top of page

Ποιοι προβληματισμοί εκφράστηκαν στο Υπουργικό για Κασιδιάρη;

Καλημέρα σας,
Kυριάρχησε ο Κασιδιάρης στο υπουργικό
Βαρύ το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός είχε μόλις επιστρέψει από την κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα οπότε δεν υπήρχε διάθεση για πολλά. Στο μεγαλύτερό της μέρος η συνεδρίαση κυριαρχήθηκε από την αποκαλούμενη «τροπολογία Κασιδιάρη». Μίλησαν πολλοί Υπουργοί για το θέμα και φυσικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Άπαντες υποστήριξαν την κατάθεση της τροπολογίας. Δεν έλειψαν όμως οι προβληματισμοί
Τι θα κάνει ο Άρειος Πάγος;
Πρώτος και κυριότερος αν ο Άρειος Πάγος θα εφαρμόσει τη ρύθμιση ή αν κρίνοντάς την ως αντισυνταγματική θα την αφήσει ανεφάρμοστη ανάβοντας πράσινο φως στο κόμμα Κασιδιάρη. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Τρίτη είναι άρτια νομοτεχνικά και δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες δίωξης ιδεολογιών. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή το Μαξίμου δεν είναι Άρειος Πάγος, ο προβληματισμός υπάρχει. Το συμπέρασμα ωστόσο από το Υπουργικό είναι ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση η Κυβέρνηση θα έχει κάνει πολιτικά ορθόν εξαντλώντας κάθε νομοθετικό περιθώριο για τον αποκλεισμό της εγκληματικής οργάνωσης.
Τι θα γίνει αν;
Εκφράστηκαν κι άλλοι προβληματισμοί. Κυρίως στο χώρο των εναλλακτικών του Κασιδιάρη και πως αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η πρώτη από Υπουργό ο οποίος λίγη σχέση έχει με τα θεσμικά των εκλογών . Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Κασιδιάρης προσφύγει και δικαιωθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και αν τίθεται θέμα ακυρότητας των εκλογών. Κανένας δεν του απάντησε. Το δεύτερο ερώτημα που ετέθη είναι τι θα γίνει αν ο Κασιδιάρης αποκλειστεί και δηλώσει στήριξη σε άλλο κόμμα στο οποίο δεν θα είναι καν υποψήφιος. Εκεί δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Το θέμα είναι ότι όλη η συζήτηση για Κασιδιάρη του έκανε καλό. Και πολλοί φοβούνται ότι το ποσοστό του δεν είναι στο 3,4% που μετρήθηκε προχθές αλλά αρκετά παραπάνω.
Διφορούμενοι χρησμοί για εκλογές
Κι ενώ η ώρα είχε περάσει κάποιος πρότεινε να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και τα θέματα που είχαν απομείνει να μεταφερθούν στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου . Οι περισσότεροι υποστήριξαν να συζητηθούν όλα τα θέματα και για καλό και για κακό να μη μείνουν ουρές. Ο Πρωθυπουργός επειδή κατάλαβε που πήγαινε το πράγμα φρόντισε να το ξεκόψει λέγοντας : «Θα έχουμε κι άλλη συνεδρίαση υπουργικού σίγουρα».
Κι ενώ άπαντες ηρέμησαν αντιλαμβανόμενοι ότι οι εκλογές απομακρύνονται την ίδια ώρα Υπουργός άκουσε από τους επιτελείς του επιτελικού κράτους πως θα πρέπει να επισπεύσει το νομοθετικό του έργο. Στον κυβερνητικό προγραμματισμό το Υπουργείο του είχε δύο νομοσχέδια για τη Βουλή. «Θα τα χωρέσεις όλα σε ένα και θα πρέπει να τα έχεις ψηφίσει το αργότερο μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου» του είπαν και τον έζωσαν τα φίδια. Το συμπέρασμα είναι ότι στο Μαξίμου θέλουν να είναι έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο.
Σύγκρουση Γαλλίας -Γερμανίας για το μεταναστευτικό
Την ώρα που στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τον Κασιδιάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμο να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το μεταναστευτικό.Χθες η Liberationφιλοξένησε ρεπορτάζ γιατην πρωτοβουλία της Γερμανίας να υιοθετήσει μεταναστευτικό νόμο, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους εταίρους της στην ΕΕ, ιδίως τη Γαλλία. Η εφημερίδα επεσήμανε ότι Παρίσι και Βερολίνο, « ενώ είχαν ορκιστεί », ότι θα συντονιστούν καλύτερα, ετοιμάζουν, όσον αφορά τη μετανάστευση, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους κανόνες εισόδου στο έδαφός της καθώς οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι τεράστιες. Το γεγονός όμως έχει ανησυχήσει τις εννιά χώρες με τις οποίες συνορεύει και κυρίως τη Γαλλία.
31 views0 comments
bottom of page