top of page

Η κοινωνία «τιμωρεί» όσους κυβέρνησαν. ΟΙ πρώτες μετρήσεις μετά το δυστύχημα

Καλημέρα σας.
Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις μετά το δυστύχημα
Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πτώση στα ποσοστά και των δύο δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου μετά το δυστύχημα. Προφανώς και πρόκειται για τις πρώτες φωτογραφίας της στιγμής και μάλιστα αμέσως μετά την τραγωδία ωστόσο η εικόνα είναι σαφής. Τόσο η Νέα Δημοκρατία σε μεγαλύτερο βαθμό -κοντά στο 5%- όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ -περίπου 2%- αλλά και το ΠΑΣΟΚ – κοντά στο 1%- καταγράφουν απώλειες , τρανή απόδειξη ότι η κοινωνία βλέπει ευθύνη και στα τρία κόμματα τα οποία κυβέρνησαν τα τελευταία 25 χρόνια.
Ενισχύεται η αντισυστημική ψήφος
Την ίδια ώρα ενίσχυση καταγράφει η αντισυστημική ψήφος. Περισσότερο κερδισμένοι όλων το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με αύξηση ποσοστών κοντά στο 2% αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης το κόμμα του οποίου τουλάχιστον μετά το δυστύχημα δείχνει να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.
Απομακρύνεται η αυτοδυναμία
Αν το κλίμα πάντως δεν αλλάξει τότε η κατάσταση μοιάζει μονόδρομος. Πολυκομματική Βουλή καθώς ενισχύονται και κόμματα τα οποία μέχρι τώρα εμφανίζονταν κάτω του 3% και αναπόφευκτα συγκυβέρνηση. Αν τα δύο κόμματα δεν αναπληρώσουν τις απώλειες των πρώτων μετρήσεων τότε το σενάριο της αυτοδυναμίας απομακρύνεται οριστικά.
Είναι προφανές πως όλα τα παραπάνω μετρούν καταλυτικά στη διαφαινόμενη απόφαση του Πρωθυπουργού να μεταφέρει τις εκλογές μετά τις 9 Απριλίου, με επίσης προφανή στόχο η κάλπη να απομακρυνθεί από το δυστύχημα και το κλίμα να αλλάξει. Αν επιβεβαιωθεί ότι οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 21 Μαΐου τότε απομακρύνεται σχεδόν οριστικά το σενάριο της τρίτης κάλπης. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση αν δεν βγάλουν κυβέρνηση ούτε οι δεύτερες κάλπες του Ιουλίου τότε στην πράξη οι τρίτες εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν τον Δεκαπενταύγουστο. Ευκόλως εννοείται ότι η δεύτερη κάλπη θα βγάλει κυβέρνηση.
Αναβιώνει το 2012
Γενικώς το σκηνικό παραπέμπει στην περίοδο των εκλογών του 2012. Αν το κλίμα παραμείνει το ίδιο τότε η πρώτη κάλπη είναι δεδομένο πως θα ενέχει και χαρακτήρα τιμωρητικής ψήφου ή έστω ψήφου μηνυμάτων δυσαρέσκειας στα μεγάλα κόμματα. Και μπορεί η διαφορά με το 2012 να είναι ότι τώρα οι πρώτες με τις δεύτερες εκλογές -αν φτάσουμε σε αυτές- θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, κανένας ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει ότι η πρώτη κάλπη φτιάχνει δυναμική. Κι επειδή προαναφέρθηκε ότι η δεύτερη κάλπη θα βγάλει κυβέρνηση κανένας δεν ξεχνά ότι η κυβέρνηση του 2012 ήταν τρικομματική.
Σε κάθε περίπτωση κι επειδή τα σενάρια καλά είναι για όσους τα πλάθουν οι εκλογές θα κριθούν από το κλίμα που θα επικρατεί τότε και όχι σήμερα.
Όπου λαλούν πολλοί
Οι επιτελικοί του Μαξίμου πάντως δείχνουν να τελούν σε σύγχυση. Την ίδια ώρα που έδιναν διαρροές πως ο Πρωθυπουργός πετούσε εκτός σύσκεψης όποιον μιλούσε για εκλογές, την ίδια ώρα έδιναν διαρροές με ημερομηνία εκλογών την 21η Μαΐου. Κοινώς όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι. Και στο Μαξίμου αυτή την περίοδο λαλούν πολλοί.
Νομοσχέδια μέχρι 16 Μαρτίου
Το ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση το μαρτυρά και η ενημέρωση της γραμματείας της Κυβέρνησης προς τη Βουλή για το νομοθετικό έργο. Ο προγραμματισμός των ψηφοφοριών για νομοσχέδια φτάνει μέχρι τις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις προθεσμίες του εκλογικού νόμου για να γίνουν εκλογές στις 9 Απριλίου η Βουλή μπορεί να κλείσει το αργότερο στις 17 Μαρτίου. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου επέλεξε να προγραμματίσει νομοθετικό έργο στο όριο των προθεσμιών που δίνει ο νόμος.
Στοχοποιεί τον Σπίρτζη η Ν.Δ
Αύριο ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου έπειτα από την αυτοψία του στον τόπο του δυστυχήματος. Οι πληροφορίες λένε ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα μπει και πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος η αλήθεια είναι πως έχει εξαφανιστεί μετά το δυστύχημα.
65 views0 comments
bottom of page