top of page

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αλλάζει το εκλογικό παιχνίδι και στέλνει τους αναποφάσιστους στη Ν.Δ .Καλημέρα σας,
Καλή χρονιά να έχουμε
Ο Κουτσούμπας αλλάζει το εκλογικό παιχνίδι
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανακάτεψε χθες την εκλογική σούπα με τη συνέντευξή του στα Νέα. Τα όσα είπε περί προοδευτικής κυβέρνησης καρικατούρας βάζουν φωτιά στον προεκλογικό στίβο. Δεν τις διάβασαν σωστά τις δηλώσεις όσοι νομίζουν ότι ο Κουτσούμπας έπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή του επιτέθηκε. Ο Κουτσούμπας χθες αφαίρεσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα βασικά προεκλογικά του επιχειρήματα. Την προοπτική κυβερνησιμότητας . Σε δεύτερο επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ βλέπει πλέον ότι μόνος εν δυνάμει εταίρος του μπορεί με βάση τις δημοσκοπήσεις να είναι η Ν.Δ. Ακόμα και σε επίπεδο ρητορικής και επιχειρηματολογίας αλλάζουν πολλά.
Στέλνει τους αναποφάσιστους στη Ν.Δ
Κατά τους έμπειρους αναλυτές αυτό που έκανε χθες ο γραμματέας του ΚΚΕ πέραν του να στεγανοποιήσει το κόμμα του απέναντι σε διαρροές από όσους δυσαρεστούνταν από την «κυβερνητική» προοπτική του ΚΚΕ και τη συνεργασία με αστικά κόμματα ήταν να σπρώξει τους αναποφάσιστους στη Νέα Δημοκρατία. Πάνε που πάνε κατά παράδοση σε αυτόν που επικρατεί στην παράσταση νίκης, τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει καμία προοπτική κυβερνησιμότητας οι ελπίδες να αλιεύσει ένα σοβαρό ποσοστό από τη «λίμνη» των αναποφάσιστων μειώνονται δραματικά.
Τι είναι η ψήφος ανοχής
Ο κ. Κουτσούμπας εκτός από τη συνεργασία απέκλεισε και το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής , την οποία αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι μπορεί να τους δώσει το ΚΚΕ.
Τι είναι όμως η ψήφος ανοχής και τι σημαίνουν στην πράξη όσα είπε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας; Κατά το Σύνταγμα μια κυβέρνηση για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και να διατηρεί τη δεδηλωμένη δεν είναι απαραίτητο να πάρει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους στις προγραμματικές της δηλώσεις. Αρκούν 120 ψήφοι εφόσον τα ΝΑΙ να είναι περισσότερα από τα ΟΧΙ. Έτσι ως ψήφος ανοχής θεωρείται η «επιτηδευμένη» απουσία μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε η κυβέρνηση , η οποία ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής να καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα ΝΑΙ από τα ΟΧΙ.
Δεν βγαίνουν τα κουκιά
Χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επί της ουσίας ανακοίνωσε την απόφασή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να μη δώσει ούτε ψήφο εμπιστοσύνης , ούτε ψήφο ανοχής δια της απουσίας σε καμία κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα έστω και ελάχιστες δημοσκοπησεις έδιναν άθροισμα βουλευτών σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στο πολυπόθητο 151, στην απλή αναλογική. Ακόμα κι αν ο Τσίπρας έλεγε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων η στάση του πιθανότατα θα άλλαζε αν τα κουκιά έβγαιναν . Τώρα δεν βγαίνουν.
Μόνο στην Ελλάδα
Το ότι μια δήλωση πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά για εκλογές» ερμηνεύεται από κάποιους ότι ο Μητσοτάκης έδωσε ημερομηνία είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου μόνο στην Ελλάδα μπορεί να εξηγηθεί. Ας ξαναδούμε τα ελληνικά μας. Όταν κάποιος λέει μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά το μόνο που εννοεί σίγουρα είναι πως πριν από τον Απρίλιο δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Αν δε, διαλύσει τη Βουλή τον Απρίλιο το πιθανότερο είναι πως οι πρώτες κάλπες θα στηθούν τον Μάιο. Αφήστε που όσο ο Μητσοτάκης βλέπει να κυκλοφορούν ημερομηνίες τόσο τις διαγράφει από το ημερολόγιο.
Νέοι κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ
Η υπόθεση με τις δηλώσεις της Κατερίνας Λάσπα κατά των drag queen είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Η κ.Λάσπα υπήρξε προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος τώρα χρεώνεται τις δηλώσεις της επιλογής του. Η «πολιτική» απειρία της Λάσπα , η οποία έσπευσε να σχολιάσει κάτι που δεν της άρεσε βάρυνε κι άλλο το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί σε αντίθεση με τη Ν.Δ , η οποία όλο και δείχνει ανοχή στην πολυσυλλεκτικότητα και στις διαφορετικές απόψεις, στο ΠΑΣΟΚ «δεξιές» τοποθετήσεις δεν επιτρέπονται. Κι ας είναι αρκετοί αυτοί που συμφωνούν με την κ.Λάσπα.
104 views0 comments
bottom of page