top of page

To εκλογικό σκηνικό μετά τον αποκλεισμό Κασιδιάρη. Nέα δημοσκόπηση και η υποτίμηση του Παναθηναϊκού

Καλημέρα σας,
Νέο εκλογικό σκηνικό
Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη όσο αναμενόμενη κι αν ήταν δημιουργεί εκλογικό πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι χθες. Θυμίζω ότι μέχρι και χθες οι δημοσκόποι μετρούσαν κανονικά το κόμμα Έλληνες με ποσοστά κοντά στο 4%, ενώ άλλοι προσμετρούσαν και την υποεκτίμηση προβλέποντας ακόμα και ποσοστά ύψους 8%. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Το κόμμα Κασιδιάρη δεν είναι διαθέσιμο. Γενικώς, η εκλογική σούπα ανακατεύεται ξανά και όσες δημοσκοπήσεις είχαμε δει μέχρι σήμερα πιθανότατα δεν θα πρέπει να τις λάβουμε υπ’ όψιν μας.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB είπε χθες στην ΕΡΤ ότι από τα ερωτήματα που γίνονταν μέχρι χθες στο ερώτημα τι θα ψηφίζατε αν αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό από την απάντηση Νέα Δημοκρατία. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί και τη μέχρι σήμερα στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψήφισε την τροπολογία κατά Κασιδιάρη θεωρώντας την αντισυνταγματική -ο Άρειος Πάγος πάντως χθες τη θεώρησε εντός συνταγματικού πλαισίου- ενώ όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Ν.Αλιβιζάτος ο ΣΥΡΙΖΑ σαμπόταρε και την απόπειρα κοινού υπομνήματος των τριών μεγάλων κομμάτων στον Άρειο Πάγο.
Μικρό κέρδος από Κασιδιάρη-μεγάλες απώλειες από Κέντρο
Οι νέες δημοσκοπήσεις , χωρίς Κασιδιάρη, χωρίς Εμφιετζόγλου- Μπογδάνο, χωρίς Λατινοπούλου και χωρίς Νικολόπουλο θα έχουν πλέον τεράστιο ενδιαφέρον. Το νέο τοπίο προδιαγράφεται εντελώς διαφορετικό. Μια πρώτη, άμεση ανάλυση λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επωφεληθεί ένα μικρό ποσοστό από ψηφοφόρους Κασιδιάρη οι οποίοι βλέπουν τον Μητσοτάκη ως υπεύθυνο για τον αποκλεισμό του κόμματος τους ωστόσο με τη στάση του αυτή δύσκολα μπορεί πλέον να προσμένει κάτι από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, στην οποία κυριαρχεί το Κέντρο.
Σφοδρή επίθεση Αλιβιζάτου σε Τσίπρα
Ήταν χαρακτηριστική χθες η δριμύτητα της επίθεσης του καθηγητή Αλιβιζάτου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλιβιζάτος χαρακτήρισε μικρόψυχο το επιχείρημα Τσίπρα ότι δεν έστειλα υπόμνημα κατά Κασιδιάρη επειδή δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή είπε όμως και κάτι άλλο. Ότι αυτά που ανέφερε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοβαρά πράγματα. Με δεδομένο ότι ο Αλιβιζάτος θεωρείται και ως “καθοδηγητής” του χώρου όλα δείχνουν ότι αυτό το κοινό θα κατευθυνθεί προς Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.
Δημοσκόπηση
Χθες μια ακόμα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για το Attica TV απλώς επιβεβαίωσε ότι η Ν.Δ επέστρεψε στα προ Τεμπών επίπεδα. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τρεις μονάδες έναντι μιάμιση μονάδας που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο 31,5% καταγράφηκε η Ν.Δ , στο 27% ο ΣΥΡΙΖΑ και στο 9,5% το ΠΑΣΟΚ. Συνυπολογίζοντας την αποχή και λοιπούς παράγοντες όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αρχίζουν να συμφωνούν πως η Ν.Δ θα κινηθεί κοντά στο 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 30%.
Το Μαξίμου υποτίμησε τον Παναθηναϊκό
Όλα τα είχαν στο Μαξίμου τα μπλεξίματα με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό τους έλειπαν. Όπως στρώνει καθένας κοιμάται. Και στο ζήτημα της παραχώρησης του ΟΑΚΑ η κυβέρνηση τα έχει κάνει ρόιδο υποτιμώντας το ζήτημα. Κι ενώ χθες ήταν να ολοκληρωθεί η τυπική έγκριση της παραχώρησης από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό, με βάση την ψηφισμένη από τη Βουλή τροπολογία, προέκυψε εμπόδιο λόγω εμπλοκής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας.
Στον Παναθηναϊκό επιμένουν πως έχουν στοιχεία για δάκτυλο Αυγενάκη στο νέο εμπόδιο. Κάποιοι μίλησαν και για τηλεφώνημα του Υφυπουργού την ώρα της συνεδρίασης. Η συνεδρίαση ορίστηκε για σήμερα αλλά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος - η σχέση του οποίου με την κυβέρνηση δεν ήταν κακή- είναι έτοιμος να δώσει σήμα για να κατεβεί ο κόσμος στους δρόμους. Από όσο μπορώ να γνωρίζω και οι συνδεσμίτες του Παναθηναϊκού είναι έτοιμοι αν το θέμα δεν ολοκληρωθεί σήμερα. Τα είπαμε . Όπως έστρωσαν στην κυβέρνηση θα κοιμηθούν. Είναι εκπληκτικό πάντως πως η Πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει νόμο που η ίδια ψήφισε πρόσφατα.
74 views0 comments
bottom of page