top of page

Η απόφαση για Κασιδιάρη. Το πλήγμα Βαρουφάκη σε Τσίπρα και τα εντυπωσιακά ευρήματα της Eteron

Καλημέρα σας

Νέα τροπολογία για Κασιδιάρη
Τροπολογία με την οποία θα παραπέμπει την κρίση για την ανακήρυξη των συνδυασμών και ειδικότερα την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη όχι σε τμήμα του Α1 του Αρείου Πάγου αλλά στην Ολομέλεια του Α1 τμήματος θα φέρει τη Δευτέρα η κυβέρνηση στη Βουλή. Ο λόγος είναι προφανής . Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση είναι εξόχως κρίσιμη και προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία θα κατατεθεί τη Δευτέρα η σχετική διάταξη.
Πλήγμα Βαρουφάκη στα σενάρια κυβέρνησης Τσίπρα
Όταν πριν από μερικές ημέρες ο Δημήτρης Μαύρος της MRB και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ανέλυε πως η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι ο Βαρουφάκης κρατάει τα ποσοστά του λίγοι έδωσαν σημασία στο μέγεθος του πλήγματος που επιφέρει το ΜέΡΑ 25 στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στους -έστω λίγους- νέους οι οποίοι παίρνουν την απόφαση να πάνε στην κάλπη (διαβάστε σχετικά για τους νέους ψηφοφόρους σήμερα στα Μυστικά της Κάλπης στο News & Analysis) ο Βαρουφάκης έχει τεράστια διείσδυση σε κοινά τα οποία θεωρητικά ήταν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πιο σοβαρό . Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ως ΜεΡΑ25 άφησε ανοικτή την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως και μιλούσαν προεκλογικά. «Αλλά με αυτά τελειώσαμε. Μαύρο» είπε. Όπου «με αυτά» βάλτε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α’ κατοικίας η οποία έκανε τον Βαρουφάκη έξω φρενών. « Τους είχαμε προσκαλέσει να κάνουμε συζήτηση για τη προστασία της α' κατοικίας και δεν ήρθαν, 1,5 χρόνο τώρα. Περίμενα πιο σοβαρή πρόταση» είπε. Αυτά εκτός Ολομελείας. Εντός Ολομελείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την πιο ευνοϊκή πρόταση για τα συμφέροντά των funds.
Επηρεάζει τους αναποφάσιστους
Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση Βαρουφάκη να κλείσει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ πλήττει καίρια το σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης. Με δεδομένο ότι χωρίς Βαρουφάκη το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον προς το παρόν δεν δίνει άθροισμα 151 , πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα δυσκολέψει πάρα πολύ τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των αναποφασίστων οι οποίοι επιθυμούν σταθερότητα.
Ψηφοδέλτια και κομμένοι
Δεν περιείχαν και καμιά τεράστια έκπληξη τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας τα οποία -πλην Επικρατείας- ανακοινώθηκαν χθες. Ίσως μόνο την υποψηφιότητα της Σοφίας Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική καθώς έτσι τελειώνουν και τα σενάρια που την ήθελαν να αναλαμβάνει θέση εκπροσώπου της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές βλέπουμε.
Κόπηκαν οι «ανοικτοί»
Κατά τα λοιπά οι περισσότεροι είτε το γνώριζαν οι ίδιοι είτε είχε ανακοινωθεί δημοσίως ότι θα είναι υποψήφιοι. Κατόπιν τούτου μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν αυτοί που κόπηκαν μετά την υπόθεση Νικολάου καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν «ανοικτοί» σε υποθέσεις. Αλλά αυτό δεν θα το πει κανένας δημοσίως.
Κόμμα της Ευρώπης η Ν.Δ -Δεν διεισδύει στους εύπορους ο ΣΥΡΙΖΑ
Έπεσε χθες στα χέρια μου η έρευνα της Eteron του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Τα ευρήματά της εντυπωσιακά. Όταν μάλιστα το δείγμα είναι 4.182 άτομα -οι περισσότερες δημοσκοπήσεις γίνονται με 1.000 άτομα- είναι εξαιρετικά αντιπροσωπευτική. Αναφέρω τον αριθμό του δείγματος καθώς τα ποιοτικά στοιχεία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Μολονότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής (83%) η έρευνα κατέγραψε έναν οιονεί «αντιδημοκρατικό» πυρήνα που υπερβαίνει το 10% στο εσωτερικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αναμενόμενο ότι το επίκεντρο του τοποθετείται στο άκρο δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος.
Από εκεί και πέρα :
Το 69,4% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, το 20,9% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και το 9,7% δεν εκφράζει γνώμη.
– Το ιδεολογικό κέντρο βάρους της ελληνικής κοινωνίας τοποθετείται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά/Αριστερά.
– Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η διάκριση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή εποχή. Ωστόσο, η διαίρεση Αριστεράς και Δεξιάς δομεί σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές προτιμήσεις και τις πολιτισμικές επιλογές του πληθυσμού. Δεν διαμορφώνει, όμως, δύο «παρατάξεις» (ιδεολογικά οριζόμενες, όχι κομματικά) εσωτερικά συνεκτικές και με διακριτές ταυτότητες.
– Το κόμμα της ΝΔ είναι ιδεολογικά πολυσυλλεκτικό. Αποτελεί το κατεξοχήν «κόμμα της Ευρώπης» (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αποτελεί, επίσης, το κατεξοχήν κόμμα των οικονομικά «ικανοποιημένων» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα – γεγονός που μειώνει την κοινωνική πολυσυλλεκτικότητά του. Συνιστά, πάντα σύμφωνα με τις απόψεις των σημερινών εκλογέων του, την κύρια έκφραση των νέο-φιλελεύθερων ιδεών στη χώρα, έκφραση που συνδυάζεται με ισχυρά στοιχεία πολιτισμικού συντηρητισμού.
– Αντίστοιχη, αν και μικρότερου εύρους, ιδεολογική πολυσυλλεκτικότητα χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του υποεκπροσωπείται σημαντικά η ομάδα των οικονομικά ικανοποιημένων ενώ κυριαρχεί, σε βαθμό που εκπλήσσει, η ομάδα των οικονομικά δυσαρεστημένων.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί, τόσο, ιδεολογικά όσο και κοινωνιολογικά, ένα κλασικού τύπου αριστερό πολυσυλλεκτικό προφίλ, με ιδιαίτερα περιορισμένη, για μεγάλο κόμμα κυβερνητικής κλίσης, τη διείσδυσή του στις πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού. Εντυπωσιάζει, επίσης, για κόμμα κυβερνητικής κλίσης, η ισχυρή στήριξη των εκλογέων του σε θέματα πολιτισμικού φιλελευθερισμού.
96 views0 comments
bottom of page