρών

Μπορεί οι περίπου δέκα εταιρείες και τράπεζες να έκλεισαν 300 ραντεβού δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο Συνέδριο.

Η γκρίνια ήταν ακούω διάχυτη και οι διοικήσεις τους κατηφείς.

## Το σταυρόλεξο της ΙΟΝ και οι προτάσεις

Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει βάλει όπως πληροφορούμαι κάτω τα νούμερα της ΙΟΝ και προσπαθεί να βρει λύσεις και νέα μοντέλα εκμοντερνισμού της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας.

Κι αυτό διότι οι εξαγωγές της ΙΟΝ δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν υπάρχουν περαιτέρω προοπτικές διείσδυσης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Άρα, πρέπει να δημιουργηθούν νέα προϊόντα. Να υπάρξουν δηλαδή συνέργειες των δραστηριοτήτων του ομίλου έτσι ώστε να ανανεωθεί η τοποθέτηση της holding στην αγορά.

Κι ενώ ο επιχειρηματίας ασχολείται με την ΙΟΝ, πληροφορούμε από έγκυρη πηγή ότι στο γραφείο του προσγειώνονται 10 προτάσεις για ισάριθμες συναλλαγές σε ημερήσια βάση.

Προξενητάδες από τους big 4 μέχρι τους ενδιάμεσους παράγοντες της αγοράς.

## Alpha Bank: Νέα έκδοση ομολόγου;

Η στήλη πληροφορείται ότι η Alpha Bank δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου senior preferred.

Το θέμα αποτέλεσε ένα από τα θέματα συζήτησης στα πηγαδάκια κατά την πρώτη χθεσινή ημέρα του Συνεδρίου στο Λονδίνο.

## Φ. Καραβίας: Αρχές 2023 η απόφαση για το μέρισμα

Μένοντας λίγο ακόμη στα νέα από την βρετανική πρωτεύουσα οι επενδυτές ρώτησαν τους Έλληνες διευθύνοντες συμβούλους των Eurobank και Εθνικής, Φ. Καραβία και Π. Μυλωνά για το αν θα δώσουν ή όχι μέρισμα δεδομένης της επιφυλακτικότητας του SSM.

Η απάντηση ήρθε από τον CEO της Eurobank Φ. Καραβία, ο οποίος επανέλαβε ότι η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του 2023 υπό το πρίσμα μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

105 views0 comments
bottom of page