Ο Ερντογαν και το πλαφόν εισόδου στη Βουλή. Οι σκέψεις για αλλαγές σε Υπουργεία και η ΑΟΖ της Λιβύης
Ο Ερντογάν αλλάζει τους εκλογικούς κανόνες
Καλημέρα σας,
Κρατήστε το. Όσο η Τουρκία θα συντηρεί την προκλητική ρητορική, πολύ δε περισσότερο αν αυτή εξελιχθεί και σε ένταση στο πεδίο τόσο περισσότερο θα πληθαίνουν οι πιθανότητες αύξησης του ποσοστού το οποίο θα πρέπει να πιάσει ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή. Κι από το 3% μπορεί να δείτε ξαφνικά καμιά διάταξη να πηγαίνουμε στο 5%.
Σκέψεις για αλλαγές
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει τσεκάρει τουλάχιστον τρία Υπουργεία τα οποία πλέον δεν …περπατάνε. Είτε λόγω κακών σχέσεων των μελών της πολιτικής ηγεσίας είτε λόγω ανεπάρκειας των στελεχών. Με αυτές τις σκέψεις μην αποκλείεται σύντομα αλλαγές. Κι επειδή ανασχηματισμός -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- δεν θα γίνει, οι αλλαγές και οι μετακινήσεις θα γίνουν χαμηλότερα. Σε θέσεις γραμματέων. Εκεί που είναι και πιο εύκολες.
Περίεργα ευρήματα στη λίστα χειρουργείων του Παίδων
Στην απόφαση να ζητήσει εκκαθάριση της λίστας τακτικών χειρουργείων από ένας προς ένα τα νοσοκομεία της χώρας καταλήγει το Υπουργείο Υγείας. Αιτία τα περίεργα ευρήματα που προέκυψαν από την ημιεκκαθάριση της λίστας χειρουργείων στο Παίδων. Πρώτο και περίεργο ότι ο αριθμός 2.925 χειρουργεία σε αναμονή – ο ίδιος ο Υπουργός τον επικαλέστηκε- δεν ισχύει καθώς πολλές επεμβάσεις έχουν ήδη γίνει είτε εντός είτε εκτός δημοσίου και δεν εκκαθαρίστηκαν. Το δεύτερο περίεργο, το οποίο προέκυψε είναι ότι ένα ποσοστό περίπου 10% των περιστατικών που ήταν στη λίστα χειρουργήθηκαν τελικά ως έκτακτα περιστατικά. Αυτό που αναζητά τώρα το Υπουργείο είναι αν όντως υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας κάποιων ή αν κάποιοι γιατροί -άγνωστο γιατί- αποφάσισαν ότι τα περιστατικά θα μπουν εκτάκτως στο χειρουργείο.
Πόλεμος με τους γιατρούς
Σε κάθε περίπτωση ο Πλεύρης μετά τις πολυεθνικές του φαρμάκου -οι ελληνικές είναι λίγο πολύ happy- αποφασίζει να ανοίξει μέτωπο και με τους ιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων. Κι αν τελικά πάρει την απόφαση και δώσει τη λίστα χειρουργείων σε ιδιώτες εκεί να δείτε. Πόλεμος κανονικός. Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι ο Υπουργός Υγείας δεν προχωρά αν δεν έχει έγκριση από το Μαξίμου.
Συναγερμός στο ΥΠΕΞ λόγω Λιβύης
Συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς έφτασε η πληροφορία ότι τουρκική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξιδεύει στην Τρίπολη της Λιβύης για την υπογραφή συμφωνιών , οι οποίες επί της ουσίας θα παραχωρήσουν τη Λιβυκή ΑΟΖ στην Τουρκία για αποκλειστική έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν η είδηση επαληθευτεί σήμερα, το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Όχι μόνο γεωπολιτικό. Στη Λιβύη δραστηριοποιούνταν και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν πολλές ελληνικές τεχνικές εταιρείες. Αν η Λιβύη κάνει τέτοιο βήμα εναγκαλισμού με την Τουρκία τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο.
***
Σημειώνω ότι πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επί της ουσίας αποκαλύψει ότι εμείς είχαμε ενημερώσει τους συμμάχους μας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά αποτέλεσμα μηδέν.
Οριστική ρήξη Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ
Στη συνέντευξή του στους SUNDAY TIMES χθες ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση των υποκλοπών λέγοντας χαρακτηριστικά : Αν κάποιος ήθελε να προκαλούν προβλήματα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει πετύχει. Η φράση ερμηνεύθηκε ως η οριστική ρήξη ανάμεσα σε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Όσοι πάντως ήμασταν στη Βουλή την Παρασκευή κατά την κατάθεση Ανδρουλάκη δεν περιμέναμε τους Sunday Times. O Ανδρουλάκης με ξεκάθαρο τρόπο εξέφρασε δύο απόψεις: 1) Ότι ο Μητσοτάκης ήξερε και 2) ότι κάποιοι έχουν κρατήσει το υλικό της παρακολούθησης και θα το χρησιμοποιούν .
Κανονικότητα
Αγιασμός σήμερα στη Βουλή καθώς αρχίζει η τέταρτη και τελευταία κοινοβουλευτική σύνοδος , η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές. Είναι η πρώτη φορά μετά την περίοδο 1996-2000 και 2000- 2004 που δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περίοδοι καταφέρνουν να φτάσουν στην τέταρτη και τελευταία σύνοδο χωρίς η Βουλή να έχει διαλυθεί νωρίτερα. Το λες και επιστροφή στην κανονικότητα μετά την ταραχώδη οκταετία 2007-2015. Να δούμε τι μήνυμα θα στείλει και ο Αρχιεπίσκοπος.
