ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ: Γιατί είναι δύσκολη η κυβέρνηση ανοχής;
Για πρώτη φορά χθες στη συνέντευξή του στη Σταματίνα Τσιμτσιλή στον ALPHA o Αλέξης Τσίπρα υποστήριξε ότι η στήριξη σε μια κυβέρνηση δεν δίνεται μόνο μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης αλλά δίνεται και μέσω της ανοχής.
Ας δούμε τι σημαίνει στην πράξη και κυρίως αν μπορεί να επιτευχθεί.
Μολονότι στο Σύνταγμα δεν υπάρχει ο όρος κυβέρνηση ανοχής έτσι ερμηνεύεται η δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής επιτρέποντας σε μια κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα και με μόλις 120 βουλευτές. Απαραίτητη προϋπόθεση η ανοχή μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης η οποία στην ψηφοφορία παροχής εμπιστοσύνης και στα νομοσχέδια δεν θα καταψηφίζει αλλά είτε θα απέχει είτε θα ψηφίζει «παρών».
Η δυνατότητα προκύπτει από το άρθρο 84 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 120.
Με τη γλώσσα των αριθμών αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής ακόμα και με 120 «ΝΑΙ» αρκεί οι παρόντες να μην είναι περισσότεροι των 239 και έτσι να εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ανοχή μέρους της αντιπολίτευσης , αναγκαζόμενη ωστόσο να ζητάει σε κάθε ψηφοφορία είτε την ανοχή είτε τη στήριξή της για να περνά νομοσχέδια απ τη Βουλή.
Σενάριο 1ο:
ΣΥΡΙΖΑ 105 βουλευτές + ΠΑΣΟΚ 35 +ΜεΡΑ25 12 =152 βουλευτές
Σε αυτή την περίπτωση μια ενδεχόμενη αποχή -ανοχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25 θα έριχνε τον αριθμό των συνολικά παρόντων στους 288. Σε αυτή την περίπτωση για την παροχή εμπιστοσύνης θα αρκούσαν 145 βουλευτές, αριθμό όμως τον οποίον δεν θα έφταναν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα οποία θα περιορίζονταν στο 140 με την υπόλοιπη αντιπολίτευση να έχει 148.
Σενάριο 2ο:
ΣΥΡΙΖΑ 90 βουλευτές +ΠΑΣΟΚ 40 + ΜέΡΑ25 30= 160 βουλευτές
Εκεί μια ενδεχόμενη απουσία του ΜέΡΑ25 θα μείωνε τους παρόντες σε 270 άρα την ψήφο εμπιστοσύνης στο 136. Και πάλι όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με με 130 βουλευτές θα υπολείπονταν της “αντιπολίτευσης” η οποία θα είχε 140 βουλευτές.
Σενάριο 3ο
ΣΥΡΙΖΑ 106 +ΠΑΣΟΚ 40 + ΜέΡΑ25 12 = 158 βουλευτές
Σε αυτή την περίπτωση η αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ θα έριχνε την πλειοψηφία στο 288 με τον πήχη της εμπιστοσύνης στο 145. Άρα οι 146 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα ήταν αρκετοί έστω και οριακά για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την ανοχή του ΜέΡΑ25
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η επίτευξη του στόχου ακόμα κι αν υπάρχει η βούληση δεν είναι εύκολη. Απαιτεί όχι μόνο άθροισμα βουλευτών των κομμάτων που δεν θα καταψηφίσουν αρκετά πάνω από το 151, αλλά υψηλό άθροισμα των κομμάτων - πάνω από 145 - που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Υπάρχει ακόμα και το ακραίο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει 121 βουλευτές στην πρώτη κάλπη Για να συμβεί αυτό όμως το ποσοστό του στην απλή αναλογική θα έπρεπε να ξεπεράσει το 33%. Εκεί θα μπορούσε να ελπίζει ακόμα και σε μονοκομματική κυβέρνηση με την ανοχή ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25 τα οποία όμως θα έπρεπε να αθροίσουν τουλάχιστον 60 βουλευτές.