top of page

Οι εκλογές το 2023, τα μαύρα σύννεφα στη σχέση Πλεύρη-Γκάγκα και η «γαλάζια» μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ

Εκλογές το 2023


Καλημέρα σας,

Χθες το ημερολόγιο έγραφε 6 Ιουλίου 2022. Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο και για πρώτη φορά χωρίς αστερίσκους το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επαναλαμβάνω, ο μήνας Ιούλιος είχε 6. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν μετά τη χθεσινή δήλωση να πάει μετά από δυο μήνες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει διάλυση της Βουλής. Σχεδόν καμία. Αν το κάνει είτε θα αποδειχθεί αναξιόπιστος , είτε θα έχει αλλάξει τόσο δραματικά το τοπίο που θα είμαστε στο χείλος της καταστροφής. 

 

*** 

 

Τη Δευτέρα η στήλη σας μετέφερε μια αναφορά σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου πως θα πρέπει να μετρηθεί αν τελικά οι πρόωρες εκλογές προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά θα έλυναν. Υπήρξαν  πολλά που συνέβαλαν στη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων η εκτίμηση ανθρώπου, τον οποίον ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται στα οικονομικά πως από τον Μάρτιο η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται. Πληροφορούμαι επίσης ότι σημαντικό ρόλο προς την αντίθετη κατεύθυνση έπαιξε και η πίεση μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου για πρόωρες εκλογές. 

 

*** 

Προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε πολλούς χθες στη Βουλή η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι τα πράγματα στο ενεργειακό μέτωπο μπορεί να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Εξ ου και τα όποια μέτρα εφ’ εξής θα δίνονται με φειδώ. 

 

*** 


Γαλάζιοι βουλευτές σε σοκ 


Η κατάσταση των περισσοτέρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ήταν μεταξύ αιφνιδιασμού και σοκ όταν άκουσαν τον Πρωθυπουργό να λέει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Άλλοι επειδή είχαν ήδη ενοικιάσει προεκλογικά κέντρα και άλλοι γιατί δεν είχαν προνοήσει εγκαίρως για διακοπές και τώρα δεν μπορούν να βρουν ξενοδοχείο για τον Αύγουστο.

 

*** 

Υπήρξε πάντως και ένας που από νωρίς το πρωί και πριν να αρχίσει η συνεδρίαση προκαλούσε συναδέλφους του να βάλουν στοίχημα πως οι εκλογές θα γίνουν μετά την 20η Μαρτίου του 2023. Το όνομα αυτού Γιάννης Κεφαλογιάννης.

 

*** 

Μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ

Χθες στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η σταθερότητα υπηρετείται και από μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, αλλά έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορούμαι ότι σύντομα ψήνεται νέα μεταγραφή. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γυναίκα, πρώην βουλευτής και Υπουργός αναμένεται να επιλεγεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σημαντική θέση. Αναμείνατε.  


ΣΤΟΠ Βαρουφάκη στον ΣΥΡΙΖΑ 

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική» κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής δεν φαίνεται να περπατάει. Από τη μία το ΚΚΕ φαίνεται να κόβει την όρεξη για να δώσει την ανοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση. Χθες πάντως και ο κ. Βαρουφάκης αποδόμησε το σενάριο με έξι λέξεις. Κάποια στιγμή απευθύνθηκε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «τι θα κάνετε αν ξαναπάτε στο Μαξίμου;». «θα συνεργαστούν με εσάς όπως λέει ο Τσακαλώτος» ακούστηκε από τα έδρανα της Ν.Δ. Και τότε ήρθαν οι έξι λέξεις από τον Βαρουφάκη : «Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε». 

Στα μαχαίρια Πλεύρης-ΓκάγκαΜεγάλη ένταση πληροφορούμαι ότι επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας με τη σχέση Υπουργού και αναπληρώτριας Υπουργού να είναι στα χειρότερά της . Αφορμή στάθηκε η δημόσια δήλωση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης επιστροφής στην εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών.  Αυτών δηλαδή που διαδηλώνουν έξω από το σπίτι του Θ.Πλεύρη. Χθες μάλιστα η κα Γκαγκα σε τηλεοπτική εκπομπή σχεδόν το προανήγγειλε λέγοντας ότι σύντομα και σχετικές ανακοινώσεις. Μόνο που ο Πλεύρης δεν είχε ιδέα. Και έγινε το σώσε.  


Πιο κοντά ο ανασχηματισμός


Η χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη για εκλογές θα πρέπει να ερμηνευθεί και ως προειδοποίηση προς τους Υπουργούς. Γιατί μπορεί ο Πρωθυπουργός να είπε ότι δεν συμφωνεί με το ότι το κυβερνητικό έργο έχει παγώσει, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν εξαιρέσει κανείς το νομοθετικό έργο δεν υπάρχει και κανένας τεράστιος οργασμός έργου. Οι υπουργοί από σήμερα μπαίνουν κανονικά στο μικροσκόπιο, κι όποιος δεν πήρε το μήνυμα, υπάρχει πάντα ο ανασχηματισμός, σενάριο το οποίο άρχισε να φουντώνει πάλι. Τώρα που δεν έχει και εκλογές. 159 views0 comments
bottom of page