top of page

Μια χώρα σε πένθος. Τα χαμένα εκατομμύρια στις ράγες , η παραίτηση Καραμανλή, οι νομικές ευθύνες

Καλημέρα σας

Εθνικό πένθος
Η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος. Κάθε σπίτι νιώθει σαν να έχασε έναν δικό του άνθρωπο στα Τέμπη ακόμα και αν δεν γνώριζε κανένα εκ των θυμάτων. Η μοίρα τα έφερε έτσι και ο γράφων γνώριζε την οικογένεια κάποιων θυμάτων οπότε οι σειρές που διαβάζετε σήμερα γράφτηκαν χθες το βράδυ με μεγάλη δυσκολία.
Τα εκατομμύρια στις ράγες
Απεχθάνομαι τους ξερόλες. Εξ ου και δεν θα μπω σε ανάλυση για το τι και ποιος έφταιξε. Πολύ δε περισσότερο στο πεδίο του ανθρώπινου λάθους. Θα κρίνουν άλλοι ειδικότεροι. Η στήλη όμως είναι πολιτική και το τραγικό δυστύχημα δεν γίνεται να μην ιδωθεί και από τη σκοπιά της πολιτικής. Κι επειδή το πεδίο των Μεταφορών δεν είναι εύκολο και όπως προείπα απεχθάνομαι τους ξερόλες για να τον παριστάνω κι εγώ αντιγράφω την ανάρτηση ενός ανθρώπου που εκτιμώ βαθιά και έχει πάθος με τις μεταφορές:
«Εκατομμύρια για συστήματα επικοινωνιών που φτιάχτηκαν και ξαναφτιάχτηκαν.
Εκατομμύρια για συστήματα τηλεδιοίκησης που φτιάχτηκαν και ξαναφτιάχτηκαν (υποτίθεται φέρνοντας αυτοματισμούς στην κίνηση των τρένων που περιορίζουν την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους).
Εκατομμύρια για συστήματα προστασίας που φτιάχτηκαν και ξαναφτιάχτηκαν.
Εκατομμύρια για συστήματα υποδομής που φτιάχτηκαν και ξαναφτιάχτηκαν.
Εκατομμύρια για κύριες, έκτακτες και συμπληρωματικές συμβάσεις για να φτιαχτούν εκείνα που είχαν φτιαχτεί και ξαναφτιάχτηκαν.
Γενικώς, εκατομμύρια, συνοδευόμενα από χιλιάδες εξαγγελίες που διατρέχουν τα κοινοτικά προγράμματα των τελευταίων 30 ετών.
Τόσα πολλά που θα έπρεπε κανονικά να είμαστε σε σημείο όπου σίγουρα τα περισσότερα θα θύμιζαν Ευρώπη - αν όχι όλα.
Και όμως χθες τη νύχτα έκλεισαν σπίτια.
Δυστυχώς, θα ακολουθήσει μετά βεβαιότητας το σύνηθες ελληνικό επόμενο βήμα: Η αμυνόμενη πλευρά θα συντάξει κατάλογο επικοινωνιακών μηνυμάτων για να φορτώσει τα λάθη στους προηγούμενους.
Οι δε προηγούμενοι, από τη θέση του επιτιθέμενου, θα συντάξουν διευρυμένο κατάλογο μηνυμάτων που θα τα φορτώνουν στον επόμενο.
Είναι θέμα 1-2 ημερών, η υπόθεση να πάρει τη συνήθη παραπολιτική διάσταση».
Υπάρχει και νομική ευθύνη.
Στις εταιρείες όπως και στα Υπουργεία τα οργανογράμματα έχουν και την έννοια της αλληλευθύνης. Αυτό είναι το νόημα των γραμμών που συνδέουν πρόσωπα, τμήματα και διευθύνσεις. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών αναλαμβάνοντας την όποια πολιτική ευθύνη. Πέραν αυτής όμως υπάρχει και νομική ευθύνη. Όταν ο υπεύθυνος ασφαλείας έχει παραιτηθεί μόλις έναν χρόνο πριν με συγκεκριμένες καταγγελίες είναι προφανές ότι στο Υπουργείο και στον ΟΣΕ η ευθύνη δεν εξαντλείται στην παραίτηση Καραμανλή. Κάποιοι γνώριζαν.
Μοιρασμένο στα δύο το Μαξίμου για εκλογές
Αναπόφευκτα το δυστύχημα στα Τέμπη άνοιξε θέμα χρόνου εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου όσο κι αν επέμεναν χθες ότι αυτή την ώρα δεν ασχολούμαστε με εκλογές η συζήτηση έγινε. Και εκεί αποκαλύφθηκαν δύο ομάδες. Αυτοί που πιέζουν οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά στις 9 Απριλίου όπως είχε προγραμματιστεί και αυτοί που λένε ότι πρέπει να επανέλθει το σενάριο πρώτης κάλπης στα τέλη Μαΐου και δεύτερης ει δυνατόν στις αρχές Ιουλίου. Οι δεύτεροι υπολόγισαν ακόμα και τις ημέρες υποστηρίζοντας ότι εκλογές στις 9 Απριλίου με τα 40ήμερα μνημόσυνα των θυμάτων δεν μπορούν να γίνουν. Κατά τους εκκλησιαστικούς κανόνες πάντως δεν τελούνται μνημόσυνα ή τρισάγια από το Σάββατο του Λαζάρου (φέτος 8 Απριλίου) μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο πρώτων εκλογών τον Μάιο ξαναφουντώνει.
Όλα πίσω
Γενικώς , όλα πηγαίνουν πίσω. Η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναβλήθηκε. Το νομοθετικό έργο της Βουλής με προγραμματισμό ψήφισης δύο νομοσχεδίων αναβλήθηκε. Ακόμα και η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη. Υπενθυμίζω μόνο ότι με βάση τις προθεσμίες για να διεξαχθούν εκλογές στις 9 Απριλίου ο Πρωθυπουργός προλαβαίνει να διαλύσει τη Βουλή μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαρτίου.
89 views0 comments
bottom of page