top of page

Σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού -χωρίς Ν.Δ- για προανακριτική Τεμπών

Καλημέρα σας,
Εν αναμονή των δημοσκοπήσεων
Η εκλογική σούπα ανακατεύεται μετά το δυστύχημα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη αναμένονται εντός της εβδομάδας. Αν ούτε αυτές δείξουν φθορά της κυβέρνησης θα μιλάμε για το όγδοο θαύμα του κόσμου. Η αντιπολίτευση μετά τις υποκλοπές βλέπει ένα ακόμα ζήτημα να την ενώνει. Την τυχόν ποινική ευθύνη μελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δυστύχημα. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε χθες να ζητήσει από τα κόμματα να δεσμευτούν ώστε στην επόμενη Βουλή να γίνει μια οιονί εξεταστική επιτροπή, η οποία θα αναζητήσει να μάθει τι συνέβη τα τελευταία 20 χρόνια στους σιδηροδρόμους.

Νέα κυβέρνηση Τζανετάκη;
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα για την κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες αν ακούσετε τον Κουτσούμπα, τον Βελόπουλο και τον Βαρουφάκη να αναφέρονται στο δυστύχημα είναι σαν να ακούτε το ίδιο πρόσωπο. Στο μυαλό κάποιων αρχίζει ήδη να στριφογυρίζει η ιδέα μιας κυβέρνησης τύπου Τζανετάκη, δηλαδή μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων πλην Νέας Δημοκρατίας με μοναδικό στόχο να συστήσει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή για τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Γιατί τώρα
Γιατί τώρα, ενώ με το νέο Σύνταγμα δεν υπάρχει σύντομη παραγραφή; Πρώτον γιατί το σενάριο το ευνοούν οι εκλογές της απλής αναλογικής ακόμα κι αν η Ν.Δ είναι πρώτη. Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία και με τη συμμετοχή των υπολοίπων οι αριθμοί βγαίνουν για μια τέτοια κυβέρνηση . Στη δεύτερη κάλπη πιθανώς ούτε οι αριθμοί θα βγαίνουν και αν υπάρχει και Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θεωρείται απίθανο να κάνει προανακριτική για δικό της Υπουργό. Και δεύτερον γιατί όπως έγραφε ο Μπεκαρία στο «Περί εγκλημάτων και ποινών» , η τιμωρία θα πρέπει να είναι χρονικά εγγύς στο έγκλημα. Κοινώς αν αφήσουν την επόμενη κοινοβουλευτική χωρίς ποινική έρευνα πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι αργότερα.
Είναι προφανές ότι αν το σενάριο , το οποίο ήδη προωθείται από τους «σκληρούς» των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιβεβαιωθεί τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά.
Μητσοτάκης: «Δεν μου μιλάει κανείς για εκλογές»
Το απόγευμα της Παρασκευής έγιναν διευρυμένες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή αρκετών Υπουργών. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι όποιον μιλούσε για εκλογές ο Πρωθυπουργός τον πετούσε έξω από τη σύσκεψη. Πληροφορούμαι ότι η φράση ειπώθηκε μεν καθ’υπερβολή απηχεί όμως την αλήθεια. «Εδώ δεν μου μιλάει κανείς για εκλογές» είπε ο Πρωθυπουργός. Όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα κατάλαβαν ότι ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν είχε όρεξη να μιλήσει για εκλογές αλλά και ότι εν τέλει θα πάρει απόφαση μόνος του χωρίς να συνυπολογίσει τις εισηγήσεις των γύρω.
Τα σενάρια
Κι αφού αναφέρθηκα στις εισηγήσεις , μπορεί στο τραπέζι των συσκέψεων με τον Πρωθυπουργό η λέξη εκλογές να απαγορεύθηκε , εκτός σύσκεψης όμως τα σενάρια πήραν κι έδωσαν. Οι θιασώτες του σεναρίου των εκλογών στις 9 Απριλίου παραμένουν αρκετοί και υποστηρίζουν ότι αν οι εκλογές πάνε πίσω η κυβέρνηση θα φανεί ότι φοβάται ,δεν ελέγχει τα πράγματα και ότι σε κάθε περίπτωση κανείς δεν εγγυάται ότι δεν μπορεί να προκύψει κάτι ακόμα. Υπάρχει φυσικά και οι άλλη άποψη που λέει ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το πένθος των συγγενών.
***
Ένα από τα σημεία στα οποία συμφώνησαν όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας προφανώς προσλαμβάνουσες και από τις περιφέρειές του ο καθένας αλλά και από κάποιες πρώτες μετρήσεις που έγιναν είναι ότι η κοινωνία δεν υιοθετεί το σενάριο αποκλειστικής ευθύνης του σταθμάρχη. Εξ ου και κόπηκε μαχαίρι.

***
Εν μέσω πένθους πάντως στη Βουλή κατατέθηκαν δύο νομοσχέδια , απόδειξη του ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά το νομοθετικό έργο θέλοντας να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
***
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με γονείς και οικείους θυμάτων του δυστυχήματος.
Ακραίο σενάριο
Κυκλοφορεί ένα ακραίο σενάριο τις τελευταίες ώρες. Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν εκτός ψηφοδελτίων τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών τους δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Χρήστο Σπίρτζη και η Νέα Δημοκρατία τον Κώστα Καραμανλή. Επαναλαμβάνω: ακραίο σενάριο αλλά υπαρκτό.

Μπάχαλο με Δένδια
Παράδοση τείνει να γίνει το μπάχαλο κάθε φορά που ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται το Φανάρι. Το 2019 αποκάλεσε τον Εκρέμ Ιμάμογλου ως «δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης» με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να γίνουν Τούρκοι. Προχθές το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Προανήγγειλε στο Twitter την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας γράφοντας: «I will travel to Constantinople tomorrow». Ξανά Τούρκοι, οι Τούρκοι. Και λίγες ώρες αργότερα, σε νέα ανάρτηση αναφέρθηκε στην Istanbul. Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται.
Επειδή εκτιμώ ότι δεν γράφει ο ίδιος τις αναρτήσεις στο Twitter ας είναι πιο προσεκτικοί οι συνεργάτες του.
80 views0 comments
bottom of page