top of page

Αριθμητική λύση κυβερνησιμότητας από την πρώτη κάλπη. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους των εκλογών

Καλημέρα σας,
Συνεχίζει να ανεβαίνει η Ν.Δ
Σαφές προβάδισμα και προσέγγιση ποσοστών τα οποία στη δεύτερη κάλπη δίνουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία έδειξε χθες η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Το εκλογικό βαρόμετρο της Metron έδειξε ξεκάθαρη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας εκτιμώντας της το εκλογικό της ποσοστό στο 35,4% . Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε στο 27,7%, το ΠΑΣΟΚ 10,7% ενώ ενδιαφέρον είχε και το ότι η Ελληνική Λύση για πρώτη φορά φλερτάρει τόσο έντονα με το 3% καθώς εκτιμήθηκε στο 3,2%. Σύμφωνα με πληροφορίες το εύρος που μπορεί να κινηθεί η Ν.Δ φτάνει στο ανώτατο στο 38%. Με τέτοιο ποσοστό στη δεύτερη κάλπη η αυτοδυναμία είναι βέβαιη.

Δυνατότητα κυβερνησιμότητας από την απλή αναλογική
Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης ήταν ότι για πρώτη φορά αρχίζει να διαφαίνεται έστω αριθμητικά λύση κυβερνησιμότητας από την κάλπη της απλής αναλογικής. Προκύπτει καθώς το άθροισμα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (121) και του ΠΑΣΟΚ (36) δίνει 157 βουλευτές, αριθμός ο οποίος ακόμα και για δικομματική κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Αν αυτό επιβεβαιωθεί είναι δεδομένο ότι αρκετοί παίκτες της αγοράς θα πιέσουν τα δύο κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η δεύτερη κάλπη.
Μετατοπίζεται το κέντρο βάρους των εκλογών
Το βέβαιο είναι πως όπως όλα δείχνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εκλογών φεύγει από το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος και μετατοπίζεται στο αν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν από την κάλπη της απλής αναλογικής. Θυμίζω ότι είναι εκλογικό σύστημα το οποίο αμφότεροι καταψήφισαν. Θα παίξουν πολλά ρόλο . Κυρίως το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο Μητσοτάκης φτάσει σε ποσοστά 35 και άνω θεωρείστε δεδομένο ότι θα επιλέξει δεύτερες εκλογές ώστε να αυξήσει και τουλάχιστον κατά 30 τον αριθμό των βουλευτών του. Πιθανότατα θα βρει και δικαιολογία για το διαζύγιο στην επιμονή Ανδρουλάκη για άλλον Πρωθυπουργό από τον Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αιτιολόγηση για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης πιθανότατα θα ενέχει και πολιτικό κόστος για κάποιον.

Εμπιστοσύνη μόνο από Ν.Δ
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας προφανώς τα θετικά για τη Νέα Δημοκρατία ευρήματα της δημοσκόπησης απέκλεισε χθες κάθε ενδεχόμενο να στηριχθεί η κυβέρνησή του σε ψήφος εμπιστοσύνης βουλευτών οι οποίοι δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Έκλεισε έτσι με αυτό τον τρόπο και τα όποια σενάρια “αποστασίας”. Αν μάλιστα προκύψει σενάριο πεντακομματικής Βουλής τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη θα είναι πιθανότατα κάτω και από το 38%.
Ο μοναχικός δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ
Πριν από λίγες ημέρες ( SKETCH_27/4/2023 ) από εδώ γράψαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αφ’ης στιγμής δεν βγαίνουν τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης θα αλλάξει στρατηγική και θα αρχίσει να επιτίθεται κατά πάντων προκειμένου να συσπειρώσει το κόμμα του. Η επιβεβαίωση ήρθε από τη χθεσινή του συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. Μερικά μόνο από όσα είπε: “Δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα ο Ανδρουλάκης, να διαβάσει ιστορία ο Κουτσούμπας, ο Βαρουφάκης σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα «ηχογραφούσε τα Eurogroup» και «προσπαθούσε να γράψει ένα βιβλίο και μια ταινία, για να βγάλει τον εαυτό του ήρωα». Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον τραβά σε μοναχικό δρόμο.
Τα σενάρια για Πρόεδρο Βουλής.
Ακούγονται ήδη πολλά ονόματα γυναικών ως υποψήφια για τη θέση Προέδρου Βουλής την επόμενη περίοδο. Το κρατώ. Όπως κρατώ και την αισιοδοξία των συνεργατών του Κ.Τασούλα πως ο Πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του.
Από την ανεκτική στη μαχόμενη δημοκρατία
Έστω και μια ημέρα καθυστέρηση δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Ακόμα σημαντικότερο από αυτόν καθ’αυτό τον αποκλεισμό, είναι ότι για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση ο Άρειος Πάγος προέβη σε ουσιαστική κρίση περί λειτουργίας ενός κόμματος υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όποιος διάβασε καλά το σκεπτικό κατάλαβε ότι η απόφαση λίγο είχε να κάνει με την ψηφισμένη τροπολογία, για την οποία μάλιστα έγινε και τόσος ντόρος. Το σκεπτικό δεν βασίστηκε τόσο στην καταδικαστική απόφαση αλλά στη δράση του Κασιδιάρη. Από την απόφαση του ’74 για ανεκτική δημοκρατία περάσαμε σε μια νύχτα στη μαχόμενη. Ελάχιστοι το κατάλαβαν. Ίσως μελλοντικές ανάλογες αποφάσεις να τους κάνουν να καταλάβουν καλύτερα τι έγινε προχθές.
54 views0 comments
bottom of page