top of page

Οδεύει στη Βουλή η ρύθμιση για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Τα παραλειπόμενα της K.O της Ν.ΔΠρος τη Βουλή η οδηγία για προστατευόμενους μάρτυρες

 

Καλημέρα σας,


Αναρτήθηκε στη διαβούλευση και παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή το κυρωτικό νομοσχέδιο της οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ειδικά σε θέματα παραβίασης κοινοτικού δικαίου είτε από φυσικά πρόσωπα είτε από εταιρείες. Είναι το νομοσχέδιο, το οποίο όταν το είχε παρουσιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο υπουργικό συμβούλιο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τη σαμαρική πτέρυγα της Ν.Δ, η οποία με νωπές τις μνήμες της Novartis φώναζε για την προστασία «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Στο πεδίο εφαρμογής επιχειρήσεις και τράπεζες

Αν πάντως κάτι έχει ενδιαφέρον είναι ότι το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την παροχή προστασίας σε μάρτυρες που αποκαλύπτουν πληροφορίες είναι εκτεταμένο και σε αυτό εμπίπτουν όλες σχεδόν οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ε.Ε συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

***

Αναφέρεται ρητά στην οδηγία ότι μεταξύ άλλων η προστασία θα μπορεί να παρέχεται σε πρόσωπα που δίνουν πληροφορίες για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου σε τομείς δημόσιων συμβάσεων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προϊόντων και αγορών, καθώς και της πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας κλπ.

***

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ονομαστική αναφορά στα πρόσωπα που μπορούν να τύχουν προστασίας αν δώσουν πληροφορίες και είναι εργαζομένοι, σύμβουλοι , μέτοχοι αλλά και τα πρόσωπα που ανήκουν στο διοικητικό, διαχειριστικό ή εποπτικό όργανο μιας επιχείρησης, περιλαμβανομένων μη εκτελεστικών μελών, καθώς και εθελοντών και αμειβόμενων ή μη αμειβόμενων ασκουμένων. Προβλέπεται μάλιστα η απαγόρευση κάθε μορφής αντιποίνου (π.χ απόλυση) σε βάρος προσώπου που θα αποκαλύψει πληροφορίες στις Αρχές.

Πότε θα βγαίνει η κουκούλα

Το κείμενο πάντως το οποίο θα πάει στη Βουλή δημιουργεί ένα «ελαστικό» πλαίσιο για τους καταγγέλλοντες. Κι αυτό γιατί χαρακτηριστικά αναφέρει η ταυτότητα του αναφέροντος , δηλαδή του καταγγέλλοντος (αγγλιστί whistleblower) μπορεί να αποκαλύπτεται όχι μόνο σε περιπτώσεις που απαιτείται από το ενωσιακό ή το εθνικό δίκαιο αλλά και για τη διασφάλιση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του αναφερομένου. Κι όπου αναφερόμενος μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο όπως στην περίπτωση των δέκα της Novartis είτε εταιρεία . Και φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση σε πολιτικό επίπεδο η πλευρά Σαμαρά ικανοποιείται από την αναφορά.

Επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι 2.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ολοταχώς προς επιστροφή στην εργασία τους οδεύουν οι 2.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Παρά το γεγονός ότι η θέση σε αναστολή εργασίας ισχύει μέχρι 31/12/2022 το Μαξίμου καταλήγει στην απόφαση να τους επιστρέψει νωρίτερα. Μεταξύ αυτών περίπου 300 ιατροί, 700 νοσηλευτές και 1.000 άτομα διοικητικό προσωπικό. Ανέφερα το Μαξίμου διότι εκεί ελήφθη η απόφαση και όχι από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη , ο οποίος έχει εκπεφρασμένη άποψη ότι έπρεπε να απολυθούν.

Δυσαρέσκεια Μαξίμου για αλαζονεία Υπουργών και βουλευτών

Βουλευτής , μου χαρακτήρισε ως «γεμάτη» τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Τα είχε όλα. Και γκρίνια , και κριτική και αποθέωση του Πρωθυπουργού και απ’όλα. Προσωπικά, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του γραμματέα της Κ.Ο Γιάννη Μπούγα σε φαινόμενα αλαζονείας και προκλητικών συμπεριφορών. Μαθαίνω ότι αφορμή στάθηκαν τόσο οι πρόσφατες δηλώσεις Πέτσα όσο και τα μαντάτα που έφτασαν στο Μαξίμου για «εξαλλοσύνες» βουλευτών , τόσο το καλοκαίρι όσο και στη ΔΕΘ.

Η απουσία Καραμανλή και η οργή καραμανλικού βουλευτή

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έλειπαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το πιο ισχυρό πλήγμα για τους δύο είναι ότι δεν έδωσε και κανείς ιδιαίτερη σημασία. Κι όχι μόνο. Καραμανλικός βουλευτής γύριζε έξω φρενών στο περιστύλιο και φώναζε: «Εγώ θα πάω να του τα πω. Με αυτά που κάνει τους πρώτους που πλήττει είναι εμάς τους καραμανλικούς υποψηφίους. Οι δικοί μας σταυροί θα χαθούν και δεν θα ξαναβγούμε». Δεν έχει κι άδικο.

Παραλειπόμενα

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Λοβέρδος τα έχωσε σε εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς. «Τους κάνετε Υπουργούς και αυτοί χρησιμοποιούν την υπουργική καρέκλα για να γίνουν βουλευτές» είπε. Ο Πρωθυπουργός έδειξε μάλιστα να συμφωνεί λέγοντας ότι οι Υπουργοί δεν θα πρέπει να κάνουν περιοδείες και εκδηλώσεις μόνο στην περιφέρειά τους. «Έχει κι άλλες περιφέρειες η χώρα» είπε.

***

Ο Γιώργος Βλάχος είπε καλή η μεγάλη πολιτική αλλά οι Υπουργοί θα πρέπει να ρίξουν και λίγο το βάρος στην καθημερινότητα. Έριξε κι ένα καρφάκι όχι μόνο σε Υπουργούς αλλά και σε βουλευτές: Σήμερα -είπε- με την ευκαιρία των γενεθλίων της Ν.Δ καλό θα είναι οι νέοι συνάδελφοι να διαβάσουν και την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος για να δουν τι λέει. Γιατί εμείς οι παλιοί την ξέραμε απ’έξω» . Είπε.

***86 views0 comments
bottom of page