top of page

Συναγερμός για τις καταθέσεις, τα ATMs της Πειραιώς, η απόφαση του ΤΧΣ και ο δείκτης MSCIΚαλημέρα σας


Στη δίνη των υψηλών επιτοκίων έχουν περιέλθει Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τις αγορές να μετρούν ημέρα με την ημέρα τις συνέπειες της ανοδικής νομισματικής πολιτικής.

Το ζήτημα πλέον είναι πόσο βάθος θα έχουν οι συνέπειες αυτές στις εισόδημα των φυσικών προσώπων αλλά και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και δη στην Ελλάδα.

Κι αυτό διότι οι αυξήσεις εφεξής θα είναι απανωτές τόσο στην ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Στα καθ` ημάς:


## Νέα έξοδος στις αγορές

Στο στρατηγείο της οδού Νίκης έχουν αποφασίσει να μην χάσουν, παρά την κακή διεθνή συγκυρία (σ.σ. στο επιτοκιακό μέτωπο), την επαφή με τις αγορές.

Πληροφορούμαι, λοιπόν, από έγκυρη πηγή ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεργασία με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα έχουν έτοιμη την επόμενη έξοδο με στόχο την άντληση 1 δις ευρώ.

Ως προς τον χρόνο μαθαίνω ότι θα γίνει το αργότερο μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.


## Τράπεζες: Συναγερμός για τις καταθέσεις

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών για τις καταθέσεις. Και εξηγούμαι: Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν φθάσει στο εξής παράδοξο, πως και με ποιο τρόπο θα κρατήσουν τις καταθέσεις, οι οποίες αυξάνονται μήνα με τον μήνα.

Και είναι παράδοξο διότι όσο αυξάνονται τόσο μεγαλώνει και η πίεση για αύξηση των αποδόσεων. Και ως γνωστόν μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν περάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις παρά μόνο στα δάνεια.

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μπαράζ νέων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων με κλειδωμένες καλές αποδόσεις για μερικά έτη.


## Συνεταιριστική Σερρών: Ήρθε η ώρα

Η στήλη πληροφορείται ότι η απόκτηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών από το επιχειρηματικό σχήμα Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης και Αλ. Εξάρχου αναμένεται να ανακοινωθεί σχετικά γρήγορα καθώς έχουν περπατήσει αρκετά όλες οι σχετικές διαδικασίες.

Με τον τρόπο αυτό το επιχειρηματικό τρίδυμο αποκτά δυναμική παρουσία στις τράπεζες χτίζοντας επί της ουσίας έναν ευρύ πολυσυλλεκτικό όμιλο.


## Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρά η διαδικασία με τα ATMs

Συνεχίζονται μαθαίνω οι διερευνητικές επαφές της τράπεζας Πειραιώς με εν δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές για το project ανάθεσης των off side ATMs.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα διαθέτει 1.700 ATMs εκτός καταστημάτων διάσπαρτα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

## ΤΧΣ/Rothschild: Στην τελική ευθεία

Με εντατικό ρυθμό προχωρά όπως πληροφορούμαι η συζήτηση μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του συμβούλου αποεπένδυσηςRothschild με αντικείμενο τον τρόπο διάθεσης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στις τράπεζες.

Πληροφορούμαι ότι η απόφαση έχει σχεδόν ληφθεί και η διάθεση των μετοχών θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές, προκειμένου οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και ίδιες για όλα τα πακέτα ανά τράπεζα.


## Σήμερα κληρώνει για τον MSCI

Φαβορί για την είσοδο στον δείκτη MSCI είναι η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακής αλλά και της Motor Oil. Σήμερα θα μάθουμε αν θα υπάρξει τέτοια αναβάθμιση ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Motor Oil είχε βγει από τον MSCI κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

277 views0 comments
bottom of page