top of page

Κρίσιμη και για τις εκλογές η σημερινή ημέρα. Η επιστροφή στην ακραία πόλωση και η παρέμβαση Σημίτη

Καλημέρα σας ,
Σήμερα κρίνονται πολλά
Η σημερινή -απεργιακή- ημέρα θα κρίνει πολλά ακόμα και για την ημερομηνία των εκλογών. Ο όγκος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και το τι θα ακολουθήσει θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στη σκέψη των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου. Κρατήστε το τι θα ακολουθήσει. Κι αυτό γιατί στο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επιθετική στάση που ακολούθησε η αστυνομία στις συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής. Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι εντολές στην αστυνομία ήταν για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Προφανώς και η εντολή δεν ήταν να μείνουν απαθείς οι αστυνομικές δυνάμεις απέναντι σε καταστροφές αλλά όχι και να επιτεθούν σε πολίτες οι οποίοι δεν έκαναν το παραμικρό όπως έδειξαν τα πλάνα.
***
Αν η «απείθεια» ήταν συμπτωματικό γεγονός ή κάτι άλλο τρέχει θα αποδειχθεί σήμερα. Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία ήταν έντονη. Γι’αυτό και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε χθες να κάνει σύσκεψη με τους φορείς που οργανώνουν σήμερα τις συγκεντρώσεις στέλνοντας έτσι μήνυμα και στους αστυνομικούς. Αν η κατάσταση ξεφύγει και σήμερα χωρίς ευθύνη των διαδηλωτών τότε δεν θα πρόκειται περί σύμπτωσης γεγονός που θα εκτιμηθεί και αυτό στην απόφαση για το χρόνο των εκλογών. Σημειώνω ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λειτουργούν σήμερα κανονικά οπότε οι διαδηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά.
Η παρέμβαση Σημίτη
Η χθεσινή συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στην Οικονομική Επιθεώρηση προκάλεσε αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου. Κακώς. Αναμενόμενη ήταν. Στην κυβέρνηση κάποιοι θεωρούσαν ότι είχαν έρθει πολύ κοντά στο αποκαλούμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου έπεσαν από τα σύννεφα διαβάζοντας τον πρώην Πρωθυπουργό να παίρνει σαφείς αποστάσεις από το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πιθανώς κάποιος θα πρέπει να τους υπενθυμίσει ότι ο Σημίτης ήταν και είναι ΠΑΣΟΚ και αυτοί είναι κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα το αν ο Σημίτης εξακολουθεί να «συγκινεί» και αν η παρέμβαση του θα επανασυσπειρώσει μια μάζα ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ μένει να φανεί.
Σε κάθε περίπτωση οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας άρχισαν από χθες να ανησυχούν.
Επιστροφή στην πόλωση
Οι σχετικά χαμηλοί τόνοι που κρατήθηκαν από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά το δυστύχημα φαίνεται πως θα τελειώσουν άμεσα. Σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και νέος Υπουργός Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης δίνει συνέντευξη τύπου. Πέρα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει , οι κυβερνητικές διαρροές χθες έλεγαν ότι θα μιλήσει με στοιχεία για όσα έγιναν αλλά και δεν έγιναν στο παρελθόν. Λίγη ώρα αργότερα είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να απαντήσει.
Η Βουλή θα ασχοληθεί με τα Τέμπη πριν από τις εκλογές
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι πάμε σε ακραία πόλωση. Λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξει και η κυβερνητική πρόθεση για μια πρώτη έρευνα και στη Βουλή για το συμβάν με εξέταση προσώπων και της νυν αλλά και της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας. Καλά πληροφορημένη πηγή μου είπε χθες ότι τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας περί υποχρέωσης της Βουλής για απόδοση ευθύνης και πριν από τις εκλογές δεν ήταν λόγια του αέρα.
Στο 2% η αναγκαστική απαλλοτρίωση χωραφιών για ΑΠΕ
Υπήρξε έντονη αντίδραση από τον αγροτικό κόσμο στη διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία
ο κάτοχος φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να προβεί σε αναγκαστική
απαλλοτρίωση όμορων χωραφιών σε ποσοστό 20% καθώς η επένδυση χαρακτηρίζεται ως δημόσιας ωφέλειας. Πληροφορούμαι ότι χθες ο βουλευτής της Ν.Δ Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τον Κ.Σκρέκα από τον οποίον απέσπασε δέσμευση ότι έρχεται διόρθωση ώστε η δυνατότητα απαλλοτρίωσης για
την εγκατάσταση ΑΠΕ να περιοριστεί δραματικά, από το 20% σε ποσοστό μόλις 2%.
53 views0 comments
bottom of page