top of page

Στοπ στον Κασιδιάρη και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής

Καλημέρα σας,
«Συνταγματική» η τροπολογία Κασιδιάρη
Ανοίγει ο δρόμος για την υπερψήφιση της τροπολογίας Κασιδιάρη από ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Αργά χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία απαρτίζεται από κορυφαίους καθηγητές χωρίς ενστάσεις επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας, κάτι που αποτελούσε και τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Η έκθεση κατέληγε με το συμπέρασμα ότι η συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια καταδικασμένων για εγκλήματα με πολιτειακή απαξία θεμελιώνει ενδεχόμενη κρίση του Δικαστηρίου περί εναντίωσης πολιτικού κόμματος στην ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Με απλά λόγια θεμελιώνει κρίση για απαγόρευση ανακήρυξης συνδυασμού.
Αλλαγές ετοιμάζει ο Βορίδης
Η έκθεση επισημαίνει πάντως και ένα δυο σημεία τα οποία χρήζουν εξειδίκευσης προκειμένου η διάταξη να είναι σαφής. Μεταξύ αυτών και μια αλλαγή πολύ κοντά σε αυτή που ζήτησε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή σαφή ορισμό των αδικημάτων που έχουν πολιτειακή απαξία στο πλαίσιο των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα καταθέσει σήμερα τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει και πολλά περιθώρια να μην ψηφίσει.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για εκλογές
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν πολύ διδακτική για όποιον μπόρεσε να την παρακολουθήσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Γιατί καλά τα όσα λέγονται και γράφονται δεξιά κι αριστερά αλλά χθες μίλησε ο αρμοδιότερος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης επέμενε να μιλά για μήνες μπροστά μέχρι τις εκλογές αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Βουλή δεν κλείνει άμεσα. Την ίδια ώρα όμως, κι ενώ εκ των πραγμάτων έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία ο Πρωθυπουργός μίλησε δυο φορές για ολοκλήρωση του συνταγματικού κύκλου της κυβέρνησης. Μόνο που συνταγματικά ο βίος της κυβέρνησης εξαντλείται γύρω στις 10 Ιουνίου.
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα μας φτάσει να ψηφίσουμε τον Ιούλιο
Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που έγραψε το Sketch χθες. Συγκεκριμένα ότι όποιος συνομιλεί μαζί του αντιλαμβάνεται ότι το σενάριο των εκλογών τον Απρίλιο απομακρύνεται. Χθες το αντελήφθη και ο Τσίπρας , ο οποίος μάλλον δεν συνομιλεί μαζί του. Έχοντας ακούσει τον Πρωθυπουργό να λέει όσα είπε χθες ο Τσίπρας στη δευτερολογία του αναφώνησε: « Βλέπω να μας πηγαίνει ο Μητσοτάκης να ψηφίζουμε τον Ιούλιο του 2023. Γαντζωμένος στην καρέκλα μέχρι την τελευταία ημέρα θα μείνει».
Εκτός εμβληματικών επενδύσεων αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Σύγχυση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει εκτός εμβληματικών επενδύσεων άρα και εκτός φορολογικών κινήτρων και ειδικών κριτηρίων ταχείας αδειοδότησης τις επενδύσεις σε αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση . Εξ ου και η σύγχυση παρά το γεγονός ότι κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έλεγαν χθες βράδυ ότι είχαν ενημερώσει. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι υπήρξε ένας τεράστιος πληθωρισμός αιτήσεων για έργα αποθήκευσης με αποτέλεσμα στρεβλώσεις στην αγορά. Επισημαίνω απλώς ότι στα τέλη Οκτωβρίου δόθηκαν 46 άδειες σε τρεις ημέρες.
Διαπιστευτήρια
Βουλευτής , η οποία προσφάτως άλλαξε κόμμα, απομάκρυνε και τους προσωπικούς της συνεργάτες, τους οποίους είχε δίπλα της από την πρώτη μέρα της κοινοβουλευτικής της θητείας. Να της το ζήτησε το νέο της κόμμα ή να έσπευσε μόνη της να καταθέσει διαπιστευτήρια;
26 views0 comments
bottom of page