Ακραίο σχέδιο του ΥΠΕΣ για τον εκλογικό. Οι ποινές Βορίδη σε σπάταλους και η έναρξη της εξεταστικής
Εκλογικός νόμος Ι
Καλημέρα σας ,
Επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για τον εκλογικό νόμο να ξέρετε ότι οι Υπουργοί δεν βγήκαν τυχαία να ανοίξουν το ζήτημα. To Sketch είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που έδωσε το σχετικό σήμα, πιθανότατα στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξ ου και Οικονόμου, Γεραπετρίτης και Βορίδης άρχισαν να καλλιεργούν το κλίμα. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη φάση αναγνωρίζεται ως βεβιασμένη η αλλαγή του εκλογικού νόμου τον Ιανουάριο του 2020.
Εκλογικός νόμος ΙΙ
Τι συμβαίνει πραγματικά; Οι Υπουργοί καλλιεργούν μεν το έδαφος αλλά όχι απόφαση, ούτε καν συζήτηση δεν έχει γίνει για το περιεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Αν δηλαδή θα είναι επιστροφή στον νόμο Παυλόπουλου με απευθείας 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών δεν προετοιμάζεται. Με δεδομένο ότι αν ληφθεί απόφαση τότε όλα θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα ώστε να μη φτάσουμε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το ΥΠΕΣ έχει έτοιμα αρκετά σχέδια.
200 μονοεδρικές και 100 Επικρατείας
Στο Εσωτερικών οι οπαδοί της άποψης ότι στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση απαιτείται ακόμα και πρωτοφανής διάταξη για να δώσει λύση δεν είναι λίγοι. Σε αυτό το πλαίσιο το ακραίο σενάριο, το οποίο τελεί σε επεξεργασία είναι το σπάσιμο της χώρας σε 200 μονοεδρικές περιφέρειες ενώ ακόμα 100 βουλευτές -ή 50 καθώς το Σύνταγμα επιτρέπει 250 βουλευτές- βουλευτές θα εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Ακραίο σενάριο αλλά υπαρκτό και μάλιστα με διάθεση ενίσχυσης των διαδικασιών ανάδειξης υποψηφίων μέσα από τα κόμματα. Βρετανικό μοντέλο.
Το δεύτερο σενάριο το οποίο ακούγεται είναι αυτό της αύξησης του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%. Κι εκεί που δεν το πίστευε κανένας , χθες ο βουλευτής της Ν.Δ Μάξιμος Χαρακόπουλος επιχειρηματολόγησε δημοσίως -στην ΕΡΤ- υπέρ αυτού.
Αρχίζει η εξεταστική
Αρχίζει σήμερα τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Οι πρώτες συνεδριάσεις θα είναι διαδικαστικές και θα αφορούν στα έγγραφα που θα ζητήσει η εξεταστική και στην κατάρτιση της λίστας μαρτύρων.
Συνομίλησα χθες με υψηλόβαθμη πηγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας , η οποία υποστήριξε ότι η επέκταση της έρευνας στην υπόθεση παρακολούθησης Σαγιά-Πιτσιόρλα αλλά και Λαφαζάνη θα γίνει χωρίς νέο αίτημα στην Ολομέλεια αλλά με απλή κλήση μαρτύρων εκείνης της περιόδου. «θα ήταν χαμένος χρόνος για λόγους τυπολατρείας» δικαιολογήθηκε η πηγή μου με δεδομένη την εκπεφρασμένη θέση των κομμάτων πως αν υπάρξουν στοιχεία θα υπάρξει αυτομάτως επέκταση της έρευνας.
Οι ποινές Βορίδη στους σπάταλους
Σήμερα ανακοινώνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αλλά και από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη οι ποινές της κυβέρνησης στους φορείς του δημοσίου , οι οποίοι δεν θα πιάσουν τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%. Και θα ανακοινωθούν ποινές διότι όταν το καλοκαίρι υπεγράφη η ΚΥΑ με κίνητρα δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι φορείς του στενού δημοσίου ούτε οι δήμοι.
Περικοπή πόρων και λιγότερες προσλήψεις
Τι θα ακούσουμε σήμερα; Πρώτον ότι θα πρέπει όλοι να ενταχθούν στο σχετικό μητρώο ώστε να δηλώνεται ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την παροχή στοιχείων. Σε επίπεδο ποινών , οι φορείς οι οποίοι δεν θα πιάσουν τους στόχους δεν θα έχουν πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους που παρέχει το δημόσιο και το κυριότερο θα δουν πετσοκομμένες τις προσλήψεις. Για παράδειγμα ένας δήμος ο οποίος θα καίει φουλ ρεύμα και θα ζητήσει για παράδειγμα 300 συμβασιούχους άντε να πάρει καμιά πενηνταριά.
Χθες η Monde δημοσίευσε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση
Έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) επισημαίνει ότι η Ρωσία φαίνεται πως κέρδισε από την αύξηση τιμών των ορυκτών 158 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, χάρη στις εξαγωγές υδρογονανθράκων, των οποίων η ΕΕ ήταν ο κύριος αποδέκτης. Ο συντάκτης της έκθεσης προσθέτει ότι τα έσοδα αυτά υπερβαίνουν το κόστος των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών, το οποίο εκτιμάται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η καταστροφή των ουκρανικών υποδομών υπολογίζεται σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ”. Για να μην υπάρχουν και αυταπάτες σχετικά με τις κυρώσεις.
