top of page

Ο ασθμαίνων εφοπλιστής , το 100ο επεισόδια της Attica, η ΕΤΕ και οι… λαγουμιτζήδες της ΠαγκρήτιαςΚαλημέρα σας,


Κλείνει σήμερα το δεύτερο τρίμηνο του έτους με τις αγορές – μετοχές, ομόλογα, commodities - αλλά και πολλές βιομηχανίες, κυρίως ευρωπαϊκές, να έχουν χάσει την… μπάλα. Και φανταστείτε ότι μόλις αρχίζουν τα πιο δύσκολα. Στην Ευρώπη όπως σας έχουμε ενημερώσει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και η επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας όχι απλά τους διχάζουν αλλά σε λίγο θα αρχίσουν να παίζουν «μπουνιές».


Ένα πρώτο κρας τεστ θα έχουμε σήμερα στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι στο τέλος θα σπρώξουν τα θέματα στην Σύνοδο Κορυφής. Κλασσικά και ευρωπαϊκά!


Στην Μόσχα πάλι (σήμερα) θα στήσουν πανηγυράκι για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας… Γενικότερα, επικρατεί μια σύγχυση και δυστυχώς έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το έλλειμμα ηγεσίας.


Δεν θα πλήξουμε ποτέ…


Στα καθ` ημάς:


## ΕΤΕ: Από το CostaNavarino στα βαθιά

Όπως έχετε πληροφορηθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει καταλύσει από εχθές στην Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα CostaNavarino. Να χαλαρώσουν λίγο διότι από την επόμενη εβδομάδα μαθαίνω ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία με στόχο τη διάθεση κάποια στιγμή ενός ποσοστού της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα πάρει χρόνο αλλά ακούω ότι η κυβέρνηση βλέπει πολύ ζεστά το θέμα εξ ου και το exclusivity με το PIF μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το αν θα γίνει το deal με τους Άραβες οι γνωρίζοντες δίνουν πιθανότητες 50%-50% αλλά άπαξ και ανοίγει η διαδικασία θα υπάρξουν εξελίξεις…


## ΤΕΝΕΡΓ: Ανεπηρέαστη…

Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επικρατεί, πέραν των συνεχιζόμενων συνομιλιών με τους Αυστραλούς της Firt Sentier, μια ηρεμία ως προς τις επιπτώσεις από την μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας αλλά και από τα διάφορα ρυθμιστικά μέτρα (windfall taxes, price caps etc.))που έχει πάρει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τους καταναλωτές.

Μου μετέφεραν ότι ο όμιλος, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα. Κι αυτό διότι το σύνολο του εγκατεστημένου χαρτοφυλακίου διέπεται από μακροχρόνιες συμβάσεις πώλησης με σταθερές τιμές. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι οι προοπτικές του ομίλου για εφέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια διαγράφονται θετικές, παρά τη δύσκολη περίοδο τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.


## Ελληνικό/βίλες: Ο εφοπλιστής του last minute

Στην ανακοίνωση της Lamda Development για το πώς διαμορφώνεται το ενδιαφέρον για τις βίλες (τα οικόπεδα επί της ουσίας) σημειώνεται ότι αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί για το σύνολο των οικοπέδων. Βέβαια, πληροφορούμε ότι στο ενδιάμεσο κάποιοι εν δυνάμει αγοραστές έκαναν πίσω αλλά υπήρχαν άλλοι στην ουρά… Ακούω ότι το τελευταίο κομμάτι γης το διεκδικεί γνωστός εφοπλιστής και μόλις εχθές πήρε τηλέφωνο υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας για να τα περαιτέρω. Αν κρίνω από την τράπεζα δεν αποκλείεται ο εφοπλιστής της τελευταίας στιγμής να υπέγραψε πρόσφατα χρυσή συμφωνία με την Γερμανία…


## Οι … λαγουμιτζήδες της Παγκρήτιας

Με βάση όσα –και- διαρρέονται και γράφονται, για να παραφράσουμε τον αλενατόρε Νικολό, η ΑΜΚ της Παγκρήτια έχει αναβιώσει το πολεμικό σώμα των λαγουμιτζήδων.

Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι με σειρά τακτικισμών επιδιώκει να υποσκάψει την επιτυχία της ΑΜΚ της τράπεζας. Οι λαγουμιτζήδες της μιας πλευράς στοχεύουν, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, να «σπάσουν» τη συμφωνία Παγκρήτια-HSBC, ώστε να δώσουν, εν συνεχεία, την εν Ελλάδι δραστηριότητα της αγγλικής τράπεζας στην χειμαζόμενη Αττικής.

Οι σκαπανείς της άλλης πλευράς, σύμφωνα με όσα λέγονται, επιδιώκουν να αποτύχει η ΑΜΚ, προκειμένου να διαπραγματευθούν από θέση ισχύος όχι απλά τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ, αλλά την ολική παράδοση.

Προφανώς, δεν προσυπογράφουμε τίποτε από τα παραπάνω.


## Attica Bank/μέτοχοι: Επεισόδιο 100ο

Θα μπορούσε να είναι ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου η συζήτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του σχήματος Ellington-ΤΜΕΔΕ. Και σαφώς αναφέρομαι στην ταχύτητα των σκηνών και της δράσης. Λοιπόν, σήμερα πρέπει να τα βρουν διότι εκκρεμεί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Πάντως μέχρι εχθές είχαν προχωρήσει αλλά δεν είχαν όπως μαθαίνω συμφωνήσει (εντελώς) στο ύψος των κεφαλαίων… Δηλαδή, στο ποιο σημαντικό.


## Το νησί του 1,5 εκατ ευρώ

Σήμερα θα χτυπήσει το σφυρί για το νησάκι «ΜΑΚΡΗ» στην Ιθάκη με τιμή πρώτης προσφοράς 1,5 εκατ ευρώ. Το νησί έχει ξαναβγεί στον πλειστηριασμό αλλά εξαιτίας των πολλών οικοδομικών προβλημάτων που έχει και απαιτούνται μια σειρά από άδειες δεν βγήκε αγοραστή. Ωστόσο, έχει το ενδιαφέρον του. Σε λίγο από την στήλη θα πουλάμε και νησιά.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

206 views0 comments
bottom of page