top of page

Το πολύ δύο κάλπες θέλουν οι Βρυξέλλες. Οι μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις και η εξαφανισμένη φυσούνα

Καλημέρα σας,
Το μήνυμα των Βρυξελλών
Το σενάριο τρίτης κάλπης στην Ελλάδα απασχόλησε εντόνως και τις Βρυξέλλες. Και μόνο στη σκέψη να βρεθεί μια χώρα όπως η Ελλάδα σε ακυβερνησία για πάνω από τέσσερις μήνες (διαβάστε σχετικά στα Μυστικά της Κάλπης στο News & Analysis) προκαλεί εφιάλτες όχι μόνο στις Βρυξέλλες ως κέντρο αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα στη Φινλανδία , το φάντασμα της ακροδεξιάς φουντώνει και οι περισσότεροι θεωρούν ότι μια τρίτη κάλπη θα φέρει μεγαλύτερη αναταραχή. Εξ ου και τις τελευταίες ημέρες οι Βρυξέλλες έχουν φροντίσει να φτάσει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στην Ελλάδα πως τρίτες εκλογές δεν θα αντιμετωπίζονταν και με μεγάλη ευχαρίστηση. Μη σας πω ότι θα ήθελαν από την πρώτη κάλπη με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Παρέμβαση; Παρέμβαση.
Ακόμα πιο πίσω οι καθαρές δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκόποι συνιστούν ακόμα μεγαλύτερη υπομονή προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πεδίο των μετρήσεων. Από εκεί που λέγαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να μπει ο Απρίλιος για να δούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια που κάθεται η μπίλια, χθες ο Δημήτρης Μαύρος της MRB υποστήριξε ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει στις δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα.

Οριστική πόρτα στο δάνειο με ελβετικό φράγκο
Κανένα περιθώριο ελπίδας για ειδική ρύθμιση όσον αφορά στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο δεν άφησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης . Μιλώντας στη Βουλή είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους οικονομικές συναλλαγές οριζόντια παρά μόνο όταν προκύπτει θέμα ευαλωτότητας συναλλασσομένων.
Αντικυβερνητική συναυλία
Το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη. Βγήκαν και πολιτικά συμπεράσματα. Θα αρχίσω με τη συναυλία, ας την πούμε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Παρά το ότι τέτοια πρόθεση δεν προκύπτει, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση για fake news, ας την πούμε έτσι για να συνεννοηθούμε. Την παρακολούθησα για αρκετή ώρα από ψηλά και όντως η συναυλία συγκέντρωσε πάρα πολύ κόσμο. Τώρα αν χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε για να ακούσει τραγούδια ή συγκεντρώθηκε για το νερό μικρή σημασία έχει. Το κάλεσμα στη συναυλία είχε ξεκάθαρα αντικυβερνητικό τίτλο και αυτό είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Η Ν.Δ πληρώνει τον Ζέρβα
Όλα τα παραπάνω οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη φθορά της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης . Διαπίστωσα ότι η φθορά δεν οφείλεται στον λόγο που φαντάζονται οι περισσότεροι , δηλαδή σε άνοδο Βελόπουλου και απώλειας των δεξιών. Ο βασικός λόγος είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν αποδεικνύεται καλός δήμαρχος. Τα παράπονα είναι πολλά και η Νέα Δημοκρατία πληρώνει την απόφαση του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη να τον στηρίξει στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών του 2019. Σαν ο Ζέρβας να τραβάει προς τα κάτω τη Ν.Δ.

Μια φυσούνα ρε παιδιά
Θα κλείσω με μια ιστορία η οποία δεν είναι αμιγώς πολιτική αλλά ενδεικτική του που βρισκόμαστε. Η Ελλάδα -λέει ότι- οδεύει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλά χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Μακεδονία ο κόσμος έβαζε εφημερίδες, και περιοδικά πάνω από το κεφάλι του για να προφυλαχθεί από τη βροχή . Δεκάδες επιβάτες της πτήσης της Aegean προς Αθήνα , μητέρες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι περπατούσαν και ανέβαιναν σκάλες υπό δυνατή βροχή επειδή στο αεροδρόμιο που ανακαίνισε πρόσφατα η FRAPORT και στο οποίο εκείνη την ώρα δεν υπήρχε και καμιά τρομερή κίνηση δεν υπήρχε μια φυσούνα για να μπει ο κόσμος με ασφάλεια στο αεροσκάφος.

53 views0 comments
bottom of page