ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ: Η υπερεκτίμηση της ψήφου των νέων
Επιδερμικές και χωρίς σοβαρή ανάλυση χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι δημοσκόποι τις τοποθετήσεις για την ψήφο των νέων ψηφοφόρων την οποία χαρακτηρίζουν υπερκτιμημένη.
Στις εκλογές του Μαΐου θα έχουν δυνατότητα ψήφου 440.00 νέοι ψηφοφόροι σε σχέση με τις εκλογές του 2019 . Ο αριθμός μοιάζει τεράστιος αλλά αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 4,5% των συνολικά εγγεγραμμένων στην Επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2019 ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων ήταν ακόμα μεγαλύτερος φθάνοντας τους 536.920 ψηφοφόρους. Σύμφωνα με το exit poll τότε όσοι νέοι ηλικίας 17-24 ετών πήγαν στην κάλπη ψήφισαν:
Ν.Δ 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ 38%
ΚΙΝ.ΑΛ 4,9%
ΚΚΕ 4,3%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,8%
ΜΕΡΑ 25 5,7%
ΕΛΛ. ΛΥΣΗ 3,8%
Παρά το γεγονός ότι επίσημα στοιχεία από το ΥΠΕΣ δεν δόθηκαν εκτιμάται ότι από τους 536.920 ψηφοφόρους ψήφισαν περίπου 340.00 λόγω αποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι δημοσκόποι υποστηρίζουν πως αν η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε πάει στην κάλπη τότε η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή θα ήταν βέβαιη καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις την έβρισκαν στους νέους κοντά στο 8%.
Αν υποτεθεί πάντως ότι ο αριθμός των 340.000 ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα -πιθανότατα ήταν ακόμα μικρότερος- τότε η διαφορά 7.6% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αντιστοιχεί σε περίπου 25.000 ψήφους δηλαδή ποσοστό 0,5% στο γενικό αποτέλεσμα. Ακόμα όμως και 20% να ήταν η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο όπως ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην παντοδυναμία του το 2015 στο συνολικό αποτέλεσμα η επίδραση θα ήταν μόλις στο 1,2%.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι μόνο η μαζική στήριξη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας σε ένα και μόνο κόμμα θα μπορούσε να φέρει σοβαρές ανατροπές και να επηρεάσει σημαντικά τη διαφορά των κομμάτων του δικομματισμού.
Τέτοια στοιχεία σύμφωνα με τους δημοσκόπους δεν προκύπτουν. Αντιθέτως, πρόκειται για γενιά , η οποία ειδικά μετά το δυστύχημα των Τεμπών είτε γυρίζει την πλάτη στα κόμματα που κυβέρνηση εκφραζόμενη δια της αποχής -πράγμα που στην πράξη ευνοεί τον πρώτο- είτε δια της ενίσχυσης μικροτέρων , αντισυστημικών κομμάτων.
Είναι πιθανότερο δηλαδή η ψήφος των νέων να σταθεί καθοριστική για την εξασφάλιση της εισόδου στη Βουλή του ΜεΡΑ 25 ή για τα υψηλά ποσοστά του ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρά για να καθορίσει το αποτέλεσμα ψηλά. Πολύ δε περισσότερο στις δεύτερες κάλπες του Ιουλίου όταν και η αποχή της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αναμένεται να είναι μεγαλύτερη αλλά και οι εκλογές θα διεξαχθούν με σύστημα κλιμακωτού μπόνους.
Οπότε σημαντική η ψήφος των νέων αλλά όχι σημαντικότερη και με την ίδια δύναμη επιρροής με την ψήφο των υπολοίπων ηλικιακών ομάδων .