top of page

Ο εφιάλτης του Μαξίμου, οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές και η πρώτη σύγκρουση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη

Στον μικρόκοσμό μας


Καλημέρα σας,

Την ώρα που η πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα στην Ελλάδα ζει στον μικρόκοσμο της και ασχολείται με τον Παπαγγελόπουλο και την Τουλουπάκη, η απειλή της Ρωσίας για πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προκαλεί νέους εφιάλτες στο Μαξίμου.


Συσκέψεις για τον πληθωρισμό


Από το πρωί της Παρασκευής έγιναν απανωτές συσκέψεις των μελών του επιτελικού και οικονομικού επιτελείου. Κύριο ζήτημα ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε σε μεγέθη που το Μαξίμου δεν περίμενε και τα δημοσιονομικά δεδομένα που η αύξηση αυτή προκαλεί στην ελληνική οικονομία. Όπως πληροφορούμαι ο Πρωθυπουργός είναι εντόνως προβληματισμένος για τον πληθωρισμό.


Πονοκέφαλος το «πάγωμα» της οικονομίας

Στο Μαξίμου ζυγίζουν τα πάντα. Είναι προφανές. Τι πληροφορήθηκα πως ειπώθηκε χαρακτηριστικά;: «Μήπως τελικά οι πρόωρες εκλογές προκαλέσουν τελικά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα έλυναν;». Όποιος το είπε δεν έχει άδικο. Γιατί καλή η νωπή λαϊκή εντολή -αν προκύψει- για να βγει ο χειμώνας αλλά αντέχει η οικονομία το φθινόπωρο ένα «πάγωμα» 70 ημερών λόγω εκλογών;


Μαυρίλα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Η ρωσική απειλή για διακοπή παροχής φυσικού αερίου φαίνεται πως είναι απολύτως ρεαλιστική. Εξ ου και η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως έμαθα το κλίμα δεν ήταν και ό,τι πιο ευχάριστο. Γιατί ναι μεν η χώρα προσπαθεί να βρει λύσεις και να μην καταλήξει στον εφιάλτη της διακοπτόμενης παροχής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά -κοινώς δελτίο- ωστόσο εκεί που κατέληξε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας με τους συνεργάτες του είναι ότι αν η Ρωσία κάνει την απειλή πράξη σε κάθε περίπτωση οι τιμές ενέργειας θα εκτιναχθούν ακόμα υψηλότερα.

Εφιάλτης η έλλειψη LNGΑμέσως μετά τη σύσκεψη χθες ο κ. Σκρέκας πήγε στη Βουλή και από εκεί είπε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον το οποίο αφορά στο LNG. Ότι η χώρα διπλασίασε τον αποθηκευτικό χώρο στη Ρεβυθούσα και ότι προφανώς αν υπάρξει διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα παραλαμβάνουμε υγροποιημένο LNG. Έθεσε ωστόσο μια παράμετρο η οποία μοιάζει εφιαλτική. Αντιγράφω από τα πρακτικά: «Υπάρχει και μια προϋπόθεση, ότι το LNG στο διεθνές στερέωμα θα είναι διαθέσιμο». Κάπως έτσι μπαίνει άρον άρον στο σύστημα και ο λιγνίτης με την ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5.


Στην έδρα Ανδρουλάκη η πρώτη

«σύγκρουση» με Μητσοτάκη


Σήμερα στις 11:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος θα απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και αμέσως μετά θα δεχθεί ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ευρω-ομάδων. Όποιος τα καταφέρει ας παρακολουθήσει live. Θα δει την πρώτη σύγκρουση Μητσοτάκη -Ανδρουλάκη, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ είναι αυτός που θα απευθύνει ερώτηση στον Έλληνα Πρωθυπουργό εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Επίσης ενδιαφέρον, ότι από πλευράς Αριστεράς αυτός που θα απευθύνει ερώτημα είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

***Οι εχθροί της Νίκης


Χθες ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το νομοσχέδιο που πάει στη Βουλή για τα ΑΕΙ. Πληροφορούμαι ότι η Κεραμέως δέχεται και εσωκομματικά πυρά και μάλιστα από «συντρόφους» στην ίδια εκλογική περιφέρεια, οι οποίοι λειτουργούν ως συγκεντρωσιάρχες δυσαρεστημένων πανεπιστημιακών. Μέχρι και για διάθεση «γαλάζιου» γραφείου στα βόρεια προκειμένου εκεί να γίνονται οι συναντήσεις των αντιδρώντων μελών ΔΕΠ κατά του νομοσχεδίου έμαθα. Δυστυχώς για αυτούς στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα βγει μπροστά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οπότε …

***

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε μακρά συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη. Προφανώς και δεν έγινε τυχαία , προφανώς και είχε μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση και για τα εσωκομματικά.

***

Γίνεται χαμός στις εταιρείες δημοσκοπήσεων με τις μετρήσεις που παραγγέλνουν για τον εαυτό τους οι υποψήφιοι βουλευτές. Σύντομα θα σας έχω νέα. Πρωτευουσιάνικα.

***
143 views0 comments
bottom of page