top of page

Το ραντεβού Κύπρου/Lone Star, το “Rebound” Καλαντώνη, η ΕΤΕ και το σφυρί της Ιριδας
Καλημέρα σας

H Gazprom (ο Ρώσος πρόεδρος δηλαδή) περιορίζει την ροή φυσικού αερίου προς την Γαλλία, μετά το 3μερο κλείσιμο του Nord Stream I που επηρεάζει ευθέως την Γερμανία. Μια ημέρα πριν μπει ο Σεπτέμβριος, μήνας που οι Βόρειοι έχουν αρχίσει να φορούν ζακέτα, η Μόσχα δείχνει τη δύναμή της στην Γηραιά Ήπειρο και οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου για να δουν τι θα κάνουν με στόχο την συγκράτηση των τιμών ενέργειας… Είναι προφανές πλέον ότι σύρονται από τις εξελίξεις και το μόνο που απομένει είναι να βάλουν επιτέλους πλαφόν στις τιμές ή να αποσυνδέσουν την τιμή του φυσικού αερίου θα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων καυσίμων. Διότι καλές οι προτροπές προς τα νοικοκυριά της Ευρώπης να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση αλλά ακόμη κι αν εφαρμοστούν δεν λύνουν το πρόβλημα. Στην Ελλάδα πάλι το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν έμοιαζε με όσα έχουν γίνει έως τώρα και το τι ειπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τα διαβάσετε στην στήλη Sketch. Επίσης, στον Sketch θα μάθετε όλες τις αλλαγές σε πρόσωπα και ισορροπίες εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Πάμε τώρα στα της αγοράς:

 


## ΕΤΕ: Ετοιμάζει προϊόν-ασπίδα στην ακρίβεια


Μπορεί οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έως ένα βαθμό να είναι ανεκτοί εξαιτίας της γενναίας κρατικής επιδότησης, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Με δεδομένο ότι οι δυσκολίες για τους καταναλωτές θα αυξηθούν εφεξής (εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, αυξημένα οικογενειακά έξοδα κλπ) μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι η διοίκηση Π. Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμη να λανσάρει ένα προϊόν αντιμετώπισης της ακρίβειας που αφορά δεκάδες χιλιάδες πελάτες...


## Το… Rebound του Καλαντώνη (doValue)


Εντός των επόμενων μηνών και σίγουρα εντός της σεζόν που ξεκινά οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) θα ξεκινήσουν την προσπάθεια επαναπατρισμού δανείων προς τις τράπεζες. Και εξηγούμαι: Η αρχή θα γίνει με βιώσιμα στεγαστικά δάνεια, τα οποία τιτλοποίησε κάποια τράπεζα, τα διαχειρίστηκε ο servicer και τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουν στο τραπεζικό σύστημα. Προσοχή, από την εξαγορά τους εξαιρείται η τράπεζα που τα τιτλοποίησε. Ένα τέτοιο πακέτο στεγαστικών δανείων περίπου 120 εκατ ευρώ, που προέρχονται από το Cairo, ετοιμάζει η doValue (επικεφαλής της οποίας είναι ο Θ. Καλαντώνης) και θα βγει στην αγορά έως το τέλος του έτους. Μαθαίνω ότι το όνομα αυτού είναι «Rebound», πετυχημένο καθώς περί αυτού πρόκειται.


## Cepal: Άνοιξε το VDR


Αντίστοιχο πακέτο και μάλιστα η διαδικασία είναι πιο ώριμη βγάζει προς πώληση η CEPAL. Το ύψος του ανέρχεται στα 120 εκατ ευρώ και όπως πληροφορούμε έχει ανοίξει το Virtual Data Room (VDR). Μου μετέφεραν ότι και οι τρεις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) αναμένεται να επιδείξουν ενδιαφέρον. Η νέα αυτή τάση στοχεύει στην επιστροφή των βιώσιμων – που σημαίνει ότι εξυπηρετούνται κανονικά 24 μήνες, υπάρχει payment history και πληρούν τα κριτήρια των νέων στεγαστικών δανείων που δίνουν οι τράπεζες – στις τράπεζες ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος της εξυγίανσης και να αυξηθεί ο αριθμός των bankable πελατών.


## Τρ. Κύπρου/Lone Star: Η ώρα της 4ης προσφοράς


Σήμερα η Τράπεζα Κύπρου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου με τους αναλυτές να περιμένουν πως και πως την ενημέρωση της διοίκησης, με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει μπει στο ραντάρ του αμερικανικού fund Lone Star. Πηγές της στήλης από την Μεγαλόνησο (ναι μέχρι εκεί έχουμε τους ανθρώπους μας) μας μεταφέρουν ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανοίγει ο δρόμος για να εξελιχθεί η επόμενη πράξη από την πλευρά του Lone Star. Και επιμένουν ότι αυτή τη φορά η πρόταση δεν θα είναι προς το διοικητικό συμβούλιο αλλά προς τους μετόχους, κάτι που έχει διαφανεί από την αυστηρή σύσταση που έκανε το Δ.Σ. της τράπεζας προς το σώμα των μετόχων μέσα από την ανακοίνωση της 19ης Αυγούστου 2022.


## Το νέο σφυρί της Ιριδας


Για τις 23 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί εκ νέου ο πλειστηριασμός των πιεστηρίων «ΙΡΙΣ», που πριν το 2010 μεσουρανούσαν όπως και οι μέτοχοι τους (Μπόμπολας, Λαμπράκης/Ψυχάρης). Επισπεύδων είναι η Εθνική Τράπεζα και η τιμή 1ης προσφοράς έχει οριστεί στα 10,942 εκατ ευρώ. Πλειστηριάζεται αγροτεμάχιο με κτίσμα στο Κορωπί και μηχανολογικός εξοπλισμός, δηλαδή εκτυπωτικές μηχανές. Η ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ εκπροσωπείται από τον πρόεδρό και διευθύνοντα σύμβουλό της Παντελή Σμυρνιωτάκη.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

195 views0 comments
bottom of page