top of page

Χαμόγελα στο Μαξίμου από τα έσοδα του Μαΐου, η υπόσχεση Μητσοτάκη στους CEOsΈκρηξη εσόδων


Καλημέρα σας ,

χαμόγελα επικρατούσαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Οικονομικών από την πορεία εσόδων του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν περίπου το 70% των προβλεπόμενων εσόδων από το ΕΝΦΙΑ αποπληρώθηκε σε μια και μόνο δόση απόρροια της μείωσης της μέσης τιμής του ΕΝΦΙΑ. Οι πρώτοι υπολογισμοί του Μαξίμου έλεγαν χθες, ότι η πρώιμη αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από τους φόρους στα καύσιμα -μην ξεχνάτε ότι είχαν προϋπολογιστεί έσοδα με τιμή βενζίνης στο 1,6 ευρώ- μπορεί να εκτινάξει το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του Μαΐου ακόμα και στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Κοινώς ο δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα ήδη αρχίζει να χτίζεται.


Η υπόσχεση στους CEOs


Χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα ανηφόρισε προς την Ακρόπολη για να συναντηθεί με περισσότερους των 40 CEOs μέλη του Young Presidents’ Organization της Nότιας Καλιφόρνιας. Στην εκδήλωση την οποία οργάνωνε η ελληνικής καταγωγής Πρόεδρος και CEO της εταιρείας ECOS, Kelly Vlahakis-Hanks συμμετέχουν κορυφαίοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών από όλο τον κόσμο, ηλικίας έως 50 ετών. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε νέες διευκολύνσεις στις επενδύσεις, οπότε μην αποκλείετε σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια να έρθει κατάργηση αχρείαστων γραφειοκρατικών διαδικασιών.


Δεν είναι μόνο ο τουρισμός


Κράτησα όμως δυο ακόμα πράγματα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού. Για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός έδειξε να στρέφει το βλέμμα του και πέραν του τουρισμού λέγοντας ότι ναι μεν ο τουρισμός είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας, ωστόσο οι τομείς που τροφοδοτούν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι πλέον πολύ περισσότεροι. Το δεύτερο που συγκράτησα ήταν τι ζήτησαν οι CEOs. Μέτρα αντιμετώπισης ενεργειακής κρίσης και μεταρρυθμίσεις.


Ασπίδα προστασίας στα τραπεζικά στελέχη


Μάχη από το πουθενά δόθηκε στη Βουλή για τη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικών στελεχών μπορεί να διώκεται μόνο κατόπιν έγκλησης και όχι αυτεπαγγέλτως. Η ρύθμιση , μολονότι προϋπήρχε , επανεντάχτηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για νομοτεχνικούς λόγους με αποτέλεσμα η συζήτηση στη Βουλή να φουντώσει , η αντιπολίτευση να αρχίσει να πιέζει και να καταγγέλλει. Με δεδομένο ότι είμαστε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο η ρύθμιση προκάλεσε μουρμούρα και σε βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας με αποτέλεσμα ο Τσιάρας να στριμωχτεί έξω από τα υπουργικά από «γαλάζιους» οι οποίοι αντέδρασαν. Τελικά η ρύθμιση παρέμεινε και η καρδιά πολλών στις τράπεζες επανήλθε στη θέση της.


Καταστροφή, τα λουκέτα στις τράπεζες


Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το φημολογούμενο λουκέτο σε τραπεζικά υποκαταστήματα της περιφέρειας. Οι βουλευτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να στείλουν μήνυμα στο Μαξίμου ότι σε προεκλογική περίοδο κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή καθώς δια ζώσης εξυπηρετούνται στα τραπεζικά καταστήματα ηλικιωμένοι, οι οποίοι αποτελούν και βασικό κομμάτι ψηφοφόρων. Το θέμα αρχίζει και λαμβάνει διαστάσεις στη Βουλή με καμιά 30αριά ερωτήσεις να έχουν κατατεθεί μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι πληροφορίες μας πάντως λένε ότι το Μαξίμου θα ξεκαθαρίσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στους βουλευτές ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Αυτή τουλάχιστον είναι η διαβεβαίωση των τραπεζών.
98 views0 comments
bottom of page