top of page

Με Μητσοτάκη η ομιλία Σαμαρά. Η συζήτηση Σταϊκούρα -τραπεζιτών και το δίλημμα Μαξίμου για ΚουτεντάκηΚαλημέρα σας,
Παρών ο Μητσοτάκης στην ομιλία Σαμαρά.
Για πρώτη φορά μετά από τη ΔΕΘ Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής θα κάνουν κοινή εμφάνιση την προσεχή Τετάρτη στα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» στο Παλλάς. Δια των επίσημων χειλέων του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου , το Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι τελικά και ο Πρωθυπουργός εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δώσει το «παρών» επισπεύδοντας την επιστροφή του από τη Βόρεια Ήπειρο. Εκλογές έρχονται , κάπως πρέπει να δοθεί προς τα έξω η εικόνα ότι ο πάγος έλιωσε. Ακόμα κι αν είμαστε σε φάση παγετώνων που λέει και μια ψυχή. Ειδικά με τον Καραμανλή.
***
Όπως και να ‘χει το ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο. Η κινητοποίηση του σαμαρικού στρατοπέδου είναι τεράστια. Ειδικά σε επίπεδο βουλευτών και κορυφαίων προσωπικοτήτων της χώρας, τηλεφωνούν σε έναν προς έναν.

Ο Σταϊκούρας απέφυγε να μιλήσει για συμφωνία
Για βαρύ κλίμα και κακού επιπέδου συζήτηση έκαναν λόγο πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση Σταϊκούρα-τραπεζιτών. Από ό,τι φαίνεται είναι το μόνο στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνοντας αυτό που γράψαμε προχθές. Η σχέση είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο. Ακόμα και όταν αργά το απόγευμα κυκλοφόρησαν οι πρώτες διαρροές για συμφωνία ο Σταϊκούρας σε όποιον κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του κράτησε διακριτές αποστάσεις. «Εγώ ξέρω τι γράφει η δική μου ανακοίνωση» έλεγε μονότονα.
Η θυμηδία για τον φόρο στους εφοπλιστές
Μιας και αναφέρθηκα στον Σταϊκούρα , χθες στη Βουλή ο Υπουργός προσπάθησε να δώσει απάντηση στο τι συμβαίνει με το νέο συνυποσχετικό κράτους -εφοπλιστών. Ξεπερνώντας την αρχική θυμηδία που μου προκάλεσε ο καυγάς Νέας Δημοκρατίας -ΣΥΡΙΖΑ για το επί θητείας ποίου «μάτωσαν» περισσότερο οι εφοπλιστές πηγαίνω στα ουσιαστικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται τώρα να μειώσει τον φόρο στα εισαγόμενα μερίσματα από το 10% στο 5% και την ίδια ώρα όμως να αυξάνει το ποσό της οικειοθελούς συνεισφοράς από τα 40 εκατομμύρια ευρώ στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
***
Ξεπερνώ -για δεύτερη φορά- τη θυμηδία που μου προκάλεσε η αντίδραση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετά από μία εβδομάδα επεξεργασίας στην επιτροπή θυμήθηκε να μιλήσει για σκάνδαλο και παραθέτω τη Σταϊκούρεια λογική για το πως η μείωση του φόρου θα φέρει περισσότερα έσοδα. «Ο συντελεστής 5%, θα εφαρμοστεί όχι μόνο στα εισαγόμενα μερίσματα, αλλά και στην υπεραξία από την πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, έως το επίπεδο φυσικών προσώπων, καθώς και εφαρμογή του ίδιου συντελεστή 5% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών των εν λόγω εταιρειών. Και εξασφαλίζουμε ότι θα εισπράξουμε το ποσό και διευρύνουμε το πεδίο» είπε ο υπουργός.

Το παράτησε και η αντιπολίτευση ;
Άρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις. Σε επίπεδο θέσεων τα γνωστά. Το στηρίζει μόνο η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει ότι ενισχύει το πολίτευμα , το καταψηφίζει η αντιπολίτευση. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει μέχρι την προσεχή εβδομάδα οπότε και το νομοσχέδιο ψηφίζεται στην Ολομέλεια. Η χθεσινή εικόνα της αντιπολίτευσης όμως ήταν ότι το παράτησε το θέμα. Πέραν των εισηγητών δεν μίλησε ούτε ένας βουλευτής . Για την ακρίβεια όχι απλώς δεν μίλησε. Ούτε καν παρέστη έτερος βουλευτής της αντιπολίτευσης πέραν των εισηγητών. Τέτοιο ενδιαφέρον.

Θα ανανεωθεί η θητεία Κουτεντάκη;
Λήγει τον προσεχή Μάρτιο η θητεία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκου Κουτεντάκη. Αναζήτησα χθες να πληροφορηθώ τι πρόκειται να συμβεί και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ανανεώσει τη θητεία του ανθρώπου που υπήρξε επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στο παρελθόν . Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά από τον Υπουργό Οικονομικών. Κακά τα ψέματα οι εκθέσεις του Κουτεντάκη και των συνεργατών του δεν είναι κακές για την κυβέρνηση. Κάποιοι όμως δεν μπορούν να ανεχθούν ότι υπήρξε συνεργάτης του Τσίπρα. Λίγη υπομονή ακόμα.
45 views0 comments
bottom of page