top of page

Η COO της HSBC στην Attica Bank, οι “κόκκινες” business Κύρκου-Optima, το μούδιασμα του real estateΚαλημέρα σας

Αδιαμφισβήτητα το QatarGate συγκλονίζει την καρδιά της Ευρώπης και σίγουρα την ελληνική πολιτική σκηνή.

Το κλίμα γίνεται όλο και περισσότερο τοξικό και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι η χώρα έχει εισέλθει στην προεκλογική (σ.σ. άτυπη μεν, ουσιαστική δε) περίοδο.

Σε ό,τι αφορά το QatarGate στην αγορά πλανάται τα τελευταία 24ωρα μέχρι που φθάνει το νήμα της διαφθοράς και πόσοι είναι (σ.σ. αν είναι) μπλεγμένοι στην υπόθεση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν, ενδεχομένως να βλέπουν κέρδη από την υπόθεση αλλά είναι επιφυλακτικοί για το μέχρι που φθάνουν τα πλοκάμια του σκανδάλου…

Στα καθ` ημάς:

## Τράπεζες Ι: Πιέσεις για μεγαλύτερη περίμετρο

Μπορεί τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών να διαρρέουν ότι δεν υπάρχουν επαφές μεταξύ τους, στο παρασκήνιο γίνονται όπως πληροφορείται η στήλη κάποιες συνεννοήσεις ενόψει της νέας συνάντησης εντός της εβδομάδας.

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξηθεί η περίμετρος των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από την στήριξη.

Επιδίωξη που θα εκφραστεί από τον υπουργό Οικονομικών.

## Τράπεζες ΙΙ: Ανησυχία για τα τιτλοποιημένα

Στις τράπεζες αλλά και στην ΤτΕ προβληματίζονται και προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο τι θα γίνει με τα ενήμερα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν.

Διότι δικαίως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα ζητήσουν στήριξη καθώς τα δάνειά τους ήταν ενήμερα και οι τράπεζες τα έβαλαν στα πακέτα τιτλοποιήσεων κάνοντας χρήση της δυνατότητας του νόμου.

Δύσκολη εξίσωση, η οποία αυξάνει και το κόστος.

## Attica Bank: Η μεταγραφή από την HSBC και οι άλλοι

Το νέο οργανόγραμμα της Attica Bank θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2023. Έως τότε όμως η διοίκηση της τράπεζας θα επικοινωνήσει τα τέσσερα νέα αποκτήματά της σε στελεχιακό δυναμικό.

Η στήλη σας είχε ενημερώσει ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, είχε ρίξει το τελευταίο δίμηνο τα δίχτυα της και στην HSBC.

Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς και στην νέα διοικητική ομάδα έχει ενταχθεί η Chief Operating Officer (COO) της HSBC Δήμητρα Βουρνά.

Δύο ακόμη στελέχη προέρχονται από την τράπεζα Πειραιώς και ένας από την αγορά.

## Παγκρήτια: Η ώρα της Χανίων

Ακούω ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν εξελίξεις από το μέτωπο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Ο δίαυλος επικοινωνίας με την Παγκρήτια Τράπεζα παραμένει ορθάνοικτος και ο επόπτης, Τράπεζα της Ελλάδος, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση.

Μου μετέφεραν πως αν δεν προχωρήσει το deal θα υπάρξουν επιπτώσεις για την χανιώτικη τράπεζα με δεδομένο ότι χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Εν αναμονή, λοιπόν…

## Real Estate: Το… κάθισμα της αγοράς

Μπορεί στο παραλιακό μέτωπο να υπάρχει κινητικότητα ένεκα Ελληνικού και άλλων projects δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλη την αγορά του real estate.

Από την εταιρείες του κλάδου μεταδίδεται ένα μούδιασμα και ένας προβληματισμός με δεδομένο ότι σε αρκετές ξένες αγορές οι τιμές έχουν αρχίσει να… κάθονται.

Η ίδια εικόνα μεταδίδεται και από τις τράπεζες.

## Οι «κόκκινες» business Κύρκου-Optima Bank

Δύο μεσαίου μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες της Ιεράπετρας, που ανήκουν σε γνωστή επιχειρηματική οικογένεια του κλάδου, θα βγουν στον πλειστηριασμό την 22α Ιανουαρίου 2023.

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον καθώς οι δύο πλειστηριασμοί γίνονται για λογαριασμό της Optima Bank. Ίσως πρόκειται για τα πρώτα σφυριά της σχετικά νεοσύστατης τράπεζας.

Επισπεύδουσα των πλειστηριασμών είναι η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων «DV01 Asset Management», τα γραφεία της οποίας είναι στο Κολωνάκι.

Η εταιρεία συστάθηκε το 2017 και στους μετόχους της διακρίνεται ο πρώην τραπεζίτης και (πρώην) υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Χαράλαμπος Κύρκος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα μη εκτελεστικού Προέδρου.

Στους συνιδρυτές της είναι ο Δημήτρης Βλάχος και ο Κωνσταντίνος Κλεισούρας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

194 views0 comments
bottom of page