top of page

Ο Τσίπρας επέλεξε ακτιβισμό και μοναχικό δρόμο. Η αντίδραση της Ν.Δ

Καλημέρα σας,

Ο Τσίπρας στο όριο του Συντάγματος
Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε χθες να κλιμακώσει την επίθεσή του στην κυβέρνηση. Μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας του από τη Βουλή ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα «νομιμοποιεί» το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και θα αποχωρεί κάθε φορά που θα αρχίζει ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η απόφασή του είναι στην καλύτερη περίπτωση στα όρια του Συντάγματος. Ο κοινοβουλευτικός του ακτιβισμός το μόνο που θέλει να κάνει είναι να προκαλέσει θόρυβο.
Τι θα κάνει αν χάσει;
Όποιος διαβάσει προσεκτικά τα όσα είπε αντιλαμβάνεται ότι με όσα αποφάσισε δεν απονομιμοποιεί την κυβέρνηση αλλά τη Βουλή μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος και το κόμμα του με απόφαση του λαού. Διάκριση εξουσιών ονομάζεται. Εδώ όμως που το φτάνει ο Αλέξης Τσίπρας το ερώτημα είναι ένα. Αν αποφάσισε να αποχωρεί από τις ψηφοφορίες τρεις ημέρες μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας του από τη Βουλή, αν τελικά χάσει τις εκλογές τι σκοπεύει να κάνει; Να αποχωρήσει από την πρώτη μέρα;
Επέλεξε μοναχικό δρόμο
Το δεύτερο που προκαλεί τεράστια αίσθηση είναι ότι λίγες ημέρες μετά την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Τσίπρας πέτυχε και τη δική του απομόνωση. Περί επιτεύγματος πρόκειται. Με την κίνησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με την απόφασή του με ένα μάλλον εκβιαστικό -μιας και είναι της μόδας- τρόπο να δημιουργήσει ένα ακόμα μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Σαν να έλεγε στα άλλα κόμματα ότι αν εσείς μείνετε τότε είστε με τον Μητσοτάκη. Οι άλλοι όχι απλώς δεν τσίμπησαν αλλά του επιτέθηκαν με σφοδρότητα. Κυρίως ΠΑΣΟΚ ,ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. Οι υποψήφιοι δηλαδή εταίροι της πιθανής προοδευτικής διακυβέρνησης.
Τα γράψαμε και χθες. Ο Τσίπρας δείχνει να έχει αποφασίσει πως θα προκαλεί θόρυβο με όποιον τρόπο για να αυξήσει τα δικά του ποσοστά. Το θέμα είναι αν τέτοιες κινήσεις βοηθούν.
Θετικό μέτρο σε κάθε νομοσχέδιο
Στη Νέα Δημοκρατία αιφνιδιάστηκαν με την απόφασή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι «γαλάζιοι» βουλευτές είδαν μια τεράστια ευκαιρία πίσω από την απόφαση Τσίπρα και τη μετέφεραν και στο Μαξίμου. Τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας που προετοιμάζει η κυβέρνηση να σπάσουν σε κομμάτια και ει δυνατόν σε κάθε νομοσχέδιο που θα κατατίθεται στη Βουλή να μπαίνει και ένα θετικό μέτρο ως τροπολογία. Και την ώρα της ψηφοφορίας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί.
Στάση αναμονής για Θεοδωρικάκο
Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Όσοι παρακολούθησαν χθες την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στους πολιτικούς συντάκτες θα διαπίστωσαν ότι διακριτικά ο εκπρόσωπος απέφυγε να πάρει θέση και δεν ύψωσε ασπίδα προστασίας στον Υπουργό. Επιπροσθέτως εκφράστηκε και μια μικρή δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα. Όλα παραμένουν ανοικτά.
Εκλογική πρόταση νόμου Βαρουφάκη
Πρόταση νόμου για τις εκλογές κατέθεσε το ΜεΡΑ25. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ασχέτως του ότι δεν θα περάσει. Ο Βαρουφάκης προτείνει νέοι και εποχικοί εργάτες να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους. Για τα κόμματα τα οποία επενδύουν πολλά στη νεανική ψήφο έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για μετρημένο κοινό της τάξης του 8% -10%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 επενδύουν πολλά σε αυτό. Όμως αν οι δεύτερες εκλογές γίνουν τέλη Ιουνίου ξεχάστε τους. Η πλειοψηφία αυτού του κοινού είτε θα είναι διακοπές είτε θα εργάζεται σε εποχικές δουλειές. Ως εκ τούτου θα μετρηθεί στην αποχή.
20 views0 comments
bottom of page