top of page

Η λογίστρια, η αρχειοθέτηση της παρανομίας Πάτση και οι κυπριακές εταιρείες στα πόθεν εσχεςΠως αρχειοθετήθηκε η υπόθεση Πάτση

 

Καλημέρα σας,


Ζήτημα ερμηνείας του νόμου επικαλείται -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sketch- η ορκωτή λογίστρια , η οποία είχε αναλάβει την υπόθεση Πάτση και εισηγήθηκε την αρχειοθέτησή της εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Ο νόμος του 2016 είναι ξεκάθαρος απαγορεύοντας τη συμμετοχή βουλευτή, ευρωβουλευτή ή παρενθέτων προσώπων όπως σύζυγοι σε εταιρείες της αλλοδαπής. Το Sketch είναι σε θέση να γνωρίζει ότι  η λογίστρια στο υπόμνημά της, υποστήριξε ότι ο νόμος όταν αναφέρεται σε αλλοδαπή εννοεί εταιρεία offshore και όχι σε όποια χώρα εκτός Ελλάδας. Δηλαδή εταιρεία με έδρα εκτός Ε.Ε και δη σε φορολογικό παράδεισο.

 

Έτσι ενώ είδε ότι οι εταιρείες Πάτση είχαν έδρα την Κύπρο εισηγήθηκε το κλείσιμο της υπόθεσης καθώς η Κύπρος κατά το σκεπτικό της δεν υπάγεται στην αλλοδαπή. Υπέγραψε το εισηγητικό για αρχειοθέτηση υπόμνημα και το έστειλε. Το φοβερό είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος της επιτροπής να μπει στον κόπο να το διαβάσει και να της πει ότι αυτά δεν στέκουν, ούτε ετυμολογικά . Το ενέκριναν δια της ψήφου τους ως είχε και εκτέθηκαν.

 

Κυπριακές εταιρείες και σε άλλα πόθεν έσχες

Το ζήτημα της Κύπρου δεν είναι αμελητέο. Μέχρι πρότινος η Κύπρος θεωρείτο από τον ΟΟΣΑ ως φορολογικός παράδεισος ανεξαρτήτως του ότι ήταν χώρα της Ε.Ε . Επομένως από μόνη της η ύπαρξη εταιρείας με έδρα την Κύπρο σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης βουλευτή ή ευρωβουλευτή θα έπρεπε να είναι θέμα ανεξαρτήτως της νομοθετικής ρύθμισης . Το αναφέρω διότι η απλή μελέτη των πόθεν έσχες δείχνει ότι δεν ήταν μόνο ο Πάτσης με εταιρεία στην Κύπρο.

***

Ο ευρωβουλευτής -πρώην της Ν.Δ- Γιώργος Κύρτσος για τη χρήση του 2020 να δηλώνει κάτοχος της εταιρείας HOLIK TRADING LIMITED με ποσοστό συμμετοχής 100%. Οι πληροφορίες από τη Βουλή λένε ότι ο κ. Κύρτσος είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία είναι ανενεργή δεσμευόμενος ότι θα την κλείσει, όμως τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου εξακολουθεί να τη δηλώνει στο πόθεν έσχες χωρίς καμία αναφορά στο πεδίο των παρατηρήσεων. 

***

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο εμφανίζεται για τη χρήση του 2020 και στο πόθεν έσχες του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με ιδιοκτήτρια τη σύζυγό του. Πρόκειται για την εταιρεία ZIONIAH LIMITED με την κα Μπαλατσινού. Σε αντίθεση πάντως με το πόθεν έσχες Κύρτσου στο πεδίο των παρατηρήσεων σημειώνεται ότι έχει αιτηθεί η διαγραφή των εταιρειών. Αντιγράφω από το πόθεν έσχες του κ. Κικίλια: «Η σύζυγος είναι Τελικός Δικαιούχος (UBO) της ZIONIAH Ltd. Η ZIONIAH Ltd είναι 100% μέτοχος των κυπριακών εταιρειών BICALIA ENTERPRISES COMPANY Ltd και DIRINIA ENTERPRISES COMPANY Ltd. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν πλέον καμία απολύτως δραστηριότητα, έχει ήδη αιτηθεί η διαγραφή τους από το Μητρώο Εταιρειών της Κύπρου και αναμένεται η οριστική διαγραφή τους, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω πανδημίας». 


Πολάκης αντί Λάππα

Η επιτροπή πόθεν έσχες συνεδριάζει αύριο για την υπόθεση Πάτση και όλα δείχνουν ότι θα την ανασύρει από το αρχείο για να τη διαβιβάσει στην τακτική δικαιοσύνη. Αν κάτι πάντως έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση θα βρεθεί το αναπληρωματικό αντί του τακτικού μέλους. Πολάκης αντί Λάππα. 

 

Πονοκέφαλος οι οικοδομικές άδειες

Την ώρα που οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ασχολούνται με κανέναν ψευτοδιορισμό η κυβέρνηση σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών οικοπέδων. Η προθεσμία για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου οικόπεδα τα οποία ήταν άρτια εκπνέει στις 9 Δεκεμβρίου. Αν δεν δοθεί παράταση , από την 10η Οκτωβρίου η αξία δεκάδων χιλιάδων οικοπέδων σε όλη τη χώρα θα εκμηδενιστεί αφού δεν θα είναι πλέον οικοδομήσιμα. Οι λίγοι Υπουργοί που έχουν αντιληφθεί το ζήτημα κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης και πιέζουν για παράταση. Η -προς το παρόν- άνωθεν εντολή όμως είναι σαφής «Καμία παράταση». 

 

Κουίζ

Ποια βουλευτής της Ν.Δ , η οποία εκλέγεται στην περιφέρεια τηλεφώνησε σε Υπουργό για ρουσφέτι ήσσονος σημασίας και τα «άκουσε» μαζεμένα, καθώς ήταν η 30η φορά που τον ενόχλησε για το ίδιο θέμα; 

 

166 views0 comments
bottom of page