top of page

Τα τηλεφωνήματα για τη Novartis και o Τσιάρας που δεν θα γίνει Παπαγγελόπουλος

Έσπασαν τα τηλέφωνα


Καλημέρα σας,

Η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς ειδικού δικαστηρίου. Για την ακρίβεια όλο το Σαββατοκύριακο τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου συνομιλούσαν τηλεφωνικά με τους βουλευτές οι οποίοι ήταν μέλη στην προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προσπαθώντας να ζυγίσουν το βούλευμα παραπομπής του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης. Προσέξτε. Όχι για να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ την άποψη του οποίου θεωρούν αβάσιμη πολιτικά και δικονομικά αλλά για να δουν αν η εξέλιξη της Παρασκευής μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικό μέτωπο από τους δυσαρεστημένους του σαμαρικού στρατοπέδου.


Υπό πίεση οι σαμαρικοί


Παρά τα όσα ακούγονται δεξιά κι αριστερά είναι δεδομένο πως στο σαμαρικό στρατόπεδο δεν είναι η οργή το συναίσθημα που κυριαρχεί. Θα έρθει κι αυτή προφανώς αλλά προς το παρόν κυριαρχεί η απορία. Πως δηλαδή είναι δυνατόν η εισαγγελική πρόταση να απορριφθεί εντελώς από το δικαστικό συμβούλιο. Το αν θα έρθει η δυσαρέσκεια κατά του Μαξίμου και αν θα υπάρξει αντίδραση μένει να τι δούμε. Το δυσκολότερο είναι ότι αυτά που λένε ιδιωτικώς για τις ευθύνες του Μαξίμου δεν μπορούν να τα πουν δημοσίως. Αλλά τώρα εν μέσω θέρους και σε προεκλογική περίοδο τα περιθώρια όποιας αντίδρασης είναι περιορισμένα. Τι να κάνουν; Να καταψηφίσουν νομοσχέδιο; Να ανεξαρτητοποιηθούν; Να μην κατεβούν στις εκλογές; Δύσκολα τα βλέπω.


Η δήλωση Οικονόμου

Αρχικώς στη Νέα Δημοκρατία υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια και για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι βιάστηκε. Πρώτον είναι προφανές ότι ο Οικονόμου δεν ξύπνησε και είπε να εκδώσει ανακοίνωση. Προηγήθηκε συνεννόηση πολλών. Δεύτερον και κυριότερον κάποιοι βουλευτές με μηνύματα στο Μαξίμου υποστήριξαν ότι η δήλωση ήταν σωστή και έπρεπε να υποστηριχθεί από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή για την υπόθεση Novartis.


«Δεν θα γίνει Παπαγγελόπουλος»


Μέσα σε όλα τα παραπάνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αντίδραση του περιβάλλοντος Τσιάρα σε κάποιους ψιθύρους που ακούστηκαν περί παρέμβασης. Ένας καλός ωτακουστής μου, άκουσε το εξής: «Και τι ήθελαν δηλαδή να κάνει ο Τσιάρας ; Αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Παπαγγελόπουλος; Ε δεν θα τα κάνει ποτέ. Ας το καταλάβουν». Το μόνο στοιχείο που μπορώ να σας δώσω είναι ότι ακούστηκε σε γάμο του Σαββατοκύριακου.


Αρχές Οκτωβρίου τα Ειδικά Δικαστήρια


Πάμε τώρα και στα χρονοδιαγράμματα. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε τα βουλεύματα παραπομπής Νίκου Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο. Εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η κλήρωση για τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου και από εκεί σε διάστημα 40 έως 60 ημερών θα αρχίσουν παράλληλα και οι δύο δίκες. Αρχές Οκτωβρίου να τα υπολογίζετε εκτός αν προκηρυχθούν εκλογές οπότε όλα θα αρχίσουν αφού προκύψει η νέα Βουλή.

***

Είναι κι αυτό ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Θα θελήσει ο Μητσοτάκης να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι του χρόνου με δυο πρώην Υπουργούς του σε ειδικό δικαστήριο ή θα τις προκηρύξει νωρίτερα;

***

Δικαστικοί κύκλοι επεσήμαιναν πάντως χθες ότι η άποψη που καλλιεργείται πως η μη παραπομπή Τουλουπάκη σημαίνει και ενοχοποίηση των δέκα είναι εκτός δικονομικής λογικής. Πολύ δε περισσότερο όταν η ίδια αρχειοθέτησε τις υποθέσεις των περισσοτέρων.


Κρίσιμη Τετάρτη


Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. Θεωρείται δεδομένο ότι θα προκληθεί από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να απαντήσει και για την εκλογολογία. Αν και την Τετάρτη, 7 Ιουλίου ξεκόψει το σενάριο τότε θεωρείται ότι οι πρόωρες εκλογές θα φύγουν από το τραπέζι και θα αρχίσουμε να συζητάμε για θερινό ανασχηματισμό. Θα το ξεκόψει όμως;105 views0 comments
bottom of page