top of page

Κέρδισαν Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση δυσπιστίας. Το εθνικό «γαλάζιο» Επικρατείας

Καλημέρα σας,
Συνθλίβονται οι μικροί
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή - της MARC για τον ΑΝΤ1- έδειξε αυτό που αναμενόταν. Κέρδη και αύξηση της συσπείρωσης για τα δυο μεγάλα κόμματα και τρομερή πίεση στα μικρότερα κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου κατέγραψαν πτώση στα ποσοστά πρόθεσης ψήφου. Στη δυσκολότερη θέση το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Πυκνώνουν οι μετρήσεις οι οποίες τον δείχνουν εκτός Βουλής. Δύσκολα και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό και πάλι κάτω από 10%.
Ενισχύεται η αυτοδυναμία
Στα σημαντικά της δημοσκόπησης είναι και η παγίωση του προβαδίσματος όσων επιθυμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις έναντι όσων επιθυμούν συνεργασία. Και είμαστε ακόμα έξι μήνες πριν από τη λήξη της συνταγματικής θητείας της Βουλής. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη κάλπη θα είναι μονομαχία για δύο και τα μικρά κόμματα θα δουν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται λόγω πόλωσης. Ίσως αυτό εξηγεί και τον λόγο που ο Τσίπρας επιλέγει μοναχικό παιχνίδι καθώς γνωρίζει ότι πίεση στους μικρούς της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς στη δεύτερη κάλπη θα ευνοήσει τα δικά του ποσοστά.

Τι θα γίνει με τον Κασιδιάρη;
Η ίδια δημοσκόπηση κατέγραψε το κόμμα Κασιδιάρη σε μεγάλη άνοδο και σταθεροποίηση σε ποσοστά άνω του 3%. Στο 3,4% τον έδειξε χθες και φαίνεται ότι η συζήτηση περί αποκλεισμού του από τις εκλογές τον έχει ευνοήσει. Η αλήθεια είναι ότι ο Κασιδιάρης ευνοείται και από τις ακραίες εκφράσεις σε Βουλή και κανάλια. Είναι πολύς κόσμος ο οποίος στρέφεται σε τέτοιου είδους μορφώματα βλέποντας βουλευτές να ξεκατινιάζονται στα παράθυρα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δίνει μάχη για να προλάβει να καταθέσει την επίμαχη τροπολογία για τον αποκλεισμό των εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τον μανδύα κόμματος από τις εκλογές. Οι τελευταίες πληροφορίες έλεγαν πως η τροπολογία ενδέχεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αμέσως μετά να κατατεθεί στη Βουλή. Ίδωμεν.

Το ερώτημα είναι που θα καταλήξει αυτό το 3,5% το οποίο τώρα αποδίδεται στον Κασιδιάρη αν το κόμμα του αποκλειστεί. Ένα μικρό ποσοστό θα πάει σε μικρά δεξιά κόμματα, ενώ και η Νέα Δημοκρατία φιλοδοξεί να τσιμπήσει κάτι από εκεί στη δεύτερη κάλπη. Ο φόβος κορυφαίων Υπουργών πάντως είναι άλλος. Ότι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι πιθανώς να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις υποθέσεις του τελευταίου διαστήματος δια της αποχής στην πρώτη κάλπη. Είναι σημαντικό καθώς η πρώτη κάλπη θα δημιουργήσει δυναμική .

Εθνικό «επικρατείας»
Η Νέα Δημοκρατία ευνοείται από τα εθνικά και από την ένταση με την Τουρκία. Είναι δεδομένο. Και όσο κυκλοφορούν βίντεο όπως το χθεσινό που αποκάλυψε η «δημοκρατία» με το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι θα ευνοείται περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο φουντώνουν οι φήμες πως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα συμπεριληφθεί ένα πολύ βαρύ χαρτί προερχόμενο από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και η συνέντευξη του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη πριν από δέκα ημέρες στην «Ομάδα Αλήθειας» τις φούντωσε περισσότερο.

Σύγχυση
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα εκτός ψηφοφοριών Βουλής προκάλεσε σύγχυση στους ίδιους του τους βουλευτές. Χθες για παράδειγμα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας η οποία γνωμοδοτεί για άρσεις ασυλίας βουλευτών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος δεν ήξερε τι να κάνει αναρωτώμενος αν η απόφαση Τσίπρα καταλαμβάνει και τις ψηφοφορίες στην Επιτροπή Δεοντολογίας ή είναι μόνο για τα νομοσχέδια. Σου λέει μη βρω και κανέναν μπελά. Έτσι ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, βγήκε έξω, ρώτησε το κόμμα και επέστρεψε λέγοντας ότι δεν ψηφίζει. Άλλο που δεν ήθελαν οι Νεοδημοκράτες και άρχισαν να λένε ότι ο ανένδοτος έγινε από την πρώτη ημέρα ανέκδοτο. Βαρύ.
ΚΟΥΙΖ
Ποιος Υπουργός τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά να «απολογηθεί» καθώς έμαθε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφραζε παράπονα;
18 views0 comments
bottom of page