top of page

Πώς η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγέας ενέργειας

Ο δρόμος για την αναγωγή της Ελλάδας σε εξαγωγέα ενέργειας περνά μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής. Κάτι που έως σήμερα δεν το έχει καταφέρει. Σήμερα η Ελλάδα, με βάση όσα επεσήμανε στο «Athens Investment 5th Forum», ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, παράγει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) 10-11 GWatt. Στόχος αν θέλει η χώρα να αποκτήσει μέγεθος στις εξαγωγές είναι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 25 GWatt. Αυτό μεταφράζεται σε 15 δις ευρώ επενδύσεις.

Ωστόσο, οι αδυναμίες δεν περιορίζονται σε αυτό και μόνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ. Η Ελλάδα, μολονότι, έχει σημαντική δυναμική στις ΑΠΕ υπάρχουν σοβαρές αγκυλώσεις όπως:

  • Τα κενά στις αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα στον ορισμό χρήσης γης καις στα παράκτια αιολικά πάρκα.

  • Επίσης, η χώρα πάσχει από συστήματα αποθήκευσης είτε υβριδικά είτε μέσω μπαταριών.

Και μέχρι να χτιστεί η νέα αυτή στρατηγική, η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει παράλληλα και τον λιγνίτη. «Ο λιγνίτης πρέπει να παραμείνει μέχρι το 2028-30», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Όσο για την τραπεζική χρηματοδότηση είτε απευθείας είτε μέσω των δανείων του RRF οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

  • Η χρηματοδότηση του ηλεκτρικού δικτύου

  • Η διασύνδεση με τα νησιά

  • Η διασύνδεση με όμορες χώρες. Ήδη, υπάρχει η διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου και Ισραήλ και σχεδιάζεται η διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας.

12 views0 comments
bottom of page