ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ: Πως μπορεί να πραγματωθεί η κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Ο Αλέξης Τσίπρας πάτησε χθες το κουμπί βάζοντας στο τραπέζι το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού . Προκάλεσε έτσι αναταραχή στην αγορά η οποία βλέποντας ότι οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δεν δίνουν 151 στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και πιθανώς αγνοώντας τις δυνατότητες που δίνει το Σύνταγμα, αδυνατούσε να προβλέψει το σενάριο και προεξοφλούσε σταθερότητα με μια επόμενη κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη της Ν.Δ είτε συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ και συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.
Κι όμως το Σύνταγμα δίνει δυνατότητα και για άλλες λύσεις.
Κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος την επομένη των εκλογών και εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει των κύκλο των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το ζήτημα και εκεί, οι διερευνητικές έχουν τον χαρακτήρα της διερεύνησης προγραμματικών συγκλίσεων προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση , η οποία θα τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Αυτό που αρκετοί αγνοούν και είναι το σκέλος που μπορεί να πραγματώσει το σενάριο Τσίπρα είναι ότι αν οι διερευνητικές αποβούν ατελέσφορες η Βουλή δεν διαλύεται αυτομάτως. Κατά το Σύνταγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν να προχωρήσει στον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για να διενεργηθούν εκλογές, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Με δεδομένο ότι εκεί η συζήτηση μπορεί να διευρυνθεί και να συμμετέχουν ταυτοχρόνως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κανένας δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το σενάριο να πέσει στο τραπέζι και να υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Προηγούμενο υπάρχει, το 1989 , όταν σε αυτό το στάδιο διαβούλευσης υπό τον Σαρτζετάκη επετεύχθη συμφωνία Μητσοτάκη – Φλωράκη -Κύρκου για κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό τον Τζανετάκη με μόνο σκοπό την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και λοιπών στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Μια κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε μεν αλλά στάθηκε μόνο για λίγους μήνες.