top of page

Μέχρι την Τετάρτη η απόφαση για εκλογές. Η επιχείρηση «αλήθεια» του Μαξίμου

Καλημέρα σας.

Μέχρι Τετάρτη η απόφαση για εκλογές

Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με τις εκλογές. Το πολιτικό σύστημα έχει παγώσει και αν εξαιρέσει κανείς ΚΚΕ , Βελόπουλο και Βαρουφάκη κανένα από τα άλλα δύο κόμματα δεν έχει διανοηθεί να μιλήσει ακόμα για πολιτικές ευθύνες. Ίσως επειδή είναι κόμματα τα οποία κυβέρνησαν κι αυτά; Ίσως. Σε κάθε περίπτωση το τριήμερο εθνικό πένθος εκπνέει σήμερα και σηματοδοτεί πολιτικές εξελίξεις .

Ορόσημο η επανεκκίνηση της Βουλής

Η Βουλή θα επανεκκινήσει τις εργασίες της από Δευτέρα και τα όσα αναμένεται να συμβούν μέχρι την Τετάρτη θα δείξουν και προς τα που θα κινηθεί η κυβέρνηση. Αν δηλαδή θα μείνει σταθερή στον προγραμματισμό για εκλογές στις 9 Απριλίου ή αν τελικά οι εκλογές πάνε πίσω. Εκκρεμεί υποχρεωτικά μέχρι τις 10 Μαρτίου και το υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό. Αλλά περιθώριο για πανηγύρια δεν υπάρχει.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να καθορίσει το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα του προσεχούς διαστήματος. Αν η Διάσκεψη αποφασίσει πυκνό νομοθετικό έργο τότε η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός της για εκλογές σύντομα δεν αλλάζει. Αν το πρόγραμμα είναι χαλαρό τότε η κυβέρνηση μάλλον κλίνει στην απόφαση να πάει πίσω τις εκλογές.

Η αντιπολίτευση στριμώχνει την κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στη Βουλή αναμένεται να είναι ραγδαίες. Εξεταστική επιτροπή δεν προλαβαίνει να γίνει. Μεταξύ μας καλύτερα. Θα μετατρεπόταν σε πανηγύρι με το κάθε κόμμα από όσα κυβέρνησαν να προσπαθεί να καλύψει τη δική του περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί. Οι πληροφορίες από την αντιπολίτευση μιλούν ήδη για καταιγισμό ερωτήσεων στον Πρωθυπουργό, αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.

Επιχείρηση αλήθεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι δεν θα επιχειρήσει συγκάλυψη. Για επιχείρηση -αλήθεια μιλούν. Μένει να το δούμε και στην πράξη. Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν κατάφερε να εξαλείψει παθογένειες που ανέλαβε και αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Παραδέχθηκε -δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς- ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας και παρέπεμψε για απαντήσεις στο προσεχές διάστημα.

Απαισιόδοξα σενάρια για Ουκρανία

Την ώρα που η Ελλάδα πενθεί η Ευρώπη εξακολουθεί να αγχώνεται για τα ενεργειακά και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Figaro ανέφερε τρία σενάρια. Το πρώτο, οι Ουκρανοί καταλαμβάνουν την Αζοφική Θάλασσα το Μάιο-Ιούνιο και επιτίθενται στην Κριμαία. Σενάριο το οποίο προφανώς και δεν θα είναι αποδεκτό από τους Ρώσους και θα σημάνει κλιμάκωση. Το δεύτερο σενάριο, «οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεσή τους γύρω από το Μπαχμούτ, ανακαταλαμβάνουν σταδιακά το Ντόνετσκ και μετά, όπως είναι η στρατιωτική τους λογική, φτάσουν μέχρι την Οδησσό». Σενάριο το οποίο επίσης σημαίνει κλιμάκωση καθώς δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό από τις Η.Π.Α. Τρίτο σενάριο: ένας μακρύς πόλεμος στασιμότητας, «που μας επαναφέρει αναπόφευκτα σε απρόβλεπτες διολισθήσεις». Κοινώς τα πράγματα μόνο αισιοδοξία δεν αποπνέουν.

Συνεχίζεται η ενεργειακή διαμάχη Γαλλίας-Γερμανίας

Στο ενεργειακό πεδίο η κίνηση της Γαλλίας να μπει επικεφαλής πυρηνικής συμμαχίας στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως μια ακόμα πολιτική κίνηση στη συνεχιζόμενη διαμάχη με τη Γερμανία , η οποία καταργεί σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και της οποίας οι διαπραγματευτές τόνισαν ότι η πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια δεν πρέπει να εξισώνεται με την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Κατά τον Observer η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία πιέζουν για βαθιές μεταρρυθμίσεις που βασίζονται σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι λιγότερο προσαρμοστικές και ευέλικτες, αλλά θα μπορούσαν να προστατεύσουν από μαζικές αυξήσεις τιμών. Ωστόσο ομάδα επτά χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία αντιτίθεται σε βαθιά μεταρρύθμιση και έχει προειδοποιήσει να μην αλλάξει το σύστημα πολύ γρήγορα.

Παράλειψη

Εκ παραδρομής χθες δεν αναφέρθηκε στη στήλη το όνομα του συντάκτη της ανάρτησης που επικαλέστηκα για τους σιδηροδρόμους. Ήταν ανάρτηση του δημοσιογράφου Αχιλλέα Χεκίμογλου , ενός ανθρώπου ο οποίος είναι από τους λίγους στη χώρα που γνωρίζει άριστα το πεδίο των συγκοινωνιών.

69 views0 comments
bottom of page