Ο “πόλεμος” της αποεπένδυσης από τις τράπεζες, ο MBS και οι Lazard, Rothschild
Καλημέρα σας
Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να υποχωρούν γεγονός που σπρώχνει την ηγεσία της να πάρει αποφάσεις, με κορυφαία την πρόταση για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Ήδη, οι περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ζητούν να μπει πλαφόν στις ανώτατες τιμές, πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα (να τα λέμε κι αυτά) από τις αρχές του καλοκαιριού. Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου ας ελπίσουμε ότι θα στρώσει το έδαφος για σημαντικές αποφάσεις. Κυρίως γρήγορες διότι οι ρυθμοί των Ευρωπαίων ηγετών έχουν αποδείξει ότι είναι τόσο αργοί και τρέχουν πάντοτε πίσω από το πρόβλημα και εν προκειμένω περιμένοντας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα συμβόλαια στην Γερμανία και την Γαλλία να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ! Στα καθ` ημάς έχει όπως καταλαβαίνω ανοίξει ορθάνοικτα η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά περισσότερα θα διαβάσουμε όλοι μας στην στήλη Sketch.
## Τρομάζει η απόδοση του 10ετούς
Μετά το sell off που προκάλεσε και τον «πόνο» που έδωσε στις ευρωπαϊκές αγορές η κεντρικός τραπεζίτης της FED Jerome Powell όσον αφορά το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων, ρίγη μαθαίνω ότι κυριαρχούν στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου. Όχι για το χρηματιστήριο αλλά για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία σκαρφάλωσε στο 4%. Κι αυτό ενόψει κρίσιμων ραντεβού για αξιολόγηση – με φόντο τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας - της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας (16/09 Moody`s, DBRS και 7/10 Fitch).
## «Λαγός» ο Άδωνις
Και επειδή στην Ελλάδα δεν περνούν εύκολα μέτρα τύπου Γερμανίας στην επιχείρηση «θερμοστάτης» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε τον… λαγό! Προέτρεψε τους πολίτες-καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και προειδοποίησε ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας. Η δήλωση είχε υπόβαθρο καθώς συνέδεσε την προτροπή με τη διάρκεια της κρατικής στήριξης, κυρίως με τις δημοσιονομικές δυνατότητες…
## ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ/τράπεζες: Ο πόλεμος της αποεπένδυσης
Το τελευταίο δίμηνο είχαν ανέβει οι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης, αθόρυβα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και από την πλευρά της Τράπεζα της Ελλάδος, πιο θορυβώδης ο διοικητής, προς τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πέτρα του σκανδάλου δεν ήταν μόνο η AtticaBank (σ.σ. ήταν μια ψηφίδα της πέτρας) αλλά η εκκίνηση της προβλεπόμενης εκ του νόμου διαδικασίας για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Επιδίωξη που η κυβέρνηση έχει βάλει στην ατζέντα της εδώ και καιρό, αν και το project ανακόπτεται από τις απανωτές κρίσεις που προκύπτουν σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, στην κυβέρνηση θέλουν η διαδικασία να τρέξει, ώστε να αξιοποιηθεί οποιοδήποτε παράθυρο ευκαιρίας… Μαθαίνω ότι τα ντεσιμπέλ της έντασης ανέβηκαν όταν οι κυβερνώντες και ο επόπτης διέκριναν μια αμφιθυμία ως προς την επιτάχυνση της προβλεπόμενης διαδικασίας… Εν τελεί το ΤΧΣ προχώρησε τη διαδικασία και προκήρυξε τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου.
## Η διαδικασία
Επί της διαδικασίας τα βήματα προβλέπουν, όπως ορίζονται στο άρθρο 10 του νόμου, τα εξής: 1) Το Ταμείο πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα συντάξει την έκθεση. 2) Ο υπουργός Οικονομικών και όχι η ηγεσία του Ταμείου λαμβάνει τις σχετικές εκθέσεις και αποτιμήσεις (ανά περίπτωση τράπεζας) και έχει το δικαίωμα βέτο.
## Οι υποψήφιοι σύμβουλοι
Μένοντας λίγο ακόμη στο θέμα της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες (σήμερα το Ταμείο κατέχει το 40,39% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank) πληροφορούμαι ότι ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου του συμβούλου θα επιδείξουν οι Lazard και Rothschild.
## Το ενδιαφέρον του MBS
Και επειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά η αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες θα ξεκινήσει, είναι ευρέως γνωστό, από την Εθνική. Για ένα ποσοστό της οποίας – όχι το 40,39% - επέδειξε ενδιαφέρον για μια ακόμη φορά κατά την πρόσφατη, τέλη Ιουλίου, επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό - ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman Al Saud, γνωστός ως MBS. Όλα αυτά όμως για να γίνουν πρέπει να βρεθεί παράθυρο ευκαιρίας στις αγορές…
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
