top of page

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε ο Καραμανλής. Το σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου και τα ζόρια του Σκυλακάκη


Φωτιά από Καραμανλή

 

Καλημέρα σας, 

 

 Φωτιά στο πολιτικό -και όχι μόνο στο νεοδημοκρατικό- σκηνικό έβαλε χθες το βράδυ ο Κώστας Καραμανλής με τις σαφείς αποστάσεις που πήρε από το Μαξίμου για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν ήταν μόνο τα όσα είπε περί πολιτικής ανοησίας αν αυτά έγιναν με κυβερνητική εντολή. Το θέμα ήταν ότι ήρθε σε πλήρη διάσταση με τη βασική υπερασπιστική γραμμή του Μαξίμου περί απορρήτου. «Δεν υπάρχει απόρρητο αν είναι να υπάρξει κάθαρση, όλα στο φως» είπε.  

 

Ο Καραμανλής δεν είναι αφελής. Γνώριζε ότι όσα θα πει θα προκαλέσουν πάταγο. Οπότε το θέμα είναι το γιατί τα είπε και ήρθε για πρώτη φορά από το 2009 σε ρήξη με τη γραμμή του κόμματος. 

 

Κρατήστε ότι ο Καραμανλής είπε όλα τα παραπάνω λίγες μόνο ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών στη Βουλή, όπου κάποιοι σκέπτονταν να επικαλεστούν το απόρρητο για να μη μιλήσουν. 

 

Σοκ και αμηχανία στο Μαξίμου 

Μόνο η λέξη  σοκ μπορεί να περιγράψει αυτό που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή . Το μείζον πρόβλημα ήταν αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να απαντήσουν έστω με διαρροή. Κι αυτό γιατί δεν ήταν μόνο τα μέσα που πίεζαν αλλά και οι ίδιοι οι Υπουργοί οι οποίοι το πρωί θα βγουν στα κανάλια. 

 

Διαρροή 

 

Αργά το βράδυ με sms που εστάλη σε βουλευτές και μέσα το Μαξίμου έγραφε: «Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στο σχόλιο του πρώην Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως, «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο (σ.σ σήμερα) συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών». Αμήχανο.

 

Αποκοιμήθηκαν

Επίσης έντονος προβληματισμός υπήρξε για το ότι το επικοινωνιακό επιτελείο «αποκοιμήθηκε» από τα δημοσιεύματα πως δεν θα πει τίποτα και δεν ασχολήθηκε. Κατόρθωμα πάντως του Καραμανλή και των συνεργατών του ότι δεν διέρρευσε το παραμικρό μέχρι και λίγη ώρα πριν από την ομιλία. Τελευταία στιγμή το έμαθαν στο Μαξίμου. 

 

Στη Βουλή πάντως ο Γιώργος Βλάχος, «λοχαγός» και φίλος του Καραμανλή τα έλεγε από την Τετάρτη το πρωί. «Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα». Κάποιοι δεν τον άκουσαν.

 

 

 

Τα ζόρια του Σκυλακάκη

Πήρε μια ανάσα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης από την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι όσον αφορά στα μέτρα στήριξης δεν θα πάμε πέραν των  ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο αναπληρωτής Υπουργός τραβάει ζόρια καθώς αυτό που του έχει ζητηθεί είναι να βρει σε τρεις μήνες χρήματα που αντιστοιχούν σε εννιά μήνες. 

 

***

 

Κάπως έτσι τα έχει βάλει όλα στο μικροσκόπιο. Ακόμα και τη δαπάνη για τα εμβόλια. Έμαθα ότι πρόσφατα εξέφρασε παράπονα για το ότι δεν έγινε σωστή διαπραγμάτευση. Και τι διαπραγμάτευση να γίνει όμως όταν η Ελλάδα αγόραζε υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνη;

 

 

 

Γαλάζια απροθυμία

Όταν κάποιος τοποθετείται εισηγητής σε συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι ότι θα τοποθετείτο έστω ως απλό μέλος στην εξεταστική. Με μεγάλη έκπληξη χθες είδαμε ότι από τη «γαλάζια» ομάδα στην εξεταστική για τις υποκλοπές απουσίαζε το όνομα του εισηγητή στη συζήτηση της ολομέλειας Δημήτρη Καιρίδη. Πληροφορούμαι ότι ο καθηγητής επικαλέστηκε ως δικαιολογία το ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει έξαρση στα ελληνοτουρκικά και πρέπει να έχει εκεί στραμμένο το ενδιαφέρον. Ο έτερος διεθνολόγος της Ν.Δ Τάσος Χατζηβασιλείου φαίνεται πως δεν είχε πρόβλημα και δέχθηκε να είναι μέλος στην εξεταστική.

***

Γενικώς, πάντως υπήρξε έντονη απροθυμία από πολλούς «γαλάζιους» να τοποθετηθούν ως μέλη στην επιτροπή. Με συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι δεν έχουν να αποκομίσουν κανένα πολιτικό όφελος. Το ραβασάκι πάντως με το όνομα των απρόθυμων πήγε εκεί που πρέπει. 

 

***

Σημειολογικά και μόνο αναφέρω ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δημοσιοποίησε τα ονόματα της «γαλάζιας» εκπροσώπησης στην εξεταστική ακριβώς -όταν λέμε ακριβώς εννοούμε στο δευτερόλεπτο- την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής ανέβαινε στο βήμα της εκδήλωσης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. 

 

 

Οριστική ρήξη Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ 

Η χθεσινή ημέρα στη Βουλή έδειξε πάντως και την οριστική ρήξη Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας το υπερψήφισε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ είπε όχι. Στην ιστορία μένει ο απίστευτος καυγάς Άδωνη – Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος κατέληξε με τον Άδωνη να λέει: «Πηγαίνετε τώρα στο 3%, άντε να ησυχάσουμε»! 


126 views0 comments
bottom of page